Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


SİZE DE ÇIKABİLİR!

SİZE DE ÇIKABİLİR!


Başlığa bakıp da, “Seyfi Hoca bizi Milli Piyango bileti almaya mı yoksa şans oyunları oynamaya mı yönlendiriyor?” demeyin. Bizim piyango ile de şans oyunları ile de bir işimiz olmaz. Bu konuda dinimizin hükümlerini bilenlerdenim.
Anlatmaya çalışacağım konu; yaşadığım ibretlik bir olaydır, bir olumsuzluktur. “Böyle bir şey bizim başımıza gelmez. Biz tedbirli insanlarız” diyebilirsiniz. Ben de zaten böyle bir olumsuzluğu yaşamayasınız diye yazıyorum.
Nisan ayı internet faturam, normalin iki katından fazla geldi. Müşteri hizmetlerini aradım. “Kotayı aşmışsınız” dediler. Benim internetim sınırlıdır. “Hayır, kotayı aşmadım. Aşmış olsam bile bu kadar olamaz. Kaldı ki, beni uyarmadınız. Şimdiye kadar hakkımın % 80'ini kullandığımda her defasında uyarı mesajı gelmişti” dedim. İncelediler ve “Bir hata olmuş. Fazla tahsil edilen miktarı gelecek ayların faturalarından düşeceğiz” dediler. 
Her ayın faturası cep telefonuma mesajla bildiriliyor. Takip eden dört ayın faturasında da bir değişiklik göremeyince müşteri hizmetlerini tekrar aradım. Kayıtlara baktılar ve “Hata miktarı sonraki iki ayın faturasından düşülmüş. Kayıtlarımız böyle gösteriyor” dediler. 
Benden fazla aldıkları miktar sonraki faturalardan düşülmüşse gelen mesajlarda niçin görülmüyordu? Acaba mesaja otomatik olarak normal tutar yazılıyordu da bankaya bildirilen fatura tutarı düzeltilmiş miktar mıydı? Bunu öğrenmenin bir yolu vardı; banka kayıtlarına bakmak.
Daha önce maaşlarımızı İş Bankası'ndan alıyorken promosyon konusu dolayısıyla kurumumuz bu defa Akbank ile anlaşma yapmıştı. Biz de Nisan 2017'den itibaren maaşımızı Akbank'tan almaya başlamıştık. Haliyle bu bankaya en az bir otomatik ödeme talimatı vermemiz gerekiyordu. Ben de İş Bankasındaki cep telefonuma ait otomatik ödeme talimatını iptal ettirmiş ve Akbank'a otomatik ödeme talimatı vermiştim. Bu arada İş Bankası'ndaki hesabımı kapatmamıştım. 
Hangi bankada hangi otomatik ödeme talimatı olduğunu öğrenmek için banka cüzdanlarına baktım. Bir de ne göreyim? Cep telefonu faturalarım hem Akbank tarafından hem de İş Bankası tarafından tahsil edilmiş. Hem de 25 ay boyunca. 
Böyle bir şey nasıl olabilirdi? Vodafone, bir aya ait faturayı iki farklı bankaya nasıl gönderirdi? Bir hata yaptı ise, sonraki aylarda hatayı nasıl görmedi ve neden düzeltmedi? Burada bilinçli bir hata olduğunu düşünmeye başladım.
Hemen İş Bankası'na giderek durumu şefe anlattım. O da banka cüzdanlarına baktı. Çok şaşırmıştı. “Bunca yıllık banka çalışanıyım. Böyle bir durumla ilk defa karşılaşıyorum. Hadi diyelim cep telefonu operatörü bunu bilinçli olarak yaptı, peki bankalar bunu nasıl kabul etti? Teknik olarak bu mümkün değil. Bir bankada otomatik ödeme talimatı bulunan X faturası için bir başka bankaya talimat veremezsiniz. Vermek istesen bile sistem bunu kabul etmez. Bu konunun sonucunu ben de merak ediyorum” dedi.
Aynı ifadeleri Akbank görevlisi de söyledi. Hatta bir deneme yaptık. Başka bankada kayıtlı internet faturam için ödeme talimatı verelim dedim. Görevli bilgileri girdi fakat sistem kabul etmedi. Görevli ekranı bana döndürerek benim de bizzat görmemi sağladı.
Peki, bu durum nasıl oluşmuştu?
Eğer hata ben de ise ve İş Bankası'ndaki talimatı iptal ettirmemişsem Akbank nasıl kayıt yapmıştı? Akbank kayıt yaptığı sırada İş Bankası'ndaki kayıt silinmiş idiyse, İş Bankası sonradan nasıl kayıt yapmıştı ve cep telefonu faturalarını nasıl ödemişti? Akbank'ın ödediği bir faturanın bilgisi İş Bankası'na nasıl gelmişti? 
Bunlar konunun bankalar yönü. Asıl bunları cep telefonu operatörü Vodafone'a sormalı. Siz, bir telefona ait faturayı iki farklı bankaya nasıl gönderdiniz? Hadi hataen gönderilmiş diyelim, bir aya ait fatura tutarı iki farklı bankadan tahsil edilince neden duruma müdahale etmediniz? Niçin fatura sahibini bilgilendirmediniz? Yoksa bunu muhasebedeki görevli, hiç kimseye duyurmadan bilinçli olarak mı devam ettirdi?
Konu henüz halledilmedi. Sonuçlandığında sizinle paylaşacağım. 
Siz, siz olun “Benim başıma gelmez” demeyin. Tedbirinizi alın, benzeri konulardaki kayıtlarınızı belli aralıklarla kontrol edin.
 İyi haftalar.