Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Seyfi GÜNAÇTI


Spor= Futbol!

Spor= Futbol!


“Müzik ruhun gıdasıdır.”
Ya spor?

Bu konuda Atatürk`ün sözünü hatırlayalım:
“Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur.”
Öyleyse spor faydalıdır ve yapılmalıdır.
Ama hangi sporlar?..

Bizler gazetelerin spor sayfalarında hep futbol haberleri okuyor, futbolcu resimleri görüyoruz. Televizyonların spor saatleri futbola ayrılmış. Futboldan başka spor bilmiyoruz ki!
Finlandiya`nın başkenti Helsinki yakınlarındaki Vantaa`da düzenlenen 2014 Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası 4 Nisan Cuma günü sona erdi. 5 Nisan Cumartesi Greko-Romen güreşleri başladı. Fakat gazetelerde tık yok. Ara ki bir güreş haberi bulasın. Elbette hepsi için söylemiyorum ama çoğunluğu böyle. Kıyıda köşede 3-5 satırla yer veren gazeteler var. Futbola 4-5 sayfa ayıran, bir futbolcunun fotoğrafı ile sayfanın yarısını kaplayan gazeteler, bir Avrupa Şampiyonasına sayfalarının 1/4` ünü bile ayırmamışlar. Varsa, yoksa Futbol.

Televizyonların ana haber bültenlerinin sonunda bir de spor haberleri bölümü vardır. TRT`yi bir kenara koyalım, en çok izlenen 10 televizyon kanalının bu spor bültenlerini 1 hafta süre ile takip edelim. Bu 10 kanalda haftada 300 spor haberi verilmiş olsun. Acaba bunların kaç tanesi futbol dışındaki branşlara ayrılmış dersiniz. Bana sorarsanız 15`i bulmaz.

İşte Avrupa Güreş Şampiyonası.
Bu şampiyonadan ne zaman haberdar oldunuz, maçların Finlandiya`da yapılacağını ne vakit öğrendiniz? Şampiyonaya yakın günlerde bizim güreşçilerimizin çalışmalarından kaç haber dinlediniz, televizyonlarda kaç görüntüye rastladınız?
Belki yakın tarihlerde bir Avrupa Atletizm Şampiyonası, bir Salon Dünya Şampiyonası vardır. Acaba Türkiye bu şampiyonalara katılacak mıdır? Katılacaksa, ülkemizi hangi isimler temsil edecektir? Atletlerimiz nerede ve nasıl çalışmaktadır? Onları kimler çalıştırmaktadır?..

“Bunlar ayrıntı” mı dediniz?
Yurtdışında dereceye giren, fakat doping yaptığı için yarışmalardan men edilen Süreyya Aslan, Nevin Yanıt ve yabancı kökenli Elvan Abeylegese`den başka kaç atletimizin ismini hatırlıyorsunuz? Elvan gibi yabancı ülkeden gelme bir de erkek atletimiz vardı ama şimdi adını hatırlayamadım.

Başka?..
Başka yok.

Fakat futbolcu derseniz, her kulüpten en az 3-5 tane olmak üzere 30-40 futbolcu ismi sayabilirim sizlere.
Futbolun dışında biraz basketbol, biraz da voleybolun adı geçiyor. Diğer spor dallarına gerek gazetelerde ve gerekse televizyonlarda pek yer verilmiyor. Öyle ise, Avrupa`da, dünyada, olimpiyat oyunlarında nasıl başarılı olacağız? Genç kuşak futboldan başka spor dalları olduğunu nereden bilecek? Varlığından haberdar olsa bile, gazetelerde yer verilmeyen, televizyonlarda ismi anılmayan spor dallarına niçin rağbet etsin? Atletizm için, yüzme için, güreş için neden zaman ve emek harcasın?

Avrupa güreş şampiyonası Pazar günü sona erdi. Eğer bulabilirseniz 6 ve 7 Nisan tarihli gazetelere bir bakın. Bakalım kaç tanesinde bu konuda bir haber bulacaksınız? Eğer bulursanız bu habere ne kadar yer ayrıldığına da bakınız. Gerçi bu şampiyonada güreşçilerimiz hayli başarılı oldular. Altın, gümüş ve bronz madalyalar aldılar. Dilerim ki, bu sefer gazeteler güreşe yeterince yer vermiş olsunlar.

Konu elbette sadece güreş değil. Gerek gazetelerde ve gerekse televizyonlarda hemen her spor dalına yeterince yer verilmesini istiyoruz.
İyi haftalar, sağlıklı günler.