Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


SÜLÜN ÜRETME İSTASYONU


Saat üç gibi Çobanyatağı´ndan ayrıldıktan sonra yolumuzun üzerindeki ´´ Sülün Üretme Çiftliği´´ne uğradık.

Burası yeni kurulmuş sayılır. Tesis daha önceleri Gelemen´deymiş. Yetkililerin ısrarlı takibi sonucu ilçemize kazandırılmış.

Ben şahsen biraz modernize edilmiş bir kümesle karşılaşacağımı zannettim. Gezi heyeti de aynı kanaatteydi. Hiç de tahmin ettiğimiz gibi olmadı.


Burası devasa bir testis. Oldukça geniş bir alana kurulmuş. İçinde sülün üretme yerlerinin yanı sıra, lojmanı, otoparkı, hobi bahçeleri, oyun sahaları, piknik alanları, meyve ve sebze bahçeleri gibi her şey mevcut. İlçemize kazandırılmış ciddi bir yatırım. Sadece ilçemize sayılmaz, memleketimizin tamamını ilgilendiren çevreci bir yatırım. Çünkü burada yılda beş bin adet sülün üretiliyor ve doğaya salınıyor. Artık ondan sonra sülünler halkın ortak malı oluyor. Sülünler için bundan sonrası Akdeniz biçinlik, Karadeniz ekinlik. Uç uçabildiğin kadar.


Tesise geldiğimizde bizi karşılayan ve bize bilgi veren hiçbir kimse olmadı. Biraz garibimize gitti. Açık kapıdan girerek kendi başımıza gezdik. Bilgi veren de olmayınca gördüğümüz bölümler hakkında doğru-yanlış, el yordamıyla yorumlar yaptık. Belki üretim dönemi değildi, pek sülün de göremedik. Yanlış olmasın yol üzerinde birkaç tane gördük. Onlar da bizi görünce hemen saklanmayı tercih ettiler. Açıkçası pek müşerref olamadık.


Geçen yıl burada tören düzenlenmiş. Törende bir konuşma yapan Orman Su İşaleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer şunları söylemiş:


´´Son yıllarda doğal afetlerden dolayı, sanayiden dolayı, çarpık kentleşmeden dolayı tabiat varlılarında tahripler meydana gelmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Türkiye´nin doğal türleri ile ilgili üretim istasyonu kurmuştur.
Bu istasyonlarda üretilen kuşlarımız zaman zaman tabiata salınmaktadır. Bugün de burada bin adet sülünü yaban hayatı sahasına saldık. Samsun genelinde beş bin adet sülünü doğaya bırakıyoruz. Ürettiğimiz sülün sayısı bu yıl on beş bin adetti. Bu sülünleri doğal yaşam ortamı olan Karadeniz bölgesindeki kıyı şeridindeki illerimizde doğaya bırakıyoruz. ´´


Bilgi alacak yetkili bulamayınca sülün kuşu hakkında biraz araştırma yaptım.


Sülünler senede 8-12 yeşilimsi bir yumurta bırakıyormuş. Kuluçka süresi 25 günmüş. Bir yavru, yumurtadan çıktıktan sonra 10-15 gün içinde uçmaya başlıyormuş. Ağaçlık bölgelerde yaşıyor, tahıl, böcek ve solucan yiyerek beleniyormuş. Yerde çok iyi koşabiliyormuş. İyi bir uçucu olmasına rağmen genellikle hızlı koşup saklanarak kendini korumayı tercih ediyormuş. Havada uzun süre kalma özelliği yokmuş. Rengarenk çok güzel görüntüsünden dolayı tavus kuşuna benzetiliyormuş. Yanlış avlanmadan dolayı kelaynaklar gibi nesli tükenen türler arasında sayılıyormuş.


Neyse ki devletimiz sayesinde üretme istasyonu kurularak bunun önüne geçilmeye çalışılıyor. Hem de Termemiz´de. Bir gün sülün bollaşacaksa, her taraf sülünle dolaşacaksa bu tesis sayesinde olacak.


Burası herkesin, bütün Termeliler´in, özellikle öğrencilerin tamamın gezip görmesi gereken bir tesis. Elimde yetki olsa bütün okulları mecbur tutarım. Buralarda uygulamalı dersler yapılmasını isterim.


Bir Kızılderİli atasözünde öyle der: ´´İçecek bir damla su, serinleyecek bir ağaç, uçan bir kuş kalmayınca cebinizdeki para bir işe yaramayacak.´´ O zaman da iş işten geçmiş olacak.

Sülün üretme çiftliğinin ilçemize kazandırılmasında emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

SEDAT AK
9.07.2019 13:06:07
yeni kurduğum hobi çiftliğim için döllü sülün yumurtası aramaktayım saygılar