Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


SULTANIM


Sultanım.

Ne güzel bir hitap. Bir kelimeyle muhatabına ancak bu kadar değer verilir.

Biz bu hitabı rast gele kişiler için kullanmadık. Çünkü bir şey olur olmaz zamanlarda kullanılırsa değerinde azalma olur. 

Nedir bizim en sevdiklerimiz?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu coğrafya üzerinde yaşayan, mazisi belli bir milletiz. Haliyle son dine ve son peygambere inancımız tam. O sebeple peygamber efendimize ?Sultanım, Efendim? gibi hitaplarda bulunmuş mümkün olduğu kadar ?has? ismini zikretmemişiz.

Efendim?

Sultanım?

Daha sonra köklü devlet geleneğinden olsa gerek başındaki yöneticiye ?Sultanım? diye hitap etmişiz. İsmi tarih boyunca; han, hakan, kaan, başbuğ, bey, hünkâr, emir gibi isimlerle adlandırılsa da bile ?Sultan? kelimesi daha samimi ve kuşatıcı gelmiş bize.

Ve hep öyle kabul etmişiz.

Sultanım?

Daha sonra manevi gönül sultanları girmiş hayatımıza. Ama onlara hiçbir zaman sesli söylememişiz bu tabiri. Onların gönül sultanları olduğunu bilmiş öylece kabul etmişiz.

Tabii söz sultanları daha başka. Edebiyatımız bunlarla dolu ve sultanlığı da hak ediyorlar.

Gelelim son sultana.

İşte o biraz şahsa ait ?özel?lik taşıyor.

Daha çok sevgili olarak kullanılan, beşeri sevgiyi zirveye çıkaran bir kelime.

Muhatap daima kadınlar.

Söylenmiş sözlerin tamamını kapsıyor aslında. Sevgiyi, muhabbeti, hasreti, ilgiyi?

Bazen ?Bir tanem?, bazen ?Baş tacım?, bazen?

Bazen ?Can?, bazen ?Canan?, bazen?

Gönlünüzden ne gelirse, nasıl gelirse, size göre nasıl hitap etmeniz gerekirse söylersiniz. Söylersiniz söylemesine de bir noksanlık vardır bir yerde. İşte onu tamamlayacak kelime arasınız.

Bazen dillere pelesenk olan kelimeler telaffuz edersiniz yine karşılamaz. Gönlünüz ?Gönül destanı? yazsa da bir şeylerin eksikliği hissedilir.

İşte burada devreye o sihirli kelime girer:

Sultanım?

Efendim, ister peygamber efendimiz, ister ülke yöneticilerimiz, ister gönül sultanları, ister söz sultanları için deyiniz, aslına yakın karşılayacak tek kelime ?sultanım? kelimesidir.

Öyleyse her ne için niyet ettiyseniz içinizden bir kere de siz söyleyiniz.

Ben de söyleyeyim:

Seni seviyorum sultanım.