Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Zeki ORDU


Teamüle Tahammül Göstermek

Teamüle Tahammül Göstermek


Seçimler yaklaşırken aday adayları da boy göstermeye başladılar. Bu gayet tabii ve demokratik bir hak.

Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan siyasi partiler nihai bir karar verecekler ve aday adaylarından birisi aday olarak huzurumuza çıkacak. Çünkü usûl böyle. Daha sonra sandık milletin önüne koyulacak seçmen olmaya hak kazanmış vatandaşlar hür iradelerine göre bir siyasi parti veya bir bağımsız adayı belediye başkanı seçecek. Bu kişi de bir sonraki seçimlere kadar bu görevi yerine getirecek.

Ancak burada düşünülmesi gereken bir şey var. Şartları uygun herkes aday adayı olabilir. Bu hem kanuni hem insani bir hak. Ancak özellikle siyasi partilerde birden çok aday adayı çıkabiliyor. Bunu da o siyasi parti teşkilatı veya genel merkez kararlaştırıp bire indiriyor. İşte bu aday adaylığından adaylığa geçiş sürecince seçmenin hiçbir dahli olmuyor olamıyor.

Halbuki yönetilecek olan halk. Şayet bir siyasi partide adaylığa müracaat eden kişi birden fazla değilse yapılacak bir şey. o kişi o partinin resmi adayıdır. Ancak birden fazla kişi adaylık için müracaatta bulunursa işte o seçimi parti yönetiminin veya genel merkezin yapması ne kadar demokratik?

Bu gibi durumlarda il, ilçe teşkilatı veya genel merkez her zaman isabetli bir karara varamayabilir. “Teamül yoklaması” denilen şey her ne kadar yapılıyor denilse de vatandaşın bundan haberi olmuyor bazen. Ve bu yöntem uygulanmadığı içinde bazı partilerin çok yerde elindeki seçimleri kaybettikleri oluyor.

Her ilin veya ilçenin bazı “akil” insanları vardır. Kanaat önderleri vardır. Sivil toplum kuruluşları vardır. Basını vardır. Yazaçizeri vardır. Aktif olmasa dahi teorik politikacıları vardır. Esnafı, sanatçısı, zanaat ehli kişileri vardır. Ve vatandaş vardır. Bence aday adaylarını böyle bir heyetin, ekibin fikri de alınarak seçilmesi daha münasip değil mi? Nihayetinde yönetilecek olanlar halk değil mi?

Bazen ilin ve ilçenin büyüklüğüne göre onlarca kişi aday adaylığı için müracaat ediyor. İşin tuhaf tarafı aday gösterilmeyenlerden bazıları hakları yenildiğini söylüyor. Kim tarafından? Daha önce ortak hareket ettiği arkadaşları tarafından. Yani bazı tefrikalara bile yol açabiliyor.
Hangi siyasi parti veya bağımsız aday olursa olsun bu ülkenin tefrikadan çok zarar görürü. Seçmen de bizim, adaylar da bizim. Ülke de bizim vatandaşlar da bizim. Hep birlikte huzurlu yaşamak için hiçbir hizbe mahal vermeyecek sistem teamül yoklamasıdır. Burada hakkına razı olmayan zaten yönetici vasfı taşımamaktadır.

Velhasıl Teamüle tahammül etmek lazım.
Huzurlu bir seçim temennisi ile adaylara başarılar dileriz.