Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


SCOUT EKİBİ!!!

Samsun´da yayınlanan yerel bir gazetede şöyle bir haber vardı: ´´Samsunsporlu ünlü gol kıralı Serkan AYKUT, takımın scout ekibine katıldı.´´


Samsun´da yayınlanan yerel bir gazetede şöyle bir haber vardı:
´´Samsunsporlu ünlü gol kıralı Serkan AYKUT, takımın scout ekibine katıldı.´´
Haberin devamını da okudum. Bu scout kelimesi haber metninin içinde birkaç kez geçiyordu. Kelimenin anlamı doğrudan verilmemiş. Belli ki okuyucuların bu kelimenin anlamını biliyor olduğu kabul edilmiş. Bu kabul üzerine haber metni kaleme alınmış. O okuyuculardan biri de benim. Ne yalan söyleyeyim, scout kelimesini bunca yıldır ilk defa duyuyorum, görüyorum. Belli ki bir futbol terimi.
Gazetelerin en rahat okunan yeri spor sayfalarıdır. Ortalama bir dille yazılır. Futbol terimleri her ne kadar İngilizce asıllı olsa da artık oturmuştur. Korner deyince bunun köşe vuruşu olduğunu çoğu bilir. Zaten spikerlerin çoğu her ikisini de kullanıyor. Futbolla ilgili terim sayın desek herkes en az on tane terim söyler. Onun içindir ki futbol bu toplumun ortak paydası haline gelmiştir. Konu futbolsa sohbet uzar da uzar, sabahlara kadar sürer. Mevzu geyik muhabbetine döner.
Sonraki günlerde bu scout kelimesi birkaç kez daha karşıma çıktı. Bu gidişle yaygınlaşacağa benziyor.
Dil üzerine hassasım. Bilmediğim bir kelime, bir kavram, bir terim, bir deyim , bir atasözü? karşıma çıktığı zaman onun anlamını mutlaka araştırırım. İşin aslını öğrenince suya kavuşmuş balık gibi rahatlarım. Neticeye ulaşamayınca çok rahatsız olurum.
Scout kelimesine hiçbir sözlükte rastlayamadım. TDK´nın sözlüğünde de yok. Belli ki dilimize yeni girmiş ya da girmeye çalışıyor.
Google´dan araştırdım. Scout için , izci ve kaşif anlamları yazıyor. Aynı kelimeden türeme scouting kelimesi var. Keşfetme anlamına geliyormuş. Bu kelime ekip kelimesiyle bir araya getirilerek ´scout ekibi´ tamlaması oluşturulmuş. Yetenek avcısı anlamına geliyormuş.
Futbol kulüplerinde ´scout ekibi´ diye bir birim varmış. Buna, yeni zuhur etmiş meslek grubu da diyebiliriz. Bu ekibin görevi, takım adına memleketi dolaşarak İstikbal vaat eden gençleri keşfedip takıma kazandırmakmış. Yeni yetenekleri avlayacaklar, daha doğrusu keşfedecekler. Gün gelecek ´ ş u yıldız futbolcu var ya, işte onu vaktiyle ben avlamıştım, pardon keşfetmiştim´ diyecekler.
Bunu, biz eğitimciler zaten yapıyoruz. Uzun süre dersine girdiğimiz öğrenciler için çok isabetli kararlar verebiliyoruz. ´´ Elinden tutulursa, sahip çıkılırsa bu çocuk okur. Bu çocuktan iyi bir mühendis, iyi bir öğretmen, iyi bir doktor, bir hukukçu? olur´´ diyebiliyoruz.
Bu durumda her öğretmen aynı zamanda iyi bir scouttur.
Türk Dili dergisinde Prof. Dr. Hamza Zülfikar her yazısında bas bas bağırıyor.´´ Yabancı bir kelime dilimize girmeden tedbir alalım. Ona, hemen Türkçe bir karşılık bulalım. Türkçe´sini kullanalım. Atı alan Üsküdar´ı geçtikten sonra ne yapsan nafile. İş işten geçtikten sonra kimi korner der, kimi köşe vuruşu.´´
Scout, izci demekse scout ekibi de İzleme heyeti anlamına gelir. Bu heyet ne iş yapar diye sual ederlerse, kendi alanlarıyla ilgili yetenekleri izleyip keşfederler diye cevap verebiliriz.
Bir de işin telaffuz kısmı var. İnanın scout kelimesinin nasıl telaffuz edildiğini, şimdilik, bilmiyorum. Belli ki yazıldığı gibi söylenmiyor. Google bu konuda yardımcı olmadı. Okullar tatilde olduğundan bir İngilizce öğretmen arkadaşa da soramadım.
Dil meselesi, basite alınacak bir mesele değildir. Dil, ortak anlaşma aracımızdır. Aykut scout olmuş desem kim ne anlar?
Dili kullanırken hassas olmak zorundayız.
Ben , izci, izleme heyeti diyorum/ diyeceğim.
Aykut, Samsunspor için genç yetenekleri izliyor.
İnşallah, izlediği genç yetekleri en kısa zamanda takıma kazandırır da Samsunspor şampiyon olur.