Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


SABIR VE BAŞARI ABİDESİ: NEHİR VE AİLESİ (2)


Nehir Arslan, liseden mezun olduktan sonra konuşma ve yürüme sıkıntısı yaşar ve tekerlekli sandalye kullanmaya başlar.

Nehir, üniversite sınavına hazırlanmak için Terme Birikim Dershanesi´ne gider. Dersleri çok dikkatle dinliyor, anlıyordu ama deneme sınavlarında süreyi yetiştiremiyordu Nehir. Çoğu denemeyi evde çözüyordu ama üniversite sınavında ne olacaktı? Ailesi defalarca dilekçe yazdıkları halde ÖSYM, ilk yıllar ek süre vermez. Bu hak, kendisine verilince Nehir, o yıl dershaneye gitmediği, hazırlık yapamadığı halde sınavda büyük başarı elde eder: Mekatronik mühendisliğini kazanır.

Nehir, 4. kez girip büyük bir başarı elde ettiği üniversite sınavı anısını şöyle anlatıyor: ?Üç yıl sınavı tamamlayamadan çıkmak zorunda kaldığım için hiç tercih yapamamıştım.Belki bu son şansım (dördüncü sefer) diyordum içimden.

Çünkü artık kalem kullanma yetim de beni terk ediyordu yavaş yavaş. Düşündüm ve o an parmaklarıma baktım. Biraz üzüntülü biraz çaresiz hissederek, ey ellerim, belki bu son şans; hadi bunu iyi değerlendirelim, dedim.


Sonunda sınav yapılacağı yere - 19 Mayıs Üniversitesi Kütüphanesine- geldik. Samsun´un en tepesi gibi geldi burası bana. Önümde masmavi deniz, hava nefis? Yardımcım doktor gözlemcimse bir öğretmendi ve izleme kamerası vardı. Nehir, şu ortama bak dedim, kendimi torpilli gibi hissettim. O yıl sınav sistemi değişmişti, ben de artık dershaneye gidemediğim için hiç deneme yapmamıştım. Nehir´im, Allah büyüktür, dedim, hadi bismillah?Sonuç olarak,
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi´ne yerleştim.?


Nehir´in ailesi, ekonomik sebeplerden dolayı okulu bir yıl dondurmak zorunda kalır.


Terme Engelliler Derneği kanalıyla Samsun Haber Gazetesi ile Terme Bilgi Gazetesi, Nehir ile ilgili haber yayınlar. İşadamı Mazhar Başoğlu, haberi okuyunca aileyi ziyarete gelerek Nehir´e eğitimi için burs vereceğini söyler. KYK ile birlikte Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) da Nehir´e destek verir.


Nurşen Hanım, oğlu Nehir ile birlikte Tokat´ta bir ev kiralar. Üniversitede ulaşım ve ev hususunda çok zorluk yaşarlar.Bir müddet üniversite ambulansı ile İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü aracıyla ulaşım sağlanır.Valiyle görüştürülmez önce. Ama Tokat Valisi, Nehir´in üniversitedeki büyük başarısını öğrenince Dünya Engelliler Günü´nde Nehir´i evinde ziyeret eder.Vali, durumu öğrenince onları bir köyde eve yerleştirir. Yer yer otostopla gidip gelirler anne ile oğlu.

Sıcak yiyecek ve içecekler tehlikeli olmaya başlayınca annesi yedirmeye başlar. Nurşen Hanım, sabahleyin oğluyla okula gider, akşama kadar kantinde bekleyip oğlunun ihtiyaçlarını karşılar.


Mühendislik Fakültesi Dekanı, konuşma ve yazma sıkıntısı yaşayan Nehir´e sınavlarda yardımcı olması için bir hoca görevlendirir. Nehir´in başarısı, herkeste şaşkınlık ve hayranlık uyandırır. Bir hocası, annesine ?Demek ki Allah, bir taraftan aldığını, diğer taraftan veriyor.? diyor.


Nehir Arslan, 4 yılda fakülte ve bölüm birincisi olarak 2015 yılında mezun olur ve bu muhteşem başarısıyla üniversite tarihine adını altın harflerle yazdırır. Nurşen Hanıma da ?eğitim-öğretim hayatı boyınca oğlu Nehir Arslan´a gösterdiği fedakarlıklar sebebiyle? Mekatronik Mühendisliği Bölümü tarafından teşekkür plaketi verilir.


(Devam edecek.)