Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Satış yöntemleri


Geçen hafta Havza´da bir firmanın termal tesis tanıtım seminerine katıldık.

Öğle yemeği ve namaz sonrası oturma salonuna geçtik. Çayda da, kahvede de sınır yok; içebildiğin kadar iç.

Bir süre sonra bizi toplantı salonuna aldılar. Arka sıralara bakmadım ama salon neredeyse dolmuştu. Lakin buradaki bekleme hayli uzun sürdü. 50 dakika boyunca neredeyse bomboş oturduk. Diğer salonda olsaydık hiç olmazsa çay içer, yakın plan sohbet ederdik.

Nihayet salondakileri uyumaktan ve can sıkıntısından kurtaracak bir genç sahneye çıktı. Salondakileri oyalamak için bir şeyler söyledi. Bizlere, bugüne kadar check-up (genel sağlık kontrolü) yaptıran olup olmadığı gibi sorular sordu.

Sonra yine bir genç ve ardından 10 dakikalık sinevizyon gösterisi.

Bizi tekrar çay salonuna aldılar. Rehberimiz eşliğinde çaylarımızı alıp birer masaya oturduk. Her masada 3-4 kişi ve onlarla ilgilenen birer görevli var. Çay içerken termal tesisle ilgili her hangi bir konuya girilmiyor. Rehberimize, ?Çaylarımızı içerken bir yandan da konuya girelim? diyorum ama kız oralı olmuyor. ?Hele bir çayımızı bitirelim. Daha rahat konuşuruz? diyor.

Rehberimizin tarih öğretmenliği mezunu olduğunu geçen yazımda belirtmiştim. Mazlum bir görünüşü var. Diğerleri gibi faullü bir kıyafeti de yok. İyi ki bize bu kız düşmüş. Diğer guruplarda gördüğüm omuzdan açık kollu, ya da göğüslerinin üstünden yukarısı ve de sırtı açık Bülent Ersoyvari giyinmiş (daha doğrusu giyinmemiş olan) kızlardan biri bizim rehberimiz olsaydı, herhalde rahatsız olurdum.

Sunum salonundan dönüşte masamıza otururken yanımızdaki masada ince yapılı, gözlüklü bir kız vardı. Oturmak için hamle yaptığında beli görünmüştü. Çay almak için gelip geçerken fark ettim, bir şeyler yazmak için masaya eğilince beli daha da açılmıştı. Önce onu müşterilerden biri sanmıştım.

Sonra her masada bir görevli olduğunu fark edip, onu da kağıda bir şeyler çizerken görünce görevli olduğunu anladım.

İyi de, bunlar nasıl görevli? Bu kıyafetle kime hizmet veriyorsunuz? Bu insanlar buraya defile seyretmeye gelen kimselerden değil ki! Ben, insanların, hizmet sundukları toplumun değerlerine saygılı olmalarını beklerim.

Çaylar bitti, sonunda sadede geldik. Biz ne kadar kısa ve öz anlatım istesek de rehberimiz bildiğini okuyor, kendilerine verilen talimatı uyguluyor. Ders, soru-cevap şeklinde geçmiyor! Bazı sorularımız için, bu bir dikkat çekme olsa gerek, ?Bu soruyu ancak müdürüm cevaplayabilir? diyerek erkek görevliyi çağırıyor.

Daha fazla ayrıntıya gerek yok. Konuyu siz de anladınız sanırım. Mehmet Ali Doğan´ın Doğan Şirketler Gurubu, Havza´da ´Hattuşa Termal Club´ adıyla bir tesis kurmak istiyor. İçinde sıcak su havuzları da bulunacak daireler; Stüdyo, 1+1 ve 2+1 olmak üzere üç tip. Henüz proje aşamasındaki bu daireleri şimdiden devremülk esasına göre satıyor. Yani yılın bir haftası daire sizin oluyor. Gelip, tatilinizi burada geçirebiliyorsunuz. Tiplerine göre olduğu gibi, seçeceğiniz döneme göre de fiyat değişiyor. Yılda üç dönem var: Yaz, Bahar ve Termal Dönem. Fiyatı uygun olanı, termal dönem ve kış aylarına rastlıyor.

Rehberimizin anlatımı bitti, bizim masadan devremülk alan da olmadı. Bizim işimiz bitti ama aynı araba ile gelenleri de beklememiz gerekiyor. Çünkü bizimle gelen iki yaşlı kardeş birer devremülk almışlardı ve anlaşmanın yetkililerce imzalanması gerekiyordu. Nihayet onların da işlemleri bitti ve yemek sonrası, ?Herhalde en geç saat 15.00´de işimiz biter? dediğimiz Havza´dan 18.30´da hareket edebildik.

Reklâm mı yaptım?

Hayır.

Eğer size de böyle bir gezi teklifi gelirse şimdiden bilgi sahibi olun istedim.