Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

MİSAFİR KALEMLER


SAĞLIKLI BESLENME NEDİR? NE DEĞİLDİR?

SAĞLIKLI BESLENME NEDİR? NE DEĞİLDİR?


Sağlıklı beslenmek ve diyet birçok insanın sandığının aksine birbirinden farklı şeylerdir.
Sağlıklı beslenmek vücudumuza hiçbir yararı olmayan aksine zarar veren şeyleri yememek şeklinde tanımlanabilirken diyet yapmak ondan daha farklı bir tanıma sahiptir. Diyet yapmak sadece kilo vermekten ibaret değildir.

Şeker, kalp hastalığı, tansiyon gibi yaygın hastalıklar dışında vücudumuzda ya da metabolizmamızda doğuştan olan veya sonradan gelişen herhangi bir hasar veya bozukluk olması sonucu da diyet yapmamız gerekebilir. Ve merak edilen bir şey daha `bazı insanlar kilo almak için de diyet yapar`.
Sağlıklı beslenmek her öğünümüzde besin gruplarını dengeli bir şekilde tüketmek anlamına gelir. Sadece et yiyerek, sadece faydalarını anlata anlata bitiremediğimiz sebzelerden yiyerek veya sadece çorba, pilav, makarna yiyerek sağlıklı beslenemeyiz.

Sağlıklı beslenme adı altında kilolarca meyve yemek de doğru değildir. Yani ihtiyacımızdan fazlasını yemek ne kadar faydalı olursa olsun vücudumuzu gereğinden fazla yorar ve ileriki dönemle çeşitli hastalıklara veya metabolik bozukluklara davetiye çıkarır.
Her öğünümüzde tabağımızda sebze-meyve grubundan, et grubundan, süt grubundan ve tahıl grubundan belli miktarlarda olmalıdır. Bazen kendi kendimize evimizde yaptığımız ufak tefek değişiklerle bile beslenme düzenimizi daha sağlıklı bir hale getirebiliriz. Örneğin tatlı, şekerli hazır gıdalar yerine meyveleri kullanarak veya çayımıza kahvemize attığımız şekeri azaltarak işe başlayabiliriz. Ya da yemeklerimizin lezzetini arttırmak için gereğinden fazla koyduğumuz yağları ve tuzu azaltmak da bir alternatif olacaktır.
Sıkça yapılan hatalardan biri de diyet yapmak adı altında gün içinde yediğiniz hiçbir yemeğe yağ koymadan kilo vermeye çalışmaktır.

Unutmamalıyız ki bazı vitaminler yağ olmadan vücudumuzda aktivite gösteremezler.
Birçok kişiden duyduğum şeylerden biri de `ekmeği hayatlarından tamamen çıkararak zayıflamaya çalışmak`. Temel besini ekmek olan bir topluma `ekmek yemeyin` demek ne kadar mantıklı bunu siz okurların kararına bırakıyorum.

Yemememiz gereken bir ekmek varsa o da beyaz ekmektir. Fakat son zamanlarda üretimi yaygınlaşan tam tahıllı, tam buğday ekmeği mutlaka tüketmemiz gereken ekmeklerdendir.
Sağlıklı beslenmede ekmeğin rolünü anlatmaya kalkarsam yazının sonu gelemeyeceği için özellikle ekmek hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar üzerine ilerleyen tarihlerde ayrı bir yazı hazırlayacağım.
Sağlıklı günler