Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Ahmet SEZGİN


TERME KENT MÜZESİ-1


Vatan bilinci; insanın öncelikle doğup büyüdüğü, yetiştiği yerin coğrafyasını, tarihini, kültürünü, folklorunu, insanını, yetiştirdiği değerlerini bilip sevmesiyle başlar.

Geçen yıl bu köşede paylaştığım ?Şehrin Ruhu, Biz ve Amazonlar? isimli yazımda şöyle demiştim: ?Bir yeri, şehir yapan, onun ruhudur. Bir kentten ortak değerleri, hatıraları, alışkanlıkları, ortak mekânları; sanat, kültür ve gönül adamlarıyla milli kahramanları çıkarıp attığınızda taş yığınından başka
bir şey kalmaz orada. O zaman da orada bir ?şehir ruhu?ndan da bahsedilemez ortak kimlikten de.?

O yazımda Terme´nin ruhunu yansıtacak birçok teklifte bulunmuştum. Onlardan biri de şuydu: Yahya Kemal İlkokulunun eski binası, ismiyle yaşatılmalı; ?Terme Müzesi ve Kütüphanesi? olmalıdır. Maalesef bu yazımla ilgili ne yetkililerden ne de herhangi bir sivil toplum kuruluşundan hatta şahıslardan bana bir geri dönüş oldu. Evet, Terme´de boş duran Yahya Kemal İlkokulu binası ?Terme Kent Müzesi ve Kütüphanesi? olarak düzenlenip Termelilerin ziyaret ve hizmetine sunulmalıdır.

?Terme Kent Müzesi?nde her bir odada Terme´nin bir yönü geniş bilgiler ve fotoğraflarla tanıtılıp sergilenmelidir.

Terme´nin tarihi; Terme Kent Müzesi´nde bütün dönemleriyle (Amazon efsaneleri, koloniler çağı, Pontus Devleti dönemi, Roma ve Bizans dönemi, Türk-İslam fetihleri dönemi, Moğol istilası dönemi, Canik Beylikleri dönemi, Osmanlı dönemi, Milli Mücadele dönemi, Cumhuriyet dönemiyle) bütün bilgi ve belgeleriyle, fotoğraf ve resimleriyle tanıtılmalıdır.

Terme Kent Müzesi´nde Terme´deki bütün tarihî eser ve kalıntılar (Pazar Camii ve Türbesi, Cüneyd-i Bağdadi Türbesi, Karacalı Köyü Cuma/Mezarlık Camii, Karacalı Köyü Camii, Dağdıralı Köyü Camii, Yenicamii Köyü Camii, Aşağı Söğütlü Köyü Camii, Soğukpınar Evliyası Türbesi, Yeşil Tekke Evliyası
Türbesi, Evliya Yanı / Yel Evliyası Türbesi, Ahmet Bey Köyü- İğnebelli Evliyası Türbesi, Kalfalı Köyü Evliyası Türbesi; Terme Çayı, Garpu kalesi, Simenit Gölü, Pazar Camii önündeki tarihî çınar ağacı vb.) bilgi ve fotoğraflarla ayrı bir odada sergilenmelidir.

Terme Kent Müzesi´nde Terme Belediyesi, Terme Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti, Terme Adliyesi, Eski Terme Köprüsü, Terme Askerlik Şubesi, Terme Tarihi Mezarlık, Eski Pazar Yeri (Kapanaltı), Terme Cezaevi, Turan Sineması, Terme Halk Eğitim Merkezi, Pratik Kız Sanat Okulu, Türk Hava Kurumu, Türkiye
Kızılay Derneği, Terme Kütüphanesi, Terme Ortaokulu, Terme Lisesi, Terme Atatürk İlkokulu, Terme Yahya Kemal İlkokulu, Fatih İlkokulu, Terme İmam-Hatip Lisesi, Kur´an kursları gibi eski bina ve yerlerin tarihi; belge ve fotoğraflarla sunulmalıdır.(Müzenin bu kısmında geçmişten bugüne Terme

Belediye Başkanları ile Terme Kaymakamlarının isimleri, kurum müdür ve başkanlarının isimleri fotoğraflarla yer almalıdır.)

Terme Kent Müzesi´nde ayrı bir odada Termeli önemli şair, yazar, müzisyen, ressam, tiyatrocu, sinemacı gibi sanatçılar (Ziya Behlül Bey, Rahmi Özen, Senai Demirci, Metin Kökten, Hüseyin Özbay, Mustafa Köneçoğlu, Mehmet Aslantuğ, Ertuğrul Sevindik, Cemal Kuru vb.); bilim ve gönül adamları biyografi, eser ve fotoğraflarıyla tanıtılmalıdır. Terme hakkında yazılan şiir ve yazılara, kitap, dergi ve gazetelere yer verilmelidir.

(Haftaya devam edecek.)