Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Hasan ÖZDEMİR


SIRTINDAN VURMAK


Bu hafta da ya­zı­la­cak bir sürü konu geldi geçti elim­den. İki po­li­si­mi­zin göz göre göre şehit edil­me­si, Tahir Elçi´nin öl­dü­rül­me­si, Rus uça­ğı­nın dü­şü­rül­me­si? Hepsi de say­fa­lar do­lu­su ya­zı­la­cak ko­nu­lar. Ama po­lis­le­ri­mi­zin elini ko­lu­nu sal­la­ya­rak, çelik yelek bile giy­me­den PKK´lı­la­rın üze­ri­ne git­me­le­ri­ni hiç an­la­mış de­ği­lim. Allah rah­met ey­le­sin hep­si­ne de. Ama ben Tür­ki­ye-Rus­ya iliş­ki­le­ri­ne de­ğin­mek is­ti­yo­rum bu hafta.


Hava sa­ha­mı­zı ihlal et­ti­ği için Rus savaş uça­ğı­nı dü­şür­dük. Ol­ma­sa iyiy­di. Oldu bir kere. Ne işin var Su­ri­ye´de. Niyet belli. Esat mesat hi­ka­ye. Gu­rur­lu adam­mış Putin, çok da onur­lu. Tür­ki­ye kendi sı­nı­rı­nı ihlal eden Rus uça­ğı­nı dü­şü­rün­ce ku­dur­du adeta. Yap­tı­rım üze­ri­ne yap­tı­rım. Hani bir sa­va­şa hazır olun de­me­di­ği kaldı. Onu da der ya­kın­da.


1 Eylül 1983 yı­lın­da için­de 269 yol­cu­suy­la New-York´tan Güney Kore´ye sefer yapan ve oto­ma­tik pi­lo­tun ha­ta­sı ne­de­niy­le ül­ke­ni­zin de­ni­zal­tı nük­le­er ener­ji üs­sü­nün üze­rin­den geçiş yap­mak zo­run­da kalan, fakat sizin ? casus uçağı ? di­ye­rek ta­nım­la­ma­nız­dan ötürü gö­zü­nün ya­şı­na bak­ma­dan için­de­ki yol­cu­la­rıy­la ha­va­ya uçur­du­ğu­nuz, dö­ne­min dış iş­le­ri ba­ka­nı­nız ta­ra­fın­dan da ? O uçak bir daha gelse bir daha dü­şü­rü­rüz ? diye de­meç­ler ver­di­ği­niz yolcu uça­ğı­nı ben ha­tır­lı­yo­rum.

Ay­rı­ca geçen yılın Tem­muz ayın­da Ma­lez­ya Ha­va­yol­la­rı­na ait, için­de 298 yolcu bu­lu­nan Ams­ter­dam´dan Kuala Lum­pur´a git­mek­te olan yolcu uça­ğı­nı Uk­ray­na´nın do­ğu­sun­da Rus yan­lı­sı ay­rı­lık­çı­lar ta­ra­fın­dan atı­lan füze ile ha­va­ya uçur­du­ğu­nuz yolcu uça­ğı­nı da her­kes ha­tır­lı­yor­dur.

Sayın Putin siz bil­mez­si­niz belki ha­tır­la­ta­lım, 1980 son­ra­sı aç bı­rak­tı­ğı­nız, sahip çık­ma­dı­ğı­nız ka­dın­la­rı­nız yü­zün­den se­ne­ler­dir si­zin­le savaş ha­lin­de­ler ka­dın­la­rı­mız. Ev­de­ki ka­rı­yı bo­şa­ya­ca­ğım, sa­rı­şın Rus ala­ca­ğım diyen er­kek­le­ri­miz­den ge­çil­mi­yor­du bu­ra­lar. O yüz­den çe­ki­len acı­la­rı da­ğı­lan yu­va­la­rı bir bil­se­niz.

Te­miz­lik­çi diye gir­dik­le­ri ev­ler­de zen­gin- fakir de­me­den bizim adam­la­rı bo­şat­ma­yı ba­şa­rıp hepsi o evin ha­nı­mı olup çıktı. Çoluk çocuk ka­pı­da kal­dıy­sa da umur­sa­ma­dı bizim adam­lar. ? Biraz bor­cum var mem­le­ket­te, onu öde­yip ge­le­yim.? diye pa­ra­la­rı vurup bir daha geri dön­me­yen uya­nık sa­rı­şın­la­rı da unut­ma­dık hani. Şimdi sen tut­muş doğal gazı kes­mek­ten falan bah­se­di­yor­sun! Yıl­lar­ca sizin ha­tun­lar bizim ka­dın­la­rı­mı­zın ya­şa­ma olan bağ­la­rı­nı kes­ti­ler de sana gık et­me­di­ler!

Bu arada Esad´a yar­dı­ma gel­miş­miş nu­ma­ra­la­rı­nı ye­me­di­ği­mi­zi, asıl ama­cı­nı­zın kü­re­sel ısın­ma teh­di­di­ne kar­şın Su­ri­ye top­rak­la­rın­da­ki tarım alan­la­rıy­la su hav­za­la­rı ol­du­ğu­nu, hep ar­zu­la­yıp ama bir türlü ba­şa­ra­ma­dı­ğı­nız Ak­de­niz de sö­zü­nü­zü ge­çir­me ha­yal­le­ri­ni­zin ol­du­ğu­nu ve zaten ül­ke­niz­de de var olan Pet­rol´e kar­şı­lık daha da, daha da çok para kapma sa­va­şı ol­du­ğu­nun bi­lin­cin­de­yiz !

He­pi­miz bi­li­yo­ruz ki an­gaj­man ku­ral­la­rı ge­re­ği bir ül­ke­nin, diğer bir ülke hava sa­ha­sı­nı ihlal et­me­si kar­şı­sın­da o uçak önce ikaz edi­lir sonra da dü­şü­rü­lür. Şimdi böyle bir durum kar­şı­sın­da Rusya´nın çıkıp da ? vay efen­dim dost­la­rı­mız ta­ra­fın­dan sır­tı­mız­dan vu­rul­duk, o zaman bizde Boğaz´a atom bom­ba­sı ata­lım!? falan de­me­si kadar saçma bir açık­la­ma yok­tur! Çünkü iş ülke men­fa­at­le­ri­ne ge­lin­ce asla dost ülke olmaz! Var ol­du­ğu­nu söy­le­yen de si­ya­set ya­pı­yor­dur! Çünkü ül­ke­le­rin geç­miş­le­ri­ne da­ya­lı ya­ra­la­rı var­dır, hırs­la­rı var­dır. Ve ge­le­cek­le­ri­ni et­ki­le­yecek oyun­la­rı, ku­ral­la­rı ve men­fa­at­le­ri var­dır. Bu ara­lar Rusya en üst per­de­den çıkış ya­pa­rak psi­ko­lo­jik üs­tün­lük kurma der­din­de­dir. Kay­bet­ti­ği kü­re­sel güç olma ça­ba­sın­da­dır.

Yurt­ta barış, Dünya´da barış. Kalın sağ­lı­cak­la?