Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Yılmaz İMANLIK


Son Nokta En Güzel Nokta Ayyıldız…

Son Nokta En Güzel Nokta Ayyıldız…


    Şehirler de insanlar gibidir. Onların da bir ruhu vardır. Büyürler, yaşarlar, değişirler ve ölürler. Onlarında değişmeye ve gelişmeye ihtiyaçları vardır.
    Ve şehirlerin kalbi meydanlar…
    Ve bizim meydanımız…
    Terme 15 Temmuz Milli İrade Meydanı… Eski ismiyle Cumhuriyet Meydanı…
    Nelere şahit olmadı ki bu meydan? Geçmişe doğru gittikçe her zaman karşımıza farklı sembollerle çıktı. Ama en çok saat kulesi taşıdı bu meydanın yükünü, o şahit oldu acılara, hüzünlere, mitingleri...
    Saat kulesi deyip geçmeyin! Saat kulesi, tarih boyunca birçok şehrin en önemli sembolü olmuştur. Tarihe onlar şahitlik yapmıştır. Günümüzde de birçok şehirde bu hakimiyetine sürdürmektedirler meydanlar üzerinde.
    İşte bu açıdan baktığımızda ben aslında seviyordum meydandaki saat kulesini.  Birçok insanın da aklı saat kulesinde kalmıştı. Sonra saat kulesinin hakimiyeti sona erdi. Nedendir bilinmez. Yani ben bilmem. Belki yaşlandığından belki meydanın yükünü Recep eskisi kadar güçlü taşıyamadığından…
    Bir sabah aniden bir de baktık ki saat kulesinin yerinde yerler esiyor.  Aklıma hemen kavak ağacının ölümü hikayesi geldi. Saat Kulesinin hikayesini de ona benzettim.
    Sonra eleştiriler, tartışmalar, niyekiler, nasıllar derken meydana neyin dikileceği konuşulur oldu. Çok şey konuşuldu ama en çok Amazon heykeli gündem yaptı. Ama Amazon, Terme için hassas bir konuydu, olmadı.
    Sonra birçok meydanda olduğu gibi park çiçekleri dikildi. Bu çiçekler gerçek çiçekler gibi olmadı: Renkleri vardı ama kokusuzdular. Ben onlara naylon çiçekler diyorum, hepsi birer naylon çiçekti.
    Büyüklerimiz bunun da farkında olmalılar ki meydana en iyi hangi sembol yakışır diye düşünüp taşınmışlar. Bu konuda çok fazla araştırma yapılıp çok fazla fikir yürütüldüğünü tahmin ediyorum.
    Bu sembol kısır tartışmalardan uzak, birleştirici herkes için kutsal kabul edilen, herkesin uğruna canını feda edecek kadar sevdiği bir şey olmalı, meydana hem yakışmalı hem de birleştirici bir rol oynamalıydı. Oradan geçen hangi siyasi görüş olursa olsun bütün insanları kucaklamalıydı.
    Bunun için de en güzel sembol şüphesiz Ayyıldız olurdu.
    Birleştiricilik görevini Ayyıldız kadar güzel yapan başka hiçbir sembol olmamıştır tarih boyunca. Yine o öyle oldu, öyle olacak da…
    Öyle güzel bir sembolü Termemiz için düşünen, emek veren, gündeme getiren inşa edilmesinde emek veren herkes teşekkürü hak ediyor. Hele hele Terme Belediyesini Bu anlamda ayrıca tebrik etmek gerekir
     Ayyıldız; siyasi tartışmaların uzağında, bu ülke topraklarında yaşayan herkes için kutsaldır. Bunu böyle bilmek lazım.
    Siyasi ve ideolojik tartışmalar içine bu güzel sembolü çekmemek lazım.
    Tarih boyunca Ayyıldız uğruna can verip kan dökmüşüz. Onu her türlü tartışmanın uzağında tutmuşuz.