Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


SAĞDUYULU, SAMİMİ VE BÜTÜNCÜL BAKMAK

SAĞDUYULU, SAMİMİ VE BÜTÜNCÜL BAKMAK


Bütüncül bakmak gerek hadiselere. Çoğu insan tek pencereden bakıyor maalesef! İdeolojik tarafgirlik, tek yönlü okumalar, düşünmemeler, hak ve hakikat ölçüsü olan İslam`dan kopuk bakış açıları, bizleri perişan ediyor.
Sadece başkalarına suçu yükleyerek kendimizi temize çıkarmanın peşindeyiz. Başkalarını ne kadar suçlarsak o derece temiz, namuslu, dürüst, erdemli, cesur, çalışkan, akıllı, bilgili olduğumuzu sanıyoruz. Ne kadar ucuz, kolay ve aldatıcı bir yol! Hiç kimse kendisinin herhangi bir konuda hakikatin dışında kalabileceğine, yanılabileceğine, karşı tarafın haklı, doğru olabileceğine ihtimal bile vermiyor.

Seyredilen televizyon kanalları, okunan gazete, kitap ve yazarlar, sözü dinlenen lider, şeyh, hocalar tek yönlü ve önyargılı olarak takip ediliyor, benimseniyor. İnsanlar başkalarını, farklı ideoloji ve gruplara mensup olanları ya hiç okumuyor, dinlemiyor ya da karşı çıkmak, saldırmak, onu mağlup etmek için izliyor adeta. Hemen herkes, kendi ideolojisine, beslediği kanaatlere uygun kişileri, programları, kitapları, yazıları takip ediyor. Bir nevi deşarj oluyor, rahatlıyorlar. Kimse ezberini bozmak istemediği için çaprazlama ve karşılaştırmalı okumak istemiyor. Kafa konforunu bozmak istemiyor insanlar. Sağduyulu olarak okuyup dinlemek yok.

Çoğu kişi at gözlüğü takmış. İdeolojik körlük beyni felç etmiş, dumura uğratmış sanki. Allah "Akletmiyor musunuz, düşünmüyor musunuz?" buyuruyor defalarca. Bir olay olunca, medyada gündeme gelince ideolojik gazete ve kanallar kendilerine göre veriyor. Onları takip eden güruhlar, kalabalıklar, etraflıca araştırmadan, haberin kaynağını bilmeden, doğru ve yeterli bir bilgi donanımına sahip olmadan papağan gibi tekrar ediyorlar söylenenleri. İşin acı kısmı, çoğunluk bu taraf ve düşüncelerinde samimi ama cahil ve önyargılı maalesef! Haberleri verenler, yorumlayanlar, siyasiler, ideologlar, fikir adamlarının çoğu ise maalesef samimi değil. Kalplerini mi yardık da öyle yazıyoruz acaba? Elbette hayır. Biz, söz ve amellere bakarız. Çifte standarda tabii olan, ikiyüzlü davranan, omurgasız olan, bugün başka yarın başka bakan, kişilere ve menfaatlerine göre şekil alan, hak, hakikat ve adalet konusunda bir ilkesi, tutarlılığı olmayanları nasıl samimi bulacağız?

İnsan kendi cinsi, dini, ırkı, mezhebi, cemaati, partisi, ideolojisi dışındaki insanları da insan görüyor; onların da can, mal, inanç, fikir, şeref ve namuslarının kutsal olduğuna inanıyorsa, öteki dediklerine de hak hakikat ve adalet penceresinden bakıyorsa hakiki insandır. İşte o zaman o insanın hak, adalet, özgürlük iddiası samimidir.

Bir Müslüman ülkede tahsilli insanların çoğu "Bizim şehidimiz kıymetli, sizin şehidiniz kıymetsiz"; "Bizim mazlumun canı, namus ve malı değerli, ötekilerinki değersiz", "Sadece bizim grup, parti, cemaat, mezhep hak, diğerleri batıl.", "Biz cennetliğiz, diğerleri cehennemlik!", "Biz vatanseveriz, diğerleri vatan haini.","Biz demokratız, özgürlükçüyüz, diğerleri padişahçı, cumhuriyet düşmanı.", "Biz çağdaşız, diğerleri çağdışı.", "Bizimkilerin yaptığı darbe iyi, diğerlerininki kötü.",

"Bize hak, adalet, özgürlük; ötekilerin canı cehenneme!" şeklinde düşünüyorsa o ülkede kıyamet zilleri çalmaya başlamıştır. Dehşetengiz bir cehalet, fanatizm, taassup, bağnazlık, ötekileştirme ve bölünmeyle karşı karşıyayız demektir.
Kardan adam olur ama bazı insancıklardan, âdemlerden hakiki adam olmaz. Aslında "kardan adam" gibi adamları çok gördük biz. Ama onlar, kardan adamlar gibi en ufak bir rüzgârda yön değiştirip yıkıldılar yahut aşırı sıcaklarda eridiler hemen. Kimilerinin de yakalarına taktıkları rozetler yüreklerinden büyük. Bazı kavramları içselleştiremeden slogan olarak kullanıyorlar sadece.

Bir düşünürün dediği gibi "Okumuyorsanız tartışmayalım." Allah aşkına."Okumadığınız her gün karanlıktasınız." (Nuri Pakdil) Okumanız da yetmez tabii. Yaratan Rabb`in adıyla aşkla okumak gerek. Yoksa sadece gazel ve maval okuruz. Bazen de birbirimizin canına okuruz, o kadar.

Hak, hakikat ve adaletin ışığında aklıselim (sağduyu) ve kalbi selimle insan ve hadiseleri bütüncül olarak okumaya çalışanlara; daima haklıdan ve mazlumdan yana, kim olursa olsun zalime karşı olan hak, adalet, barış, özgürlük ve hakikatseverlere selam olsun!