Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


TERCİH MESELESİ


Seçmesini bilmeyenin şikayete hakkı yoktur.

Bir eğitim kurumunun girişinde yazıyordu bu anlamlı ibare.

Seçmesini bilmek, önemli bir meziyet.


Bu meziyete sahip olanda zannederim şikayet olmaz.


Bugünlerde sınavlar bitti. Artık tercih zamanı. Okul tercihi, şehir tercihi, meslek tercihi?


Öyle ya, öğrenci hangi bölümde, hangi okulda , hangi şehirde okuyacağını ,nerede kalacağını kimlerle kalacağını, gelecekte ne olacağını tercih edecek.


Saldım çayıra, Mevlam kayıra kabilinden yapılacak tercihler felaketle sonuçlanır. Tercih hatası sadece tercih yapanı bağlamaz. Şahısla alakalı herkesi bağlar. Hatta bütün toplumu bağlar.


En faydalı insan, yaptığı işi severek yapan insandır. Yaptığı işi severek yapan insan mutlu insandır. Mutlu insan mutlu aile demektir. Mutlu aile de huzurlu toplum demektir.


Yaptığı işten memnun olmayan insan sürekli şikayet eder. Bu tür insanlara bir dokunun bin ah işitirsiniz. Bunlar bir mum yakıp etrafı aydınlatmazlar. Sürekli karanlığa küfrederler. Konuşurken suçlamadıkları insan, suçlamadıkları kurum kalmaz.


Şikayet nankörlüğü doğurur. Nankörlük nimete küfretmektir. Nankör olanı kul da sevmez, Allah da sevmez.


İnsan mutlu olmak istiyorsa kendisinden üstekilere değil, kendisinden alttakilere bakmalıdır.


Şahsen ben öyle yapıyorum.


Bir ara Suriye´den, Irak´tan memleketimize gelen mültecilere Türkçe dersi veriyordum. Aman Alllahım, ne acıklı hikayeler?!


Her şeyini bırakıp bize sığınanlar. Hayata sıfırdan başlayanlar. Adam , ülkesinde doktormuş, mühendismiş, öğretmenmiş, gayrı menkul zenginiymiş? Bir anda burada bir hiç. Bizzat şahit oldum. Bağdatlı, üniversite mezunu bilgisayar mühendisi Hüseyin memleketimizde boğaz tokluğuna iş arıyordu. Kendisine hasbelkader yardımcı oldum. Bir iş bulduk. O da boğaz tokluğuna. Ne kadar mutlu oldu bilemessiniz.


Ben burada mülteci sorunundan bahsetmiyorum. Bir gerçeği vurgulamak istiyorum. Mülteci meselesi ayrı bir konu.


Allah göstermesin biz de onlar gibi olabilirdik.15 Temmuz hain darbe kalkışmasının bir amacı da buydu. Bizi bölmek, parçalamak ve yutmak. Çok şükür basiretli idarecilerimiz ve kahraman milletimiz buna müsaade etmedi.


Sizi bilmem ama ben mültecilerin bu durumu karşısında halime çok şükrettim.


En sıkıcı, en çekilmez insan, yaptığı işten memnun olmayan insandır. Sorsan ben haklıyım diyor. Çünkü ben tesadüfen doktor oldum, tesadüfen mühendis oldum, tesadüfen öğretmen oldum tesadüfen esnaf oldum diyor. Bu mesleği seçmemde benin hiçbir dahlim olmadı diyor.


Buraya nereden geldik.


Hayatının baharında olan gençler tercih yaparken yanlış tercihte bulunmamalılar. Enine boyuna araştırmalılar. Anne ve babalarından, akil insanlardan, rehber öğretmenlerinden yardım almalılar. Akılları bir karış havada, burunlarının doğrultusuna gitmemeliler.


Soran dağları aşar, sormayan düz yolda şaşar. Ey gençler, sorarsanız dağları aşarsınız, sormassanız düz yolda şaşarsınız.


Ömür boyu pişman olmak istemiyorsanız tercihinizi doğru yapmalısınız.


Hele bu zamanda yanlış tercih!


İnanılır gibi değil.