Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Seviyeyi gör, üste para öde!

Seviyeyi gör, üste para öde!


Kurban Bayramından önceki Pazar günü, akşam haberlerine diğer kanallardan önce başlayan Show Tv'yi açtım. Bir yangın haberinden sonra ekrana gelen yazı:
“Jennifer Lopez biletleri dudak uçuklattı!”
Benim dudağım uçuklamadı ama haberin devamını okuyunca “Allah akıl fikir versin” dedim. 
6 Ağustos'ta Türkiye'de konser verecek olan dünyaca ünlü şarkıcı Jennifer Lopez'i özel locadan seyretmenin bedeli 300 bin TL imiş. Şaşırmayın, burada bir rakam hatası yok. Şüphelerinizi gidermek için bir de yazı ile yazıyorum; tamı tamına 'üçyüzbin' TL. Ayakta seyretmek isteyenler de 7 bin TL ödeyecekmiş. Haber görüntüsüne bakınca ben 'seviyesizlik' dedim. Bilmem siz ne söylerdiniz? 
Ekrana gelen görüntüde zebra desenli tulum giymiş 10-15 kadın sahnede delicesine atlayıp zıplıyor. Tam olarak tulum denmeyebilir. Anlık görüntüde algıladığım bu. Bazıları sırf bu görüntü için paraları dökmeye hazır olabilir. Fakat bizim açımızdan Jennifer Lopez'in durumu bir felâket. Vücudunun üst tarafı neyse de alt tarafta bir mayo ya da kısa şort! İnternete baktım, bütün konserlerinde görüntü hemen hemen aynı.
Kimdir bu Jennifer Lopez?
'ABD'li dünyaca ünlü şarkıcı' diye tanıtılıyor. 'It's My Party' turnesi kapsamında Rusya'dan sonra Türkiye'ye geliyormuş. Antalya'nın Serik İlçesine bağlı Belek'teki Regnum Carya Otel'de konser verecekmiş. 90 kişilik iki uçak dolusu ekibiyle gelecek olan Lopez'e Türkiye'den de 60 kişilik ekip eşlik edecekmiş. Antalya'da üç gece geçirecek olan şarkıcı, geceliği 30 bin dolar olan özel havuzlu ve helikopter pistli, pencereleri kurşungeçirmez camla kaplı Crowne Villa'da kalacakmış. Kendisine de 1 milyon dolar ödenecekmiş…
Konseri locadan seyretmek için ödenecek parayı (300 bin TL) duyunca, “Acaba Türk Parasını Koruma Kanunu'nda bunu engelleyici bir hüküm yok mu?” diyecektim ki, ücretin dolar cinsinden verileceğini okuyunca rahatladım! 
Mayıs ayında 2 bin TL olan bilet ücreti Haziranda 4 bin TL'ye yükselmiş. Konsere yakın günlerde 7 bin TL olmuş. 300 bin TL'lik loca ücretine gelince, aylık kazancı 100 bin TL'nin altında olanlar bir konser için bu parayı gözden çıkaramaz diye düşünüyorum. Peki, konseri ayakta izlemek için 7 bin TL ödeyenlere ne demeli? Bir memur maaşının neredeyse iki katı. 
Konseri 2 bin 500 kişi izlemiş. 500 kişiyi çıkarırsak, bu ülkede bir konsere iki memur maaşını verebilecek 2 bin kişi varmış demek. Öyleyse, “Memlekette açlık var, geçinemiyoruz” yakınmasına ne diyeceğiz? 
Buraya kadar olan, “Zenginin malı, züğürdün çenesi” kabilinden. 
Jennifer Lopez'in konser kıyafetini yukarıda özetlemeye çalıştım. Belki medyada siz de görmüşsünüzdür. Kısacası 'bacak şov' denebilir. Düşündüm de Jennifer Lopez, konserlerinde düzgün bir kıyafet giyse, arkasında da ucube kıyafetli acayip hareketler yapan dans grubu olmasa, acaba kaç kişi sırf onun sesini dinlemek için 7 bin lirasına kıyar?
Konser öncesi ve sonrası sosyal medyadaki paylaşımlara baktım. 
*Ayakta bilet 4 bin TL, locada 20 bin euro. Vay be! JLo için değmez bence. Ama ülkemin medeni karpuzlarına koymaz bu fiyatlar. (Rumuz: biz de yeni uyanmıştık)
*Değil 4 bin TL, 4 TL bile vermeyeceğim konserdir. (the temphest)
*Bu koca … karı değil mi bir Ermeni meselesi, bir Kıbrıs konusunda saçmalayıp duran? Buna, bu topraklarda ekmek veren ne olsun! (Rumuz: bebeler balon)
Bir de gazeteci Mehmet Barlas'ın konser öncesi yazısında şu öneride bulunduğunu okumuştum: “Ekrem İmamoğlu, dünyaya açılmak için Jennifer Lopez'in konserine mutlaka gitmeli.” 
Bunları niye yazdım, bunlar benim konum mu?
Bunları, tarihe not düşmek için yazdım. Asgari ücretin 2 bin 21TL olduğu, işsiz oranının % 12,8' lerde seyrettiği bir zamanda, Amerikalı bir kadın şarkıcının konserine 7 bin TL ödendiğinin, şarkıcıyı ağırlamak için nelere katlandığımızın ve de şarkıcıya 1 milyon dolar ödendiğinin bilinmesini istedim. 
İşte böyle. 
Siz yine de “Azıcık aşım, ağrısız başım” deyin. Sakin, huzurlu ve düzgün hayatı tercih edin.