Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Terme Değişiyor ve Gelişiyor


Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul´un, yapılan çalışmaları ve özellikle betonlanan köy yollarını basının görmesini sağlamak ve geleceğe dönük projelerini anlatmak amacıyla yaptığı tanıtım gezisinin Çatıyanı´ndan sonraki bölümünde şehre girmeden Hüseyinmescit yoluna döndük.

Beton yol Hüseyinmescit´e kadar geliyordu. Hüseyinmescit´te durmadan yolumuza devam ettik. Bağsaray Irmağı kenarına yapılan taşkın önleme duvarını ve yol çalışmalarını gördük. Başkan burada henüz çalışmaların bitmediğini ve yolun düzgün hale getirileceğini söyledi.

Bağsaray´dan geçerek Evci´ye geldik. Evci merkezine yeni yapılan köprüden geçerken Başkan, gerek bu köprünün ve gerekse Evci´ye girişte yapılan köprünün, yol seviyesinin üstünde yapıldığını bu yüzden herhangi bir yoğun yağışta bile köprünün kabaran ırmağın akışına engel olmayacağını söyledi.


Merkezdeki köprüyü geçince sağa dönerek Çamlıca yoluna girdik. Gökseki sapağına kadar giderek oradan geri döndük. Yolun, Gökseki sapağına kadar olan bölümü de betonlanmıştı.

Evci´nin içinden, petrol istasyonu yanındaki ara yoldan Sakarlı´ya geçtik. Bir zamanlar, Evci´den Sakarlı´ya gitmek için daha kısa olmasına rağmen, bozuk olduğundan tercih etmediğimiz bu yol da kilit taşı döşeliydi. Sakarlı´da durmadık, kasaba merkezini ve devamındaki köprüyü geçtik, eski ilkokulun güneyinden Yenimahalle yoluna saptık. Bu yol da kilit taşı döşeli ve gayet güzel. Başkan; Çağlayan ve Cumhuriyet Mahallelerinin Sakarlı´dan ayrılarak müstakil köy haline geldiğini, Cumhuriyet´in Gökçeağaç adını aldığını ve yarın buralarda muhtarlık seçimi olduğunu söyledi.

Gördüğünüz üzere burada Sakarlı´dan ayrılan yerler için tanımlama yapmakta zorlanıyorum. Büyükşehir Yasası ile koskocaman belde mahalle oldu. Peki, o zaman Hürriyet´e ne diyeceğiz, Üşenli´yi nasıl tarif edeceğiz? Yani, ?Sakarlı Mahallesi´nin Hürriyet Mahallesi? mi diyeceğiz?

Saat 10.20´de Terme´den başladığımız yolculuğun bu ayağını tamamlayarak 12.50´de Kozluk´a geldik. Kasaba merkezine girişte sağa dönüyor ve yukarı doğru çıkıyoruz. Başkanın evinin önünden geçtikten sonra sola dönerek yolun üst tarafında kazılmış bir alanın önünde duruyoruz. Başkan, ?Burayı park yeri yapacaktık ama belediyelik düşünce o iş kaldı? dedi. Hemen oranın önünde prefabrik evlerin yanına indik. Burada 15 dönüm arazi üzerinde 52 prefabrik ev var. Her biri 1+1 bölmeli. Evlerin önünde hobi bahçesi ayrılmış. Hazır hale gelince isteyenlere verilecek. Bir afet halinde de AFAD´a teslim edilecekmiş. Bu evlerde küçük bir aile bile yaşayabilir.

Tekrar Kozluk merkezine dönüyoruz. Caminin önünden geçerek OMV Fen Lisesi hizasında duruyoruz. Sonra Başkan bize okul ve binalar hakkında bilgi veriyor. Gerçekten her türlü ihatiyaca cevap verecek tesisleri var. Kapalı halı saha, basket ve voleybol sahaları, erkek öğrenci yurdu, yemekhane, kız öğrenci yurdu, kapalı salon ve nihayet ders yapılan bina. Daha ne olsun? Geriye öğrenciye çalışmak kalıyor.


Yolumuz üzerinde hemen sağda düzenlenmiş bir orman var. Levhada ?Hüseyin Tekin Hatıra Ormanı´ yazıyor. Hüseyin Tekin, Kozluk´un ilk muhtarı imiş. Burası da onlara aitmiş. Orman içinde yürüyüş yolları ve düzenleme yapmak için Başkan sahiplerini ikna etmiş. Geri dönüp tirit evinin yanından geçerken, Başkan ?Burada tirit evi var. Buraya da gelebilirsiniz? dedi.


Kozluk´tan 13.10´da ayrılarak Miliç Tesislerine geldik. Burada dış görünüşü eski mimariye uygun olarak yapılmış Terme Evi bulunuyor. Eve girince içerisinin modern tarzda düzenlendiğini gördük. İkinci katında mükellef bir kahvaltı sofrası bizi bekliyordu. Terme´den Çatıyanı´na çıkıp ara yollardan Kozluk´a kadar gidip, o kadar yolu eskittikten sonra bu kahvaltı herkese iyi geldi.


Kahvaltıdan sonra Başkan yapılan çalışmaları ve projelerini sinevizyon gösterisi şeklinde sundu. Stadın doğusuna yapılacak Termespor Tesisleri, yine stadın güneyine yapılacak 175 dükkandan oluşacak yeni sanayi sitesi projelerden bazılarıydı. Beni en çok Terme´yi güneyden çevreleyen Bulvar Yolu ve onun daha da güneyinden geçecek olan Çevre Yolu heyecanlandırdı. Çünkü yol benim için önemlidir. Yol medeniyettir. Bu iki yol açıldığında Terme´nin şehir içi trafik yükü önemli ölçüde hafifleyecek ve şehir rahat bir nefes alacaktır.


Bilmem farkında mısınız ama Terme değişiyor ve gelişiyor.


Diğer projeleri anlatmaya yerimiz kalmadı.


Kalın sağlıcakla.