Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


TEOG mu dediniz?


Gençler geleceğimizdir. Geleceğimizin aydınlık ve huzurlu olması için gençlere en güzel imkânları sunmak görevimizdir. Bu da iyi bir eğitimden geçer. Lâkin eğitim sistemimiz o hale geldi ki, bazen her sene, hatta sene içinde sistem değişikliği yapılmaktadır. Bugünün tartışması ise TEOG üzerindedir.

Nedir TEOG?

?Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş? Sınavı. Yani, Öğrencinin ortaokuldan sonra okuyacağı lisenin belirlenmesi.

TEOG 2014 yılında yürürlüğe girmiş ama adı TEOG olmasa da ondan önce de bir çeşit TEOG vardı. Önce bunları görelim:

1999 Anadolu Liseleri Merkezî Sınavı

2000 Liselere Giriş Sınavı (LGS)

2004 Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS)

2008 Seviye Belirleme Sınavı (SBS)

2014 Temel eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG)

Bu sınavların isimlerini değiştirince farklı bir kişiliğe mi bürünüyor? Ya da bir yenilik mi yapmış oluyorsunuz? Bu sınavların kısaltılmış isimlerine bakalım. LGS, OKS´den farklı mıydı ki adını değiştirdik? Hadi diyelim birkaç farklı ayrıntı var, OKS´nin neyi eksikti de SBS´yi getirdik?

Ya da şöyle diyelim?

OKS ile, LGS´den farklı hangi yeniliği getirdik de adını değiştirdik?

Nihayetinde hepsi de ortaokuldan, ya da eski ifadesiyle söyleyelim, ilköğretim okulundan ortaöğretime geçerken öğrencinin kayıt yaptırabileceği liseyi belirlemek için yapılan sınavlardır. Zaman içerisinde yönetmelikte bazı değişiklikler yapıldığını ben de biliyorum. Önceleri öğrenciler sadece bulundukları ilçenin Anadolu Liselerine başvurabiliyorken, yapılan değişiklikle başka ilçe okullarına da başvurma hakkı tanındı. Ama bu, sistemin adını değiştirmeyi gerektirmez.

?Çocukları yarış atı yaptılar? denildi. ?Sınav kaygısı, çocukların ruhi yapısını bozdu? denildi. ?Hafta içi ders, hafta sonu kurs derken çocuk sosyal ortamdan uzaklaştı? denildi. Ve Sayın Cumhurbaşkanı´nın isteği ile TEOG kaldırıldı. Sadece TEOG kalkmadı, LGS de kalktı, OKS de kalktı, SBS de kalktı? ?LGS zaten çok önceden kalkmıştı? diyeceksiniz ama ana unsur olan sınav bu sistemlerin hepsinde vardı.

Şimdi ne olacak?

Üç seçenek konuşuluyor:

1.Dört yıllık ortaokul notlarına göre liseye kayıt yaptırmak.

2.Öğrencinin evine en yakın liseye kaydolması.

3.Her okulun sınavını kendisinin yapması.

Ortaokul notlarına göre kayıt yapılırsa, her ortaokul kendi öğrencisinin notlarını şişirecektir. Bu durumda zayıf öğrenci dahi, şişirme notlarla Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine girebilecektir. Ayrıca ortaokullarda öğretmenler üzerine gelecek veli baskısını da unutmamak gerekir.

Öğrencinin evine en yakın liseye kaydolması, bana uygulanabilir gibi görünmüyor. Benim evime en yakın iki lise Ticaret Lisesi ve Kız Meslek Lisesi ama ben ikisine de gitmek istemiyorum. Ya Fen Lisesine, ya da geçen yıl yüksek puanla öğrenci almış olan X lisesine gitmek istiyorum.

Peki şimdi ne olacak?

En iyi yöntem olmasa bile, seçenekler arasında en uygunu, her lisenin kendi sınavını kendisinin yapmasıdır. Çünkü seviyesi yüksek öğrencilerle ders yapmaya alışmış öğretmenler, başarısız öğrencileri okullarına almak istemeyeceklerdir. Mevcut başarı seviyesi yüksek olmayan okullara gelince. Bu okulların öğretmenleri, ?Daha çarpım tablosunu bilmiyor? denilen ya da ?Buraya okumak için değil, haytalık için gelmiş? denilen öğrencilerden zaten bıkmışlardır. Haliyle gerçek bir sınav yapacaklardır.

Bir de merkezden gelecek sorularla sınav yapmaktan söz ediliyor ki, bunun önceki sistemden farkı ne olacak, bilemiyorum.

Ben böyle yazdım ama büyüklerimiz daha iyi bilir.