Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

M. Yetkin KARAMOLLAOĞLU


SAHİPSİZ İLÇENİN SAHİPSİZ İNSANLARI


İlçemizde, yedi yılda beş binden fazla nüfusun göç ettiğini duyduğumda birden ürperdim. Ama hiç de üzülmedim.

Bu konuyu araştıran değerli muhabir arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.

Terme´nin göç verdiğini yıllardan beri söyler dururuz. Terme böylesine kan kaybederken Termelilerin duyarsızlığı ve sessizliği beni üzüyor.


Terme´nin kan kaybetmesinin sebebini araştırdığımızda en büyük faktör tarım.


Yıllar önce mısır tarlalarıyla tanınan bölgemiz aynı zamanda ekmek kapısı olarak da ün yapmıştı. 1946-1950 yılları arası, nüfus oranı kadar göç almıştı. Çünkü mısır tarlalarıyla bezeli olan topraklarda, halkın %80´i üretimle uğraşıyordu. Mısır bahçeleri aynı zamanda çiftçinin her ihtiyacının karşılandığı ürünlerle bezeliydi. Fasulye vardı, kabak vardı, süpürgelik vardı, bostanlar vardı...O altın püsküllü mısırların değeri kadar sapları da hayvancılık için değerliydi. Her evde hayvancılık yapılırdı. Fakat ne olduysa 1950´den sonra teknolojinin hayatımıza girmesiyle tarımla uğraşanlar tarımdan koptu. Çünkü topraklar artık ailelere yetmez oldu. Bu da göçe sebep oldu.


Göçün durmasına engel olacak yatırımlarda, Terme´deki sivil toplum örgütleri, yerel yönetimlerce bir bir ellerinin tersiyle itildi.

Neydi bu yatırımlar?

Beş bin kişinin istihdam edileceği kibrit fabrikası, açık cezaevi, ORÜS (Orman ürünleri fabrikası), kağıt ve soya fabrikaları, yağlı tohumlar, TMO ve bunun gibi daha bir çok kuruluş...


Peki, neden dışarıdaki iş adamlarımızı, ilçemize davet ederek yatırım yapmaları için onları teşvik etmedik?


Dışarıda olan bürokratlarımızı memleketimize davet etmemiz gerekirken neden onları dışladık?


Terme´de sivil toplum örgütleri ve yönetimde söz sahibi olanlar konuşurken mangalda kül bırakmıyorlar. Bunların hiç mi günahı yok? Hâlâ duyarsızlık devam ediyor.


Bir an önce birlikte hareket etmeli ve Terme´yi cazibe merkezi haline getirmek için yatırımcı ve bürokratlarımızı memleketimize davet etmeliyiz. Bu göçü ancak böyle durdururuz.


Gelecekte bu konuda daha geniş açıklamalar yazacağıma söz veriyorum. Kim kızmış, kim küsmüş hiç de umurumda değil. Kazanan Terme olsun.


Suskun kalmayın, sevginiz bol neşeniz daim olsun

Hoşkalın.