Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Ahmet SEZGİN


TATİLDE HANGİ YAZAR VE KİTAPLARI OKUYALIM? (3)

TATİLDE HANGİ YAZAR VE KİTAPLARI OKUYALIM? (3)


Romanlardan zevk alanlar için Reşat Nuri Güntekin'in "Çalıkuşu" ve "Acımak"; Halide Edip Adıvar'ın "Sinekli Bakkal" ve "Ateşten Gömlek"; Peyami Safa'nın "Fatih-Harbiye" ve "9. Hariciye Koğuşu"; Tarık Buğra'nın "Osmancık" ve "Küçük Ağa"; Mehmet Niyazi'nin “Çanakkale Mahşeri” ve “Yemen”; Vehbi Vakkasoğlu'nun “Çanakkale Geçilmez”, Cengiz Aytmatov'un “Gün Olur Asra Bedel”, “Toprak Ana”, Cengiz Dağcı'nın “Onlar da İnsandı”, İskender Pala'nın “Od”, Ali Erkan Kavaklı 'nın “Bilge Öğretmen”, Baha Rahmi Özen 'in “Hekimoğlu Efsanesi”, “Depreli Hasan”, Rıfat Ilgaz'ın “Sarı Yazma”, Ahmet Günbay Yıldız'ın "Yanık Buğdaylar", Hekimoğlu İsmail'in "Minyeli Abdullah", Şule Yüksel Şenler'in Huzur Sokağı", Yusuf Dursun 'un "Cennet Kapısı Çanakkale", Suzan Tüter Mumcu'nun "Ötekinin Ağıdı", Celal Demir'in "Baykuş Geçidi", Halit Ertuğrul'un "Düzceli Mehmet" ve "Aysel" romanı ile Yavuz Bahadıroğlu ve Ahmet Yılmaz Boyunağa'nın tarihi romanlarını tavsiye ederim.

Hikâye okumak isteyenler için Ömer Seyfettin, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay, Halide Edip Adıvar, Tarık Buğra, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık, Necip Fazıl, Sabahattin Ali, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Ahmet Hamdi Tanpınar, Haldun Taner, Mustafa Kutlu, Rasim Özdenören, Adalet Ağaoğlu, Osman Çeviksoy, Ali Haydar Haksal, Emine Işınsu, Sevinç Çokum, Emir Kalkan, Necdet Ekici, Necip Tosun, Sadık Yalsızuçanlar, Hüseyin Su, Cemil Kavukçu, Selvigül Şahin, Cihan Aktaş, Nazan Bekiroğlu, Şerif Aydemir, Recep Seyhan, Sibel Eraslan, Recep Şükrü Güngör, Cemal Şakar, Ethem Baran, Yunus Nadir Eraslan, Gökhan Özcan, Mehmet ve Abdullah Harmancı, Hüzeyme Yeşim Koçak, Fatma Pekşen, Suzan Mumcu, Halime Toros, Müştehir Karakaya, Ali Ayçil, Mustafa Uçurum, Mustafa Çiftci, Duran Çetin gibi hikâyecilerimizle Ahmet Sezgin'in hazırladığı "Gençler İçin Hikâye Antolojisi"ni okumalarını tavsiye ederim.

Şiirden hoşlananlar için Mehmet Akif'in “Safahat”, Necip Fazıl'ın “Çile”, Yahya Kemal'in “Kendi Gök Kubbemiz”, Cahit Sıtkı'nın “Otuz Beş Yaş”, Erdem Beyazıt'ın “Sebep Ey”, M. Akif İnan'ın “Hicret”, Sezai Karakoç'un,“Mona Roza” ve “Gün Doğmadan”, Abdurrahim Karakoç'un “Suları Islatamadım”, İsmet Özel'in “Erbain”, Cahit Zarifoğlu'nun “Yedi Güzel Adam” ve Yavuz Bülent Bakiler'in "Harman" isimli kitaplarını tavsiye edebilirim.

Çocuklarımız ise Milli Eğitim'in tavsiye ettiği “100 Temel Eser”den okumadıklarını okuyabilir. Ayrıca Cahit Zarifoğlu, Mustafa Ruhi Şirin, Mustafa Özçelik, Yusuf Dursun, Bestami Yazgan, Gökhan Akçiçek, A.Vahap Akbaş, M. Yaşar Kandemir, Mevlâna İdris Zengin, Ahmet Efe, Sadettin Kaplan, Ayşe Kilimci, Sevim Ak, Suzan Çataloluk Lüleci, Üzeyir Gündüz, Hüseyin Emin Öztürk, Nilüfer A. Zontul, Nehir Aydın Gökduman, Ali Özkanlı gibi yazarlarımızın kitaplarını tavsiye ediyorum. Ayrıca Ahmet Sezgin'in hazırladığı "Ortaokullar İçin Hikâye Seçkisi" ve "Kırk Yazardan Kırk Hikâye" kitaplarını okumalarını tavsiye ederim.

Öğrenci ve öğretmenlerin tatilde dinlenirken sportif, sosyal, kültürel faaliyetlere katılıp nitelikli okumalarını; bedenen, zihnen ve ruhen zinde ve sağlıklı olmalarını diliyorum. Selam, dua ve muhabbetlerimle...