Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeki ORDU


Semiramis Yukarımerdivenköylü Uzunderelioğlu´nun Kızı


Şu medeni kanun dedikleri şey medeniyetten uzaklaştıkça tekrar eski haline döndürmek epey müşkül olsa da; zor bir hal tekrar medeni hale getirilebiliyor.
Eskiden ´soyadı´ kanunu yokken falanca oğlu filanca gibi söylenirken; daha sonra soyadı kanunu ile kadına ve çocuklara babanın soyadı verilirdi. Daha doğrusu teamül böyleydi. Mesele ailenin tek bir soyadı altında kayda geçmesiydi.
Bazen kadının soyadını alan kişilerde olmuyor değildi. Bu kişilere verilmiş bir tercihti. Son zamanlarda kadın kendi bekarlık dönemi soyadını yani ´babasının´ soyadını kullanma hakkına sahip oldu. Birçok kadın nüfusa eski babasından kalma soyadını da işletti. Yani bu durumdaki kadının iki soyadı olmuş oldu.
Buradaki tuhaflık şu: Evde sadece anne iki soyadı ile kayıtlı. Baba tek soyadlı, çocuklar tek soyadlı, kadın iki soyadlı.
Şöyle bir düşünelim. Nikah masasında bir erkek bir bayan var.
Kadının adı: Semiramis
Soyadı: Yukarımerdivenköylü
Erkeğin Soyadı: Uzunderelioğlu
Kadın isterse ki artık istiyorlar eski soy ismi duracak.
Yani, Semiramis Yukarımerdivenköylü Uzundereli oğlu olarak kayıtlara geçecek.
İleri de çocuk olursa ananın değil de babanın soy ismiyle anılacak. Yani bu soy isim meselesi kadınlar için biraz psikolojik bir hak gibi.

Bugün çocuk ile anne arasındaki durum böyle olabiliyor. Yani kadının soyadı değişime tamamen uğramıyor. Ayrıca ilave edilerek yazılıyor. Böylece yazıyla da olsa soyadını korumuş oluyor.
Peki bu ne sağlıyor?
Buna cevap vermek zor. Çünkü cevap hariçten gazel hükmünde olur. Bunu bu durumdaki kişilere sorarak ancak öğrenebiliriz. Ancak resmi evraklarda bazı zorluklar çıkabiliyor.
Çocuklarla annenin soyadı aynı olmayınca izahı zor şeylerle karşılaşabiliyor kişiler. Bunun yerine daha bekârken çiftler aralarında anlaşıp; ya kadının ya da erkeğin soyadlarını ortak verip çoluk çocuk bütün aile fertleri aynı soyadı taşıyabilir. Sıkıntı da ortadan kalkar.
Son zamanda bayanlar için sık yapılan esprilerden birisi de şöyle: Bana soyadını söyle sana medeni durumunu söyleyeyim?
Elbet kanun varken kişiler kanunla sabit haklarını kullanabilir. Hatta kullanmalıdır. Ancak bunun sadece hak yerine gelsin diye; tabiri caizse iş olsun diye kullanılması bazı sıkıntılara sebep verebilir. Amaç çiftlerin yuva kurması ise ortak bir soyadı bulabilirler. Hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler.
Gerçi benim dediğim de olacak şey değil. Zaten çok geçmeden boşanmak için mahkeme kapılarına koşan çiftlerin sayılarında normalin üzerinde talep olduğu günümüzde; kalıcı olarak evliliği sürdürmeyi başarabilen çok az aile olacaktır. Daha soyadında anlaşmazlığa düşülen bir evliliğin dirliğinden bahsetmek mümkün mü?
Neyse gayemiz ´medeni´ kanun aleyhinde falan konuşmak değil. Zaten medenilikten uzaklaştıkça onu da birileri medeni hale getiriyor.
Adı Soyadı: Medeni Kanun.
Baba Adı: Her şeyi sorma?