Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


SEÇİM BİTTİ

SEÇİM BİTTİ


Bir mahalli seçim daha sona erdi. Bazıları buna `Yerel Seçim` diyor. İkisi de aynı kapıya çıkar. Henüz YSK kesin sonuçları açıklamadı ama çoğu yerde sonuçlar belli. Seçimlerin millete ve memlekete hayırlı olmasını diliyorum.
Bu sene ülkemiz seçim havasına, bana göre her zamankinden daha erken girdi. Bir yerlerde görevli olduklarını bildiğimiz bazı adayları hemen hemen 6 ay öncesinden seçim çalışmaları içinde gördük. Bir öğretmen arkadaş, resmen ayrılma zamanını beklemeden Ekim 2013`de izin aldı, rapor aldı ve görevinden ayrıldı. Adaylar, yaklaşık 6 ay süre ile o köy senin, bu kasaba benim demeden koşturdular. Bu kadar uzun süreli bir çalışmanın hayli zor olduğunu düşünüyorum.

Seçime sanırım 30-40 gün vardı. Bir banka şubesindeydim. Bir partiye mensup seçim arabası caddeden geçiyor, araçta bir müzik çalıyor ve görevli elindeki mikrofonla adayını tanıtıyordu. Banka görevlisi bayan, “Bıktık bunların gürültüsünden. Bir an önce bitse de kurtulsak” dedi.
Ben pek öyle düşünmüyordum. Biraz ses kirliliği oluyordu ama adaylar için de, partiler için de bu gerekliydi galiba. Konuya iyi tarafından bakmak ve “Bu sesler şehrimizde bir şenlik havası estiriyor” demek, bence daha rahatlatıcı olurdu.

Seçim 30 Mart 2014 Pazar günü yapıldı. O güne kadar gayet iyi giden havalar son günlerde birden değişti. Sıcaklıkların 17-20 derecelerde seyrettiği günlerde meteoroloji, seçim günü yurdun büyük bölümünde kar yağacağını duyurunca “Bu bir şaka mı acaba?” diyenlerimiz oldu. Gerçekten de seçim gecesi Terme`ye kar yağdı. Sabahın erken saatlerinde gördük ki, yollarda pek kar tutmamıştı ama evlerin ve arabaların üzeri bembeyazdı. Köylerde çekilen kar görüntüleri çoktan facebook`taki yerini almıştı bile. Isı da 5 derecelere kadar düşmüştü.

Bu seçimde 52.695.831 seçmen oy kullanma hakkına sahipti. Ne kadarı oyunu kullandı, henüz belli değil. Siyasi gerginlik olmamakla birlikte mahalli kavgalarda 9 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini öğrenmek bizi üzdü. Haberi bir gazete, “Terör değil oy savaşı: 9 ölü 47 yaralı” başlığı ile vermiş. “Seçime kan bulaştı” diyenler de var.

Yazık! Kavgaların her biri yoktan yere çıkmış görünüyor. Bir muhtar adayı, diğer muhtar adayını seçmeni yönlendirmekle itham ediyor. Öteki geri durur mu? O daha sert karşılık veriyor. Al sana kavga. Bu küçük tartışma 9 cana mal oluyor.
Bir de dış müdahale olmadan ölenler var. Gazete bunu da “Seçim heyecanına kalbi dayanmadı” başlığı ile vermiş. Sivas`ın Doğanşar ilçesinde 63 yaşındaki vatandaş, oy kullanmak için beklerken kalp krizi geçirerek hayatını kaybediyor. Kargı`da 83 yaşındaki seçmen ise oyunu kullanıp evine dönerken can veriyor. Allah rahmet eylesin.

Bir de yaşlı seçmenlerimiz var. 98 yaşındaki Fatma Çolak, Yalova`nın en yaşlı seçmeni. Oy kullanmaya oğlu tarafından tekerlikli sandalye ile getirilen Çanakkaleli 101 yaşındaki Azize Damnalı Fatma nineyi 3 yaşla geçmiş. Rekor, Eruh`un Gedikkaşar Köyünden 129 yaşındaki Mehmet Esen`e ait (Y. Akit, 31.03.2014). Hiçbir geçerli mazereti olmadan yan gelip yatarak sandığa gitmeyenlere bak, bir de oy kullanmayı milli görev bilerek, ömrünün son demlerinde sandık başına gidenlere. Tebrikler, hak edene…
Bu seçim bizim için de zor oldu. Yani seçmek zor oldu!

İlçemizin adaylarından 3 tanesi okulumuzu ziyaret etti. Bir tanesi, kaç yıldır birlikte görev yaptığımız mesai arkadaşımız. Diğeri, 17 yıldır birlikte çalıştığımız mesai arkadaşımızın abisi. Bir diğeri, geçmişte öğrencimiz. Öğretmen arkadaşlardan bazıları da, “Ben de o doktora muayene olmuş ve tedavi görmüştüm” diyerek, içinde bulunduğu zor durumu anlatmaya çalıştı.

Ve sonunda siyasete girmeden, şu görüş hâkim oldu:
“Adayların hepsi de eğitimli, yetenekli ve bu görevi yapabilecek nitelikte. Seçim ilçemize ve milletimize hayırlı olsun.”
Seçileni tebrik ediyor ve aynı dileğimizi tekrarlıyoruz.