Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Hasan ÖZDEMİR


SEÇİME DOĞRU


2015 genel seçimleri yaklaştıkça sokakların ve caddelerin harareti de artmaya başladı. Adaylar kendilerini tanıtan el ilanlarını, hafta günlerine denk getirerek esnaf esnaf dolaşıp dağıtıyorlar. Liderlerinin söylemleri bir tarafa, onlar biraz daha üsluplarına dikkat ediyorlar. Gelecekte yapmak istediklerini anlatıyorlar. Güzel olanı da bu. Ak Parti çözüm süreci, başkanlık sistemi ve paralel yapı diyor. CHP ve MHP emekliye verecekleri parayı ve çiftçiye vermeyi planladığı ucuz mazotu anlatıyor. Vatandaş bakalım neye inanacak. HDP konuşmalarına o kadar dikkat ediyor ki, ne olduklarını ve asıllarını bilmesem benim bile inanmak geliyor içimden.

Bu yarışta Terme için bir ayrıcalık da var aslında. Termenin yetiştirdiği genç ve nadide insanlardan Kamuran Özden milletvekili seçilebilecek bir sıralamada yerini almış. Ben ona Termenin İlyas Kılıç`ı diyorum. Eski vekillerden olan rahmetli İlyas Bey, Necatibey Caddesindeki bürosunda misafirlerini ağırlar, Samsun`dan yanına kim uğrarsa ilgilenir, yardımcı olurdu. Sayın Özden de öyle. İdareciliğim sırasında 2-3 defa Ankara`da görev yaptığı Sağlık Bakanlığına arkadaşlarımla birlikte uğramış, ilçemiz için neler yapılabileceğini konuşmuştuk. Genç, yardımsever ve dinamik bir arkadaşımız. Başarılar diliyorum. İlçemize hayırlı olsun.
* * *
Bir gün aslan ormanda dinlenirken yanına yaklaşan sineğe , çekil git, pis ufaklık! Ne duruyorsun karşımda, diye bağırmış. Sinek of çekerek içerlenmiş. O ufak haliyle hemen meydan okumuş Aslan`a: Ne sandın? Kral dediler sana diye, korkacak mıyım sandın senden? Vız gelirsin bana.

Öküzden güçlü olmazsın; koca öküzü yıldırmışım ben! Sinek, der demez bunu, çalmış hücum borusunu, önce açılmış geriye doğru şöyle bir, hız almış. Sonra vızzz aslanın ense köküne yapışmış. Kral öfkelenmiş, gözleri fal taşı gibi açılmış, kükremiş. Yer yerinden oynuyor. Ufacık bir sinek topluluğu, koskoca ormanlar kralını yerinden yurdundan edecek. Olacak şey mi bu?

Isırmadık yer bırakmamışlar koskoca aslanda. Biri sağdan, diğeri soldan saldırıyorlar. Zavallı aslan kan revan içinde kalmış, soluk soluğa yıkılmış yere, pes etmiş artık. Ufaklığın keyfine diyecek yok. Zafer naraları atmaya başlamış. Diğer arkadaşlarıyla sevincini paylaşmaya giderken, sevinçten gözü dünyayı görmez olmuş düşmüş örümceğin ağına. Örümcek de anında sarmış, sarmalamış bakmış icabına ufaklığın.

Koskoca aslanı deviren, yerlerde süründüren küçücük bir sinek, kendisi gibi bir ufaklık tarafından ipi çekilivermiş. Eh kıssadan hisse. Seçimlere az bir zaman kaldı. Her seçmen sandığa gidip oyunu mutlaka kullanmalı. İnsanlar birbirlerini hor görmemeli, sakin ve hoş görülü olmalı. Öfke ve şiddet içeren söylemler, söyleyenlere daha çok zarar verir.

Kalın sağlıcakla