Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


TARİHİN SATIR ARALARINDAN

TARİHİN SATIR ARALARINDAN


Her Peygamber İçin Bir Akçe
Fatih Sultan Mehmet,yalnız gezmeyi severdi. Rivayet ederler ki bir gün, tebdil-i kıyafet ile tek başına gezerken bir derviş onu tanımış. Yanına varıp ``yüz yirmi dört bin peygamberin her biri aşkına bana bir akçe ver,`` demiş. Sultan Mehmet dervişe şöyle demiş: ``Sen birer birer adını söyle, ben de her biri için birer akçe vereyim.``

Derviş ise o kadar peygamberin adını bilmesi imkansız olduğundan, ancak yirmi sekiz peygamberin adını sayabilmiş. Saydığı isimler kadar akçeye razı olmuş Sultan Melik Şahın Duası Selçuklu sultanlarının üçüncüsü olan Melikşah zamanında , devletin sınırları Çin`den Marmara kıyılarına, Kafkaslar`dan Hint Okyanusuna kadar uzanıyordu. Anadolu`nun yarıdan fazlası bu sınırlar içine girmiş bulunuyordu.

Melikşah, kardeşi Tüküş`ün ayaklanması üzerine hazırlıklardan sonra veziri Nizamülmülk ile birlikte Küfe`de Hazret-i Ali`nin kabrini ziyaret ederek dua ettiler. Türbeden çıktıktan sonra vezirine nasıl dua ettiğini sordu.
Nizamülmülk: ``Sultanımın muvaffak olması için dua ettim.``dedi
Melikşah: ``Ben öyle dua etmedim. Kardeşim ve ben , hangimiz bu millet için daha hayırlı isek onun kazanmasını Cenab-ı Hak`tan niyaz ettim.`` Diyerek tarihte eşine nadir rastlanan ruh asaletini göstermiş oldu.

Ağaç Dikmek
Harun Reşit hurmalıkları gezerken bir ihtiyarın fidan dikmekte olduğunu görüp yanına gider ve: ``Ey ihtiyar, hurma ağacı kırk sene meyve verir. Sen işe ihtiyarsın, meyvesini yiyemeyeceğin ağacı dikip ne yapacaksın? `` diye sorar.
İhtiyar. ``Bu ağaçları bizden evvel gelenler bizim için dikmişler. Ben de bunu benin içn değil, benden sonra gelecekler için dikiyorum.``cevabını verir.
Bu cevap Harun Reşit2in çok hoşuna gider ve ihtiyara ihsanda bulunur. İhtiyar ihsanı aldıktan sonra elhamdülillah der.

Harun Reşit hamt etmene sebep nedir diye sorar.
İhtiyar: ``Herkes diktiği ağacın meyvesini kırk senede aldığı halde ben diktiğim ağacın meyvesini hemen bugün alıyorum. Onun için hamt ettim`` der.
Bu söz Harun Reşit`in çok hoşuna gider ve tekrar ihsanda bulunur. İhtiyar ALLAH`a tekrar hamt eder ve şöyle der:

``Bu defa hamt etmemin sebebi şudur ki; başkaları ağaçların mahsülünü senede bir kere alırken ben bir günde iki kere alıyorum.``
Harun Reşit, ihtiyarın edep ve zerafetini takdir eder ve oradan ayrılır.

Zaro AĞA
Türkiye`de uzun yaşama rekoru kırmış olan Hamalbaşı Zaro AĞA`dır.Kabri Eyüp`te Piyer Loti`ye çıkan yolun az üstündedir.Mezar kitabesinde şunlar yazılıdır: ``Bitlisli Şemsi Ağa oğlu 190 yaşında ölen Zaro Ağa`nın ruhuna fatiha``