Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Seyfi GÜNAÇTI


Temel Ayçiçek

Temel Ayçiçek


Terme'ye geldiğimde ilk tanıdığım saygın kişilerden biriydi. Konuşmasıyla, duruşuyla, oturup kalkmasıyla farklılığını belli ediyordu.
Geçen hafta vefat eden Terme İmam Hatip Lisesi ve Terme Lisesi'nin eski öğretmenlerinden Temel Ayçiçek'ten söz ediyorum.
Temel Ayçiçek, Trabzon'un Araklı ilçesinin Yiğitözü Köyü'nde 1951 yılında dünyaya gelmiştir. Öğretmenlik mesleğine, 31.07.1969 tarihinde ilkokul öğretmeni olarak başlamış, daha sonra Eğitim Enstitüsünün Türkçe Bölümünü bitirerek Ortaöğretim Öğretmeni olmuştur.
22.12.1977 tarihinde Terme İmam Hatip Lisesi'nde göreve başlamış, Terme Lisesi'ne atandığı 18.09.1989 tarihine kadar 12 yıl süre ile çok sayıda öğrencinin yüreğine dokunmuş, onların vatanına ve milletine faydalı iyi birer insan olarak yetişmelerine katkıda bulunmuştur. Türkçe Öğretmeni olarak atanmış olmasına rağmen çoğunlukla Edebiyat derslerine girmiştir.
Ben de Terme İmam Hatip Lisesinde görev yaptığım dört yıla yakın süre içinde onunla birlikte çalışma şansına sahip oldum. O; görevine bağlı, ciddi ve saygın bir görünüm sergilemiş; daima genç meslektaşlarına örnek olmuştur. İlçe Milli Eğitim Komisyonundaki uyumlu çalışmalarıyla da herkesin takdirini kazanmıştır.
1989 yılında atandığı Terme Lisesi'nde de aynı verimli çalışmasını sürdürmüştür. Okulun, ortaokul ve lise kısmı birbirinden ayrılıp lise bölümü Fiskobirlik Caddesi'ndeki yeni binasına taşınınca Terme Ortaokulu'nda kalmayı tercih etmiş ve Eylül 1993'ten itibaren Terme Ortaokulu Türkçe Öğretmeni olarak görevini devam ettirmiştir.
Emekli olduktan sonra İstanbul'a yerleşmişti. Bir süredir menhus kanser hastalığı ile mücadele ediyor, tedavisini sürdürüyordu. Allah(CC)'ın onun için belirlediği vade dolmuş olmalı ki 24 Şubat 2022 Perşembe günü İstanbul'da vefat etmiştir. Elbet bir gün vadenin sona ereceğini biliyorduk ama yine de değerli arkadaşımızın aramızdan ayrılışı bizleri üzdü.
Ailesi, doğduğu köye defnetmeyi düşünüyordu. Bu durumda uzun yıllar yaşadığı, öğrenci yetiştirdiği Terme'ye veda edemeyecek, Termeli dostları ve sevenleriyle vedalaşamayacaktı. Ancak yoğun sis yüzünden Trabzon Havaalanının, uçakların inişine kapalı olması sebebiyle naaşı Samsun Havaalanına, oradan da Terme'ye getirildi.
“Hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlı olabilir. (Yine) Olur ki sizin hoşunuza giden bir şeyde de sizin için kötülük olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz” (Bakara; 216) ayetinin manası bu olayda da tecelli etti diye düşündüm. “Uçak Trabzon havaalanına inemiyor” diye üzülürken, merhumun Terme ile ve Termeli dostları ile vedalaşma imkânı doğması herkesi rahatlatmıştı. 
Yağmurlu bir günde Çay Mahallesi Durucu Sokak'taki evlerinin önünde helallik alındı. Duasını, eski öğrencilerinden Fahri Tonoğlu yaptı. “Hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusuna, hazır bulunanların içten bir ifade ile “Helâl olsun!” deyişleri de onun sevildiğinin bir göstergesiydi.
Cuma namazı öncesi eski mesai arkadaşlarından Emekli Öğretmen İrfan Akbulut vaaz etti. Bu sırada “Buraya Temel abimize iyi şahitlikte bulunmaya geldim” demesi de onun adına bir hüsnü şahadetti.
Terme Fatih Camisinde Cuma namazının ardından kılınan cenaze namazından sonra Trabzon'a götürüldü ve doğduğu köyde defnedildi.
Hakkındaki olumlu paylaşımlar sosyal medyada da yer aldı. Eski öğrencilerinden, bugünün Edebiyat Öğretmeni Ahmet Sezgin onu şöyle anlatmış:
“Adaleti, merhameti, azmi ve gül yüreğiyle gönüllerimizi fetheden çok değerli ve sevgili Temel Ayçiçek Hocamızın vefatını büyük bir teessürle öğrendim… Temel Hocamızın benim ve bizim kuşağın üzerinde hakkı ve emeği büyüktür. Onu sevmeyen, ondan razı olmayan öğrencisine rastlamadım. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.”
Temel Ayçiçek; çocukluğunun geçtiği bölgenin şivesini yansıtan konuşma tarzı ile de sevilen ve sohbeti aranan bir kişiydi. Emre ve Salih isimlerinde iki oğlu vardır.
Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.