Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Rotasyonu nasıl bilirsiniz?


Rotasyon; bir kuruluşta çalışanların kural gereği, düzenli olarak yer değiştirmesidir.

Rotasyon iyi midir, kötümüdür? Bunu tartışmayacağım. Ancak kendimi bildim bileli askeriyede ve emniyet teşkilatında rotasyon uygulanmaktadır. Diyanet teşkilatında ise, ilk defa geçen sene uygulanmış ve bir yerde 25 yıl görev yapmış olan din görevlileri yer değiştirmişlerdir.

Bu sene de Milli Eğitim Bakanlığı´nda rotasyon uygulanacağı, kuvvetli ifadelerle dile getirildi. Hazırlanan taslak nisan ayında bakanlığın yetkilileri tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı da bir konuşmalarında, ?Rotasyon mutlaka uygulanacaktır? dedi.

Rotasyonun şartları nedir?

Bu konuda henüz bir yönetmelik yayınlanmış değil. Ancak bakanlık yetkilileri kamuoyuna hayli ayrıntılı bilgiler sundular. Buna göre; bulunduğu kurumda 12 yıl veya daha fazla görev yapmış olanlar rotasyona tabi olacaklardır. Sonraki yıllarda görev süresi her sene 1 yıl olmak üzere kademeli olarak inerek 8 yılda sabitlenecektir. 

Henüz yayınlanmamış olan yönetmelik taslağına göre bu sene 40 bin öğretmenin yer değiştirmesi beklenmektedir. Rotasyon yetkisi valiliklerde olacak ve valilik, öğretim yılının sona ermesinden itibaren en geç iki ay içinde coğrafi şartlar ve ulaşım durumlarına göre ilçelerde guruplar oluşturacaktır.

Dillendirilen bu yönetmeliğe ve Sayın Bakan´ın beyanına göre, yönetmelik yayınlandığında idareyi meşgul etmemek adına, il içi tayin döneminde benim de içinde bulunduğum bir gurup iyi niyetli öğretmen tayin isteğinde bulunduk. Ve tayinimiz çıktı. Benim tayinim, Terme´nin en eski lisesi olan bugünkü adıyla Terme Fatih Anadolu Lisesi´ne çıktı. Bugüne kadar ilçemizin bazı okullarında görev yaptım. Bu okulda hiç çalışmamıştım. Bu tayini kendim için bir fırsat olarak görüyorum ve bundan dolayı da bir isteksizliğim yoktur. Lakin işin başlangıcı, bizim özgür tercihimize dayanmıyor.

Arkadaşlardan bazıları sosyal paylaşım sitesi facebook´da tayin bilgilerini arkadaşlarıyla paylaştılar. Ben de paylaşabilirdim. Benim yaptığım paylaşıma, benim arkadaşlarım da yorum yapabilir veya ?Beğen? butonunu kullanabilirlerdi! Fakat konunun netleşmesini beklediğim için bir paylaşımda bulunmadım.

Şu anda konu tam olarak netleşmiş olmasa da, tayin istediğimiz zamana göre nispeten sisler dağılmış ve etraf daha iyi seçilir olmuştur. Seçim sonrası Meclis´te oluşan tablo, bir koalisyonu göstermektedir. Koalisyonun tarafları ise, daha seçimden önce rotasyon uygulamayacaklarını beyan etmişlerdir.

Şimdi ne olacak?

Rotasyon endişesi taşımadan, normal tercihle tayin isteyip istekleri gerçekleşenler, bir an önce yeni görevlerine başlama isteğindeler ya da başladılar. Benim gibi rotasyon sebebiyle tayin isteyenler ise şimdilik beklemedeler.

İdare ne yapmalı?
?Kanunlar, yönetmelikler?? maddesine sığınmadan, mantıklı düşünmeli ve rotasyon sebebiyle tayin isteyip, oluşan durum nedeniyle tayinlerinin iptalini isteyenlerin bu isteklerini dikkate almalıdır. Hakkaniyet bunu gerektirir. Ya da rotasyonu uygular. Ki bu durumda kimsenin söyleyeceği bir söz kalmaz.

Tayin isteme döneminde bazı arkadaşlar, ?Boşuna tayin isteme. Seçim sonrası Meclis tablosu değişecek. Biz rotasyon uygulamayacağız? demişlerdi. Lakin biz bunu şaka kabul etmiş ve söyledikleri sonucun gerçekleşeceğine pek ihtimal vermemiştik.

Bu olay aynı zamanda kader konusundaki bir soruya da cevap teşkil ediyor.

İnsan nerede doğacağı, cinsiyeti ve renginin ne olacağı gibi iradesi dışında olan durumlardan sorumlu değildir. Ancak iradesi dahilindeki eylemlerinden sorumludur ve tayin isteyip istememek insanın iradesi dahilindedir. Öyle ise neden iptal isteniyor? Çünkü bir sebebe dayanarak tayin istenmiştir ve şimdi o sebep değişmiştir. İnsan bir tahmin yapabilse de geleceği tam olarak bilmesi mümkün değildir.

Bilinen bir şey var. Herkes kaderinde olanı yaşayacaktır. Bize düşen hakkımızda hayırlı olanı dilemektir.