Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Zeki ORDU


TARLADA YETİŞEN ETLER


Birbirimize karşı saygıyı bir türlü öğrenemedik. Üstelik akıl vermeyi de çok seviyoruz. Hele başkalarının işine karışmakta da üstümüze yok. Bu huyumuzdan nasıl vazgeçeriz bilmiyorum.

Ne zaman dini bir gün gelse fetvalar üst üste veriliyor. Ne kadar dini terim varsa her biri için birbirine benzemeyen onlarca fetva var. Bu fikirler bir de televizyonda tartışılmaya başlandı mı ?medyatik olmaya? az kalmış demektir.

O kadar tahsil yapmış insanlar farklı bir şey söylemek uğruna dinin içinde olmadık hurafeleri ve bidatleri sokmaya devam ediyor. Bunu da din adına yapıyor. Aklıma ister istemez Necip FazıL Kısakürek´in " Din adına yol kesen dünkü yobazın oğlu/ Yine sen kesiyorsun, küfür uğrunda yolu!.. " mısraları geliyor.

Özellikle televizyonlarda tartışmaya katılanların ?hangi dinden? olduğu da tam belli değil. O kadar program takip ettim bu adamlar ya ?Kur´an da böyle yazıyor? diyor, ya da ?Böyle olmalı? gibi laflar ediyor. Çoğunda ?Dinimiz? ibaresi kullanmayıp yuvarlak bir tabirle ?dinde? diye bahsediyor.
Din ama hangi din?


Biri çıkıp ?Biz Müslümanlar? diye başlayan bir cümle kursa hangi dinden olduğunu net olarak anlayacağız. Zaten hangi dinden olduğu önemli değil. Mühim olan ne söylediği. Ancak bu kilere göre ?Millet? bu işleri yanlış yapıyor. Kısa hiçbir şey yapmasınız da olur demeye getiriyorlar.


Her kurban bayramının en meşhur lafı ?Kurban kesme fakirlere yardım et? gibi ne idüğü belirsiz, mazisi meçhul, ebeveynleri kimliksiz, şeceresi karışık bir takım zevatlar ülke vatandaşı olarak ülkenin Müslüman insanlarına birbirine benzemeyen fetvalar veriyor.


Balıktan, tavuktan kurban olur diyenler, kurban yerine fakire yardım edin diyenler, dinde kurbanın yeri yok diyenler nasıl delil bulacaklarını bilmeden insanlara laf anlatıyor. Daha doğrusu kafa bulandırıyor.


Son zamanda ?türeyen? ?Hayvan hakları? temsilcileri sözüm ona ?Kurban vahşettir? demez mi? Niye? Hayvan kesiliyormuş da ondan.


Vay be!


Ne kadar da hayvan sever varmış ülkede.


Peki bu adamlar(!) marketten aldığı kuzu etinin sinirleri alınmamış diye protesto etmesine ne dersiniz. Yıldızları çok otellerde üç aylık olmamış kuzu eti yerken vahşet olmuyor, kurbanda kesilen hayvanlar vahşet oluyor öylemi?


Kusura bakma da nasıl bir et yediğinin farkına var önce.


Üstelik bu adamlar dinini de saklıyor. Ne Müslüman´ım diyor ne de gayrimüslim olduğunu söylüyor. Ortadan konuşuyor. Amiyane tabiriyle işkembeden atıyor.


Son derece saygısız olan bu kişiler milletin inançlarını hafife alıyor, bazen de alay ediyor. Halbuki biz yani ?Müslümanlar? onların dinsizliğine karışmıyoruz ama densizliğine de susacak değiliz.


Sen hem Müslüman olama veya açıklama hem de din hakkında fetva ver. Kim verdi sana bu hakkı? Meşhur ?Dinime söven bari Müslüman olsa? sözü gibi hem İslamiyet için ileri geri konuşuyor hem de İslam´ın şartları şu bu diyor. Sen git önce imanın şartlarını öğren, sonra uygulamasan bile bu şartların doğruluğunu kalben kabul et!


Merak etmeyin uzmanlar yakında tarlada yetişen et üretirler. O zaman bol bol yersin. O zamana kadar ne eti yersin bilmem. Bir sus! Sus da hüsnü zanda bulunup seni Müslüman sanalım yahut insan?