Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


SAMSUNLU ŞAİRLER VE YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ


Çok değerli Gazeteci-Şair-Yazar Ali Kayıkçı´nın "SAMSUNLU ŞAİRLER VE YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ? isimli çok hacimli ve kıymetli eserinin 8. baskısı, Samsun Medya Gazeteciler Cemiyeti tarafından Mayıs 2016´da yayınlandı.İlk baskısı 2005 yılında yayınlanan eserin 800 sahifelik 8. baskısında tam 414 isme, 3255 esere ve 1255 fotoğrafa yer veriimiş.

Samsunlu Şairler Ve Yazarlar Ansiklo-pedisi´nde Samsunlu veya Samsun´da yaşamış çok meşhur isimler dikkat çekmekte: Akşemseddin, Rıfat Ilgaz, Turgut Uyar, Ord.Prof.Ali Fat Başgil, Şefik Avni Özüdoğru, Dr.Fethi Tevetoğlu, M.Necati Bursalı, Hilmi Yavuz, Av.Kemal Vehbi Gül, Ahmet Yılmaz Boyunağa, M.Halistin Kukul, Rahmi Özen, Seyit Kemal Karaalioğlu, Aşık Kemal Bülbül, Ozan Arif, Cemal Safi, Orhan Gencebay, Ali Ural, İsmail L.Çakan, Ramazan Ayvallı, Aziz Sivaslıoğlu, Erdoğan Alkan, Metin Kökten, İhsan Şenocak, Prof.Dr.Mehmet Okuyan, Senai Demirci, Rıza Akdemir, 


Sevim Ak, Vedat Türkali, Yılmaz Ulusoy, Mustafa Bağışlayıcı, Mustafa Genç, Orhan Hakalmaz, Şener Akyol...

Samsunlu Şairler ve Yazarlar Ansiklopedisi? isimli eserin 8. baskısında bizim "Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi?isimli kitabımızdan 80 yazar-şaire yer verilmesi, her biyografinin sonunda eserimize kaynak olarak atıfta bulunulması bizi çok mutlu etti. Yazarlarımız ve Terme adına büyük bir memnuniyet ve gurur duydum. Tanınmamış birçok yazarımız bu vesileyle isimlerini daha geniş çevrelerde duyurma imkânına sahip olacaktır.

Bu çok değerli eserde, Turgut Uyar, Rahmi Özen, Senai Demirci, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Özbay, Ahmet Sezgin, Hamit Demir, Âşık Garibi, İsmail Özcan, İsmet Gültekin, Mehmet Kesgin, Erdoğan Türer, Rıfat Ilgaz, Hilmi Yavuz, Burhan Garip Şavlı, Prof. Dr. Kadir Gürler, Korhan Soylu, Yrd. Doç. Dr.
Mehmet Taşdemir, Ferhat Tamir, Özdemir Hafızoğlu, Prof. Dr. Hasan Candan, Prof.Dr. Mehmet Beşirli, Doç Dr. Recep Alpyağıl, Doç. Dr. Kemal Kahramanoğlu, Prof. Dr. Ömer Aydın, Prof.Dr.Abdurrahman Kasapoğlu, Abdülkerim N.Bahadır, Abdullah Kuşkovan, Adnan Ocak, Adem Özköse,
Ahmet Çakır, Ahmet Şahin, Ahmet Tobay, Ali Faik Bak, Ali Yaylagül, Bekir Sami Özsoy, , Cafer Ergen, Celal Erbay, Cemal Öztürk, Emir Kuşçu, Eyüp Şentürk, Hakan Aksu, Halil Başar, Haluk Yolsal, Hayati Beşirli, İbrahim Özcan, İlker Altun, İrfan Işık, isa Cürebal, İsa Abanoz, İsmail Kaya, Mehmet Özkan, Mehmet Türkan, Muharrem Dinçer, Mustafa Alişarlı, Mustaf Özdemir, Niyazi Uzun, Nermin Yılmaz, Nuri Yazıcı, Orhan Baş, Ozan Arif, Ömer Pamuk, Selim Eroğlu, Seyfi Günaçtı, Serkan Düzgün, Seyfullah Çevik, Şener Akyol isimli yazarların biyografilerinde 2012 yılında yayınladığım "Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi"nden faydalanılmıştır.

Samsun´da yaşamış yazar-şair, Prof.Dr. Mehmet Şen, Şair-Yazar Mustafa Can, Milli Gazete yazarı Mehmet Talu, Yazar Dr.Cem Mumcu gibi çok önemli yazarların eserde yer almaması büyük eksiklik. Ayrıca Termeli veya Terme´de yaşamış olan Prof. Dr. Metin Eker, Prof. Dr. Yılmaz Tomak, Prof. Dr.
İsmail Köz, Yrd. Doç. Dr. Salih Kesgin, Yrd. Doç. Dr. Ali Ekin, Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, Doç. Dr. Hasan Korkmaz, Doç. Dr. Hasan Temiz, Prof. Dr. Ramazan Amanvermez, Prof. Dr. Ömer Ekmekçi, Prof. Dr. Mehmet Arif Beyhan gibi akademisyenler ile Servet- Fünun dergisi Termeli yazar ve şairi Ziya Behlül, şair- yazar Mustafa Köneçoğlu, Şair-yazar Yılmaz İmanlık, şair- yazar Kani Soylu, şair Rıfat Eroğlu, ilahi sanatçısı- şair Cemal Kuru, şair Azmi Taştan, şair Soyal Dede isimli şahsiyetlerin biyografilerine yer verilmesi çok isabetli, faydalı, hayırlı olurdu. (Bu isimlerin birçoğunun yayınlanmış kitapları yok ama önemli, güçlü, başarılı yazıları, şiirleri, tez ve kitap çalışmaları var.)

Noktalama, imlaya, sayfa düzenine, fotoğraflara, planlamaya biraz daha dikkat edilmeli, eser daha titiz incelenmelidir. Bir sayfanın ortasında bir yeni şahsiyete yer verilmeseydi, yeni bir sayfa ayırılsaydı daha hoş olurdu. Bence çok kıymetli kitabın ilmi değerine gölge düşürüyor bunun gibi eksik ve hatalar.

Gazeteci-Şair-Yazar Ali Kayıkçı, "SAMSUN-LU ŞAİRLER VE YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ?isimli çok hayırlı, tafsilatlı, çileli, güzel bir esere imza atarak Samsun ve ülkemizin kültür ve edebiatına çok büyük bir hizmet vermiştir.Bizim gibi araştırmacı-yazarlara örnek ve ilham kaynağı da olmuştur. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bu çok kıymetli eseri başta olmak üzere 30´dan fazla eserinden dolayı kendisini can-ı gönülden tebrik ederim.