Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


ŞİİR ZEVKİ KAZANDIRABİLMEK



Çocuklardaki güzellik zevk ve heyacanı, dil ve edebiyat zevkiyle başlar.Yavrularımızın anonim halk edebiyatımızın zengin ürünleri olan ninni, mani ve türkülerle beslenmesi bu açıdan çok önemlidir.
Estetik zevk ve sevginin verilemeyişi; çocukların resim, müzik, tiyatro ve sinema gibi diğer güzel sanatlarla ilgili de inceltilmiş bir zevke, derin kültüre varamamalarına sebep olmakta. Bu ise onların hayatları boyunca sanatsız, estetiksiz, gayri medeni, kaba, hoşgörüsüz, ufuksuz, merhametsiz, renksiz, tatsız, kuru bir hayat sürmelerine neden olmakta.
29 yıldan beri Türk dili ve edebiyatı öğretmeni ve şair sıfatıyla öğrencilerime özellikle şiir vasıtasıyla estetik zevk, duygu ve heyecan vermeye gayret ediyorum.Çocuk ve gençlerimize dil ve edebiyatın en güzel, en ince ve zengin ürünleri olan şiirlerle ilgili derin bir zevk ve kültür kazandırabilmek için neler yapılabileceği hususunda duyarlı eğitimcilere, özellikle de Türkçe ve edebiyat öğretmenlerine âcizane şu tavsiyelerim olacaktır:
1-Sınıfın seviyesine göre seçilen güzel ve kaliteli şiirler, derslerde güzelce okunarak öğrencilere sevdirilebilir. Ders ve sohbet esnasında konuya uygun, akılda kalıcı, mesaj verici, yüreğe dokunan güzel mısra, beyit ve dörtlükler okunabilir.
2-Güzel şiirler, profesyonel okuyucuların ses ve yorumlarıyla öğrencilere dinlettirilebilir, klipleri seyrettirilebilir.
3- Öğrencilere güzel şiirlerden (şair ve şiirleri ideolojiye kurban etmeden) her dönem iki veya üç tanesi ezberlettirilebilir. Öğrencilerin ezberleyip güzel okudukları şiirler, performans puanıyla değerlendirilebilir. Başka ödüller de verilebilir.
4- Öğrenciler, kitap fuarlarına, şairlerin imza ve söyleşi günlerine götürülüp şairlerle tanıştırılmalı, gençlerin onlarla sohbet etmeleri sağlanmalıdır. İmkân varsa okula veya sınıflara şairlerin davet edilip şiir üzerine sohbet edip şiir okumaları öğrenciler üzerinde çok etkili olacaktır.
5-Öğrencilerin seviye ve ilgilerine uygun güzel şiirler, internetten araştırma ödevi verilip elle veya çıktıları alınarak kâğıtlara yazdırılmalı; şiirlerin bir dosya haline getirilmesi sağlanmalı. Bir şiir güldestesi oluşturulmalı. Öğrencilere güldeste şeklindeki şiir dosyası iade edilip onun ömür boyu bu şiirlerle ve ilave edecekleriyle ünsiyet kurması sağlanmalıdır.
6-Öğrencilerin çok sevdikleri şiirler tespit edilip sınıf ve okul panosuna veya duvar gazetesine asılabilir.
7- Özel gün ve gecelerde güzel şiir okuyanlar özel olarak onurlandırılabilir, kendilerine teşekkür belgesi verilebilir.
8-Sınıf veya okul içinde ?Şiiri Ezbere Güzel Okuma Yarışması? yapılabilir. Ödüller (şiir kitabı, şiir kaset ve CD´si, edebiyat dergileri vs) verilebilir.
9- Türk şiirinin ustalarının hayatlarından çok önemli, çarpıcı kesitler, özel video ve belgesellerle gösterilebilir veya anlatılabilir. Şairlerin edebî şahsiyetleri üzerinde daha bilinçli bir çalışma yapılabilir.
10- Vefat eden büyük şairlerin yaşadığı yerler, mezarları, varsa müzeye dönüştürülmüş evleri ziyaret edilerek şairlerle öğrencilerin bir ünsiyet kurmaları sağlanabilir.
11-Türk edebiyatının en güzel şiirlerinden biri seçilerek yıllık ödev veya proje konusu olarak incelenmesini sağlanabilir.
12- Şiir ezberleyip güzel okuyanlar, pazartesi sabahı içtimasında öğrencilere şiirlerini okuyabilirler.
13- Bazı güzel şiirler öğrencilere dramatize ettirilebilir.
14-Şiir okumanın sosyal ve kültür hayatımıza, kişisel gelişimimize (iletişim, diksiyon, hitabet, yazma becerisi), zihnimize (hafızayı güçlendirme vs) yüreğimize (estetik duygu, duyarlılık, insanî değerler gibi) katacakları şeyler hakkında öğrenciler bilinçlendirilebilir.
?Şiir bir mekteptir.? Şiir ve şuurla kalın.