Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Regaib Kandili ve Üç Aylar


Geçen hafta Perşembeyi cumaya bağlayan gece Regaib kandiliydi.

Saat 20.00´de yani yatsı ezanına 25 dakika kala camiye girdim. Son cemaat mahallinde bir saf cemaat vardı. Ana mekân hemen hemen dolmuş, 2 saf kadar ancak boş yer kalmıştı.

Bir an düşündüm. Diğer akşamlar bu saatte camide 1 saf bile dolmazken bu akşam ne oldu da ezana daha 25 dakika kala cami doldu?

Elbette bu akşamın mübarek gecelerden biri olduğunu biliyorum. İyi de bu insanlar bu geceden nasıl haberdar oldular? Bu geceler senede bir geliyor. Belediye hoparlöründen bu akşamın kandil olduğuna dair bir duyuru da yapılmamıştı!

Ama onlar bunu biliyorlar. İnsanımız bu mübarek gecelerde camilere ve cemaate daha bir rağbet ediyor, ilgi gösteriyorlar. Camileri dolduruyorlar. Biraz daha geç gelseydim belki Pazar Camisi´nde yer bulamayacaktım. Daha önce olmadı değil. Bazı mübarek gecelerde bu camide yer bulamayıp diğer camilere yöneldiğimi hatırlıyorum.

İşte bu, milletimizin din duygusunun ve inancının göstergesidir, diyorum. Bu cümle tam olarak bu durumu açıklamıyor olsa da?

Bir emekli cami imamımız zaman zaman böyle söylerdi. ?Sizi buraya zorla getirmediler. Jandarma polis marifetiyle de camiye dolmadınız. Siz buraya hiçbir zorlama olmadan kendi isteğinizle geldiniz. Allah´ın emrini yerine getirmeye geliyorsunuz. Bunun ecrini Yüce Allah takdir edecektir.?

O gece de, yani Regaib Kandili gecesinde de Kur´an okundu, Peygamberimize salâvatlar getirildi, dualar edildi. İnşallah ´amin´ diyenler bu dualardan nasiplerini almışlardır.

Regaib Kandili, üç ayların başladığını gösteriyor.

Peki, nedir bu ´Üç Aylar?´

Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarına ´Üç Aylar´ denilmektedir. Fazileti bol geceler de bu aylar içinde bulunmaktadır. Bu geceler sırasıyla Regaip Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ve Kadir Gecesidir. Regaip Kandili Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Miraç Kandili de yine Recep´in 27. gecesidir. Berat Kandili Şaban ayının 15. gecesine denk gelen gecedir. Kadir

Gecesi ise, hepinizin bildiği üzere Ramazan ayının 27. gecesi kutlanmaktadır.

Üç ayların Müslümanların hayatında büyük önemi vardır. Peygamberimiz bu ayların manevi değerine birçok hadislerinde işaret etmiş ve müminlerin bu aylardan yeterince nasiplenmesini istemiştir. Çünkü bu aylar rahmet ve mağfiret aylarıdır. Peygamberimiz (SAS) bir hadisi şeriflerinde ?Allahım! Recep ve Şaban´ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan´a ulaştır? diye dua etmiştir.

Bir diğer hadisi şeriflerinde de şöyle buyurmuştur:

?Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez. Receb´in ilk gecesi, Şaban´ın yarısında bulunan gece, Cuma Geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleridir.?

Üç Aylar, dini duyguların yoğunluk kazandığı, şefkat, merhamet, yardımlaşma ve dayanışma duygularının doruk noktaya ulaştığı, hayır ve iyiliklerin arttığı bir zaman dilimidir. Üç ayların ilk mübarek gecesi olan Regaip; kendisine rağbet edilen, arzulanan, istenen, değeri bol olan anlamına gelmektedir. Bağışlanma anlamı da vardır.

Bu gecelere mahsus özel bir ibadet şekli belirtilmemiştir. Bu gecelerde kaza namazları kılınır, Kur´an okunur, nafile namaz kılınır, Allah´tan af ve mağfiret dilenir, dua edilir. Yapılan ibadetlerin dua ve niyazların kabul edileceği ümit edilir.

Günahlardan arınma, sevaplarla bezenme ayı olan Üç Aylar ve ileride idrak edeceğimiz mübarek geceler bizler için bir fırsattır. Ne mutlu bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirip Allah´a (cc) hakkıyla kul olabilenlere.

Üç ayların ve bu aylardaki mübarek gecelerin feyzinden ve bereketinden nasibini alan kullardan olmamız dileğiyle üç ayların hepinize hayırlı olmasını diliyorum.