Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Yılmaz İMANLIK


?ŞİİRLERİN GİZEMİ?NDE DERYALARA DALMAK

Günümüzde çoğu insanın adına şiir dediği yazın enflasyonunda Hale Akın´ın ?Şiirlerin Gizemi? isimli şiir kitabını ayrı bir yere koymak gerekiyor.


Günümüzde çoğu insanın adına şiir dediği yazın enflasyonunda Hale Akın´ın ?Şiirlerin Gizemi? isimli şiir kitabını ayrı bir yere koymak gerekiyor. Son yıllarda okuyup da tat aldığım en özel kitaplardan biri. Bu yüzden kitap hakkında birkaç söz söylememek haksızlık olur diye düşünüyorum.
Hale Akın´ın bu kitabını iki bölümde incelemek, onun şiir anlayışını doğru anlamak açısından önemlidir.
Birinci bölümde daha bireysel, içe dönük, sanat kaygısının ön planda olduğu şiirler görürken ikinci bölümde vatan, millet, tarih bilinci gibi Türk milletinin maddi ve manevi değerlerini anlatan şiirler dikkat çekiyor
Duygularımızı tırmalamayan, okudukça ruhumuzu rahatlatan özgün ve özgür bir üslubu var Hale Akın´ın. Zorlamayla yazılmış mısralar yerine demini iyice almış bir çay kıvamında kelimeler ısıtıyor içinizi.
Akın´ın şiir poetikasını şu dizelerinde görebiliriz:
Duygular zihni ve ruhu kamçılarken
Geç kalınan zamanlar
Hoyratça öğütülürken sessizce
Vurgun yemiş yürek otağında
Karışır kınındaki kelimeler

Hale Akın, kelimeleri gerçek anlamın-dan olabildiğince uzaklaştırır. Onun şiirlerinin sırrına tam olarak varabilmek için kelime okyanusunun en derinlerine ulaşmanız, kelimelerin peşinden koşmanız gerekir. Bu iş o kadar da kolay değildir. Bunun için bir şiiri birkaç kez okumanız ve üzerinde etraflıca düşünmeniz gerekebilir.
Onun kelimeleri Düşlem şiirinde belirttiği gibi nakış nakış dokunur içinde renk renk mevsimleri barındıran bir kilime.
Şiirlerinde edebi sanatların birçoğunu ustaca kullanır. Benzetme, Kişileştirme ve İstiare en çok kullandığı sanatlardır. Alışılmamış bağdaştırmalarla şiirine ayrı bir çeşni katar. Durgun bir denizin içinde sessiz iniltilerle yüreklere vuran dalgalar gibidir mısraları. Bu dalgalar bazen içimizi okşarken bazen de yüreğimizi yakar ve parçalar.
Bazen bir mısrası bile bir şiirden çok daha büyüktür. Böyle mısraları olabildiğince çoktur.
?Sözler düşlem hayalhanesi
Zihin gezinir düş şiarında?

?Şimdilik bırak ebruli düşlerin
Martının kanatlarında savrulsun.?

Yörük Kızı şiirinde Parnasyen şairler gibi Yörük kızını usta bir ressam edasıyla resmeder. Bu şiirde şairin bir yağlıboya tablosuna attığı fırça darbelerini hissedebiliriz.
Kitapta kahramanlık temalı şiirler de ayrı bir yer tutar. Bu şiirler arasında Vatanım, Ayyıldız, Çanakkale, Şanlı Komutanlar,15 Temmuz Destanı gibi şiirleri sayabiliriz.
Şiir adına okuduğunuz şeyden tat alabiliyorsanız şiirin sırrına varabiliyorsunuz demektir. Bu bağlamda ?Şiirlerin Gizemi? eşsiz bir tat sunuyor şiir yüreklilere?