Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hasan ÖZDEMİR


SU ARITMA CİHAZLARI

SU ARITMA CİHAZLARI


Hemen herkesin daha çok doğrudan satış sistemiyle veya başka bir şekilde tanıtımı ile karşılaştığı su arıtma cihazları, bazı satıcılar tarafından birtakım yanıltıcı görsel şovlarla pazarlanmaya çalışılmakta, hiç bir bilimsel dayanağı bulunmayan yöntem ve söylemler tüketicilerin endişelenmesine ve ambalajlı doğal kaynak ve mineralli su aleyhine olumsuz ve yanlış kanaatlerin oluşmasına neden olmaktadır.

Beni de ikna etmek için uyguladıkları en yaygın pazarlama yöntemlerinden biri Elektroliz Yöntemi. Bizim eve de gelen satıcılar, arıtma cihazından geçen sudan ve ambalajlı sudan veya musluktan akan sudan iki ayrı bardağa örnek aldılar. Bu örneklerin içerisine iki elektrot daldırılarak elektrik akımı uyguladılar. Ambalajlı Doğal Kaynak ve Mineralli Suyun bulunduğu kaptaki suyun rengi çamurlu su rengine dönüşürken kabın dibinde renkli bir çökelti oluşuverdi. Arıtma cihazından elde edilen sudaki renk değişikliği anlaşılmadı bile. Bu deney sonunda bize yapılan açıklamalarda, Ambalajlı Doğal Kaynak ve Mineralli Suyun kirli ve içeriğinde sağlığa zararlı maddeler bulunduğu için bu değişikliğin olduğu söylendi. Arıtma cihazından elde edilen suda ise sağlığa zararlı herhangi bir madde ve kirlilik bulunmadığından rengi değişmediği, çökelti oluşmadığı anlatıldı. O zaman bu yöntemle yapılan şovla beni ikna etmişlerdi, hatta fiyatı uygun olsa arıtma cihazını satın almayı düşünmüştüm.

Sonra başka bir şova başladı satıcı. Benim biraz meraklı ve cihaz almaya meyilli olduğumu görünce ambalajlı sudan ve arıtma cihazından geçen sudan alınan iki ayrı örneği tüplere koyuverdi. İçine kimyasal bir madde damlattığı tüpleri başladı çalkalamaya. Bu çalkalanma sonucunda tüplerden biri çok diğeri daha az köpürdü. Sonra köpükler i karşılaştırılarak arıtma cihazından elde edilen suyun daha hijyenik ve temiz olduğu, ambalajlı doğal kaynak suyunun ise kirli ve mikroplu olduğunu anlattı bize.

Oysaki Doğal Kaynak Suları ve Mineralli Su, sağlık açısından son derece faydalı mineralleri bünyesinde bulundurur. Doğadan çıktığı haliyle ambalajlanır. Ambalajlı Su işletmeleri Sağlık Bakanlığı kontrol ve değerlendirmesi sonucunda verilen ruhsatlarla, Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Teşkilatlarının düzenli denetimleri altında, AB`ye tam uyumlu yönetmelik çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Bizim de üyesi olduğumuz bu oluşumda damacana ömrü 3 yıl ile sınırlandırılmış, damacanalar üzerine üretim tarihi basılmıştır. Ambalajlı su satıcıları birliği toplumu aydınlatmak için İ.Ü.Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Ana bilim dalından konuyla ilgili görüş istemiş, yapılan bu şovun neyi ifade ettiğini anlatması istenmiştir.

İstanbul Üniversitesi, “ Ambalajlı suya uygulanan elektroliz işleminde suyun renginin değişmesi ve içinde çökelti oluşmasının sebebi; içeriğindeki çözünmüş olarak bulunan ve insan sağlığına da faydalı olan minerallerin, elektroliz işlemi sırasında dibe çökmesidir. Suda pas renginin oluşması ise elektrotlardan birinin demir olması ve elektroliz işlemi sırasında demirin su içinde çözülmesinden kaynaklanmaktadır. Arıtma cihazlarından geçen suyun bünyesindeki minerallerin neredeyse tamamı sudan ayrıştırıldığından su, saf suya yakın hale dönüşmekte ve elektrik iletkenliği büyük oranda azalmaktadır. Suda çözülmüş mineral kalmadığından elektrotlar arasında elektrik iletimi sağlanamamakta, bu nedenle demir elektrottan herhangi bir demir çözülümü gerçekleşmeyerek suda renk değişimi (pas rengi)ve suyun dibinde çökelti oluşmamaktadır. Arıtma cihazından geçen suyun içeriğinde doğal olarak bulunan mineraller %94 oranında azalmaktadır.”

Su hayat kaynağımızdır. Yaşantımızın olmazsa olmazıdır. Çocuklarımıza tasarruflu kullanmayı şimdiden öğretmeliyiz. Kalın sağlıcakla…