Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Hasan ÖZDEMİR


SEÇİME DOĞRU

SEÇİME DOĞRU


Seçim gündemi öyle bir noktaya geldi ki halk artık siyasilerden, partilerden uzaklaşır oldu, kimin kazanacağını umursamaz oldu. Ülkede seçim havası yok, millet yorulmuş durumda. Ülkenin gerçek gündemi ekonomi, gelişmişlik, demokratikleşme, temel insan hak ve hürriyetleri olacakken topluma başka resimler gösteriliyor. Paralel devlet, yerleşik düzen, cemaat, para kasası, ayakkabı kutusu, para sayma makinesi, telefon konuşmaları , bakan çocukları ön plana çıktı. seçim kazanılacaksa ya da kaybedilecekse etkili olacak kavramlar artık bunlar. Seçim bu sistematik üzerinde kuruldu.

Asgari ücretin 400 dolar olduğu ülkede insanlar bu ortamı ne kadar algılar. Çocuğunun cebine bir simit parasını koyamayan anne-baba için, siyasilerin seçim söylemlerinde kullandığı bu üslup, oy vermesinde ne kadar etkili olacaktır. Bunu 31 mart sabahı göreceğiz.

Ancak gerçek gündeme dönerek muhalefetin kendi projelerini halka anlatmaları, oy isterken neyi daha iyi yapacaklarını göstermeleri gerekir. İlçemizde bulunan belediye başkan adayları kendi projelerini anlatıp oy istiyorlar. Birbirlerine sataşmadan el sıkışarak, yarışa devam diyorlar. Halk her şeyin farkında, hırsızlık, yolsuzluk edebiyatı dışında kendi önüne ne konulduğuna bakacak. Partiler rakiplerine göre öne çıkacak neleri varsa bunları milletin sofrasına koyma zamanıdır. O çaldı ben çalmam, o yolsuzluk yaptı ben yapmam, onun çocuğunun para sayma makinesi var benimkinin olmaz söylemleri milleti tatmin etmiyor.

Projelerle milleti gidilmeli. Bu kolay olmayan yoldur, bu çalışma ve birikim isteyen yoldur, bu gerçekten yönetime talip olmanın göstergesidir. Şu ana kadar somut bir şekilde muhalefetin öne çıkardığı halkı etkileyebileceği hiç bir alternatif proje yok. Hırsızlık, yolsuzluk ve çalma edebiyatını yıllarca bu halk yaşadı, gördü.

Bu iktidarı sevmeyebiliriz, genel başkanından ve yöneticilerinden nefret edebiliriz ancak arkadan dolaşarak iktidarı ele geçirme düşüncesine halk ne kadar prim verecek 31 mart sabahı göreceğiz.
İktidara alternatif muhalefet, elinde ülkenin her sorununa çözümde onlarca projelerin olduğu dosyalar ile halkın karşısına çıkmalıydı. Böyle bir hazırlığı olmayan partiler daha çok oy alır diye kendi ideolojisinden uzak başka partilileri belediye başkanlığına aday gösterir. Eski ülkücüler CHP`den, eski CHP`liler MHP`den, milli görüşçüler AKP`den olduğu gibi. Buna çok örnekler verilebilir.

Neden siyasi partiler kendilerini yenilemez, neden batı demokrasilerindeki partilerin varoluş gayelerini ilke edinmez, neden kolaycılığı ilke edinerek bütün seçilenler gelecek seçimde seçilebilmek için, halka değil de genel başkanlarına hizmet eder. Neden partisini ileri getiremeyen genel başkanlar hala orada durur.

Ülkeyi yönetmeye talip olmak ciddi iştir. Partiler, vekiller, adaylar kendilerini gözden geçirmelidir. Özellikle bu seçimlerde belediye başkanlığa, meclis üyeliklerine talip olanlar sabah kalktıklarında aynanın karşısına geçip bir dakika kendilerini izlesinler. Listeye giremeyenler de, partilerini karalamayı lütfen bıraksınlar. Dün yanında olduğunuz partiyi, listeye giremeyince silip atarsanız, insanlarımız bunu gözardı etmez. Herkes herşeyi biliyor ve anlıyor.
Kalın sağlıcakla..