Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


SAMSUN KENT MÜZESİ

SAMSUN KENT MÜZESİ


Hafta sonu, Samsun`a ilk defa gelen misafirliklerimle beraberdim. Samsun`a gelmeden önce, ilimiz hakkında internetten az çok araştırma yapmışlar. Özellikle müzeleri ziyaret etmek istiyorlardı.
Ben de bildiğim kadarıyla kendilerine refakat etmeye çalıştım.

Geçmiş yıllarda ilçemizde yapılan turizm konulu toplantılarda bir “kent müzesi” yapılması gündeme gelmişti. Bu toplantılar neticesinde ilçemize bir kent müzesi kurulması hususunda tavsiye kararı almıştık.
Bu işin nasıl olacağı hususunda Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Necmi Çamaş, Samsun`da kent müzesini kuran adamdı. Bu bakımdan kent müzesini merak ediyordum. Bu merakla misafirlerimi “Samsun Kent
Müzesi”ne getirdim. Ben de ilk defa ziyaret edecektim.

Müze için İlkadım`da anayol üzerinde eski Demirspor`un tarihi binaları ve alanı seçilmiş. Burası güzelce restore edilmiş. Tarihi dokuya dokunulmamış. Şehrin merkezinde tarihi ağaçlar aynen yerli yerinde duruyor. Müze,sadece bildiğimiz mekandan ve binalardan ibaret değil.Geniş bir avlusu ve çay bahçesi var. Burada dostlarınızla oturup çaylarınızı yudumlarken tarih ve kültür sohbeti yapmanız da mümkün. Fiyatlar da makul düzeyde.

Müzenin içine giriyoruz. Bizi güler yüzle görevli karşılıyor. Kendimi ve yanımdakileri tanıtıyorum. Çok memnun oluyor.İlçemiz kent müzesi kurma çalışmaları hakkında bilgi veriyorum. Görevlinin alakası bir kat daha artıyor. Müze henüz resmen açılmadığından ziyaretçilerden herhangi bir ``duhuliye ücreti`` almıyorlar. Resmen açıldığı zaman bir lira gibi cüzi bir ``duhuliye ücreti`` alacaklarını söylüyorlar.

Müzeyi geziyoruz . Müzenin içinde tahminimin üzerinde bölüm, bilgi ve belge var. Müzeden anlıyoruz ki Samsun bir tütün şehri. Tütünün bütün ayrıntıları sergilenmiş.
Kurtuluş Savaşı`na ayrı bir yer ayrılmış. Teknolojiden istifade edilmiş. Mustafa Kemal Atatürk`ün Samsun`a çıkışı bütün teferruatıyla gözler önüne serilmiş.
Bütün ilçelere bölüm ayrılmış. Ekrana dokunarak birimler hakkında görsel bilgi alabiliyorsunuz.

Terme yazan ekrana dokunuyorum. Görüntüye Pazar Cami, Meydan , Miliç Sahilleri, Cüneyd-i Bağdadi Türbesi, mısır,çeltik ve fındık tarlaları geliyor.
Samsunlu sanatçılara ayrı bir yer ayrılmış ekrana dokunuyorsunuz, karşınıza fotoğraflar ve hayat hikayeleri ile sanatçılar dökülüyor. Kimler mi var ?

Orhan Gencebay, Yıldıray Çınar, Yıldırım Bekçi, Levent Kırca, İnsan Gedik , Neyzen Tevfik, Cemal Safi, Orhan Hakalmaz ve daha niceleri.
Bir bölümde Bafra Pidesi tanıtılmış Terme pidesine yer ayrılmamış olması beni üzdü . Demek ki Termeliler olarak gerekli lobi faaliyeti oluşturamamışız. Bu da beni üzdü.

Samsun Kent Müzesi demek geçmişi ve geleceğiyle Samsun demek. Samsun`un özeti demek.
Herkes bu müzeyi en kısa zamanda ziyaret etmeli diye düşünüyorum.

Unutmayalım ki geçmişini bilemeyen geleceğine yön veremez. Dalından koparılmış yaprak gibi rüzgarın önünde savrulup durur
Sağlıcakla kalın.