Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Saygı ne zaman gereklidir?


Geçmişte Terme Onur, Terme Nizam ve Salıpazarı Üçler MT Sürücü Kursları´nda ´Trafik ve Çevre Bilgisi Öğretmenliği´ yaptım. Sürücü adayları; ister Trafik, ister Motor veisterse İlk Yardım gibi teorik dersler olsun, isterse uygulamalı Direksiyon Eğitimi dersi olsun, derslere katılmak istemezlerdi. Sürücü Kursu sahiplerinin asıl amacı para olduğundan, adayların devam- devamsızlığı onları pek ilgilendirmezdi. Sürücü adaylarının hedefi de, bir an önce sınavları tamamlayıp sürücü belgelerine kavuşmaktı. Kısacası derslere devam, ne kurs sahiplerinin ne de adayların meselesiydi!


Sürücü adaylarına, derslere niçin katılmaları gerektiğini anlatırken, ?Çok iyi araç kullanıyor olabilirsiniz. En dar yerlerden maharetle geçebilirsiniz. Karayoluna çıkan herkes aracını yürütür. Ancak asıl önemli olan, karayolunu kullanan diğer kişilere saygıdır, kurallara uyabilmektir.


Bir aracın çıkışını engelleyecek şekilde aracınızı park ediyorsanız, şehir içinde apartmandaki arkadaşınızı çağırmak için kornaya yükleniyorsanız, çok iyi araç kullanmanızın anlamı yoktur? diyordum. Hâlâ da aynı şeyi söylerim.
23 ve 24 Ocak günlerinde ülkenin büyük bölümü kar yağışı altındaydı. Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi, kardan en çok etkilenen yerlerdendi. Öyle ki, Pazar günü oynanması gereken Trabzonspor- BJK ve Giresun- Elazığ maçları kar yağışı sebebiyle ertelendi.


25 Ocak sabahı Terme´de kısa süreli yoğun kar yağışı görüldüyse de saat 09.00´dan sonra hava düzelmiş, hatta bir süre güneş de görülmüştü. Bir gün sonra Samsun´a gitmeyi planlıyorduk. Samsun´da çalışan kızım, ?Samsun´da neredeyse kar yok denecek kadar az. Biz iş için Çarşamba´ya geliyoruz. Yarını beklemeyin, dönüşte sizi de alalım? dedi. Biz de hazırlandık ve akşam ezanı okunurken (16.45) Terme´den yola çıktık.


O zamana kadar durgun olan hava hareketimizden az önce değişmiş, tipi şeklinde kar yağmaya başlamıştı. Kar yol boyu artarak ve azalarak devam etti. Yol kayganlaşmıştı. Gayet yavaş ilerliyorduk. Tekkeköy Sapağı´nı geçtikten sonra trafik yavaşladı. Üç şerit de doluydu ve adım adım ilerliyorduk. Lovelet AVM´ye gelince, peş peşe meydana gelen iki kaza sebebiyle trafiğin yavaş ilerlediğini anladık. Ve tam üç saatte Terme´den Samsun´daki evimize ulaşabildik.


Adı üzerinde, ?Kaza, kazadır.? Lakin hesapsız hareket ederek ve saygısız davranarak kaza yapan ve uzun süre yolda kalmamıza sebep olan sürücülere sinirlendim. Belki de kazada sürücülerin hatası yoktu. Belki hava ve yol şartları sebebiyle kaza oluşmuştu. Ancak mevcut şartlara rağmen yolu saygısızca kullanmak isteyen iki sürücü ile karşılaşmak, beni böyle düşünmeye sevketti.


Petrol dolum tesislerini geçmiş, henüz Lovelet AVM´ye gelmemiştik. En sağ şeritten ilerliyorduk. Sağımızda araç kuyruğu yoktu ve araç sürülecek yol da yoktu. Lakin bir araç sağımızdaki kısa mesafeli yol boşluğuna aracını sürdü ve oradan önümüze geçmeye çalıştı. Sinirlenmiştim. Bu hareketi kurallara aykırıydı ve saygısızlık kokuyordu. Çünkü yolun devamı yoktu ve az önce terk ettiği şeride girmek için araçlardan yol isteyecek, zaten adım adım ilerleyen trafiğin iyice aksamasına sebep olacaktı. Nitekim öyle oldu. Gitmekte olduğu yol bitince önümüze geçmek için aracın burnunu önümüze doğrulttu. O zaman daha da sinirlendim.


Be adam! Madem bu şeritten gidecektin, az önce bu şeritten niye çıktın? Bütün bu gayret ve zahmet(!) tek bir aracı geride bırakmak için miydi? Madem 10 m önce çıktığın şeride tekrar girecektin, devamı olmayan bu yola niye girdin? Havanın kar yağışlı ve üç şeridin dolu olduğunu göremiyor, akşamın bu saatinde yolun kaygan olduğunu anlayamıyor musun? Bu kadar beynin yok ise, bu havada karayoluna niye çıktın?


Kar yağıyordu ve camlar buharlıydı. Aracın içindeki sürücüyü göremedim. Ancak plakasının 61 olduğunu görmek beni üzdü: 61 VY 976. Plakayı niye yazıyorum? Ola ki yolda karşınıza çıkar, dikkatli olasınız diye!


Bu olayı detaylarıyla aktardığım için, bu aracın peşinden ikinci saygısızlık denemesine kalkışan kırmızı otomobile fazla yer vermeyeceğim. Zaten o, uyarımızı görmüş olmalı ki, teşebbüsünden vazgeçti.


Peki, bu gibi durumlarda saygı terk ediliyorsa, onu ne zaman göreceğiz?


Saygı ve sevgi.


İnsan olan kişide her zaman bulunması gereken iki özellik.