Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ahmet SEZGİN


TERME KENT MÜZESİ-2


Terme Kent Müzesi´nde Terme´de yaşamış Rıfat Ilgaz, Turgut Uyar, Hilmi Yavuz gibi büyük şair-yazarlar tanıtılmalı; Terme hakkında yazdıkları, metin ve fotoğraflarla sunulmalıdır. Termeli şair-yazarların kitapları sergilenmelidir. Terme´de çekilmiş 2 sinema filmi afişlerle tanıtılmalıdır.

Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin yetiştirdiği önemli siyasetçileriyle bürokratları, eğitim, iş ve ticaret adamları tanıtılmalıdır. Ayrıca Çanakkale ve Millî Mücadele´den başlayarak Kıbrıs´ta, Güneydoğu´da ve başka yerlerde şehadete eren Termeli asker, polis ve sivil şehitlerimizin rahmetle yad edilmesine vesile olacak bir köşe olmalıdır bu müzede.

Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin önemli markası Termespor´a yer verilmelidir. Terme Gençlik Kulübü ile Termespor´un tarihi, Abdullah Aslan gibi önemli sporcularıyla sergilenmelidir. Ayrıca Olimpiyat, Balkan, Akdeniz, Kırkpınar şampiyonluklarıyla güreş sporunda büyük başarılara imza atan Kenan Şimşek, Hasan Gemici, Mehmet Donbay gibi büyük güreşçilerimiz de yer almalıdır.


Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin basın tarihi de yer almalıdır. Günümüze kadar Terme´de yayınlanmış bütün gazete ve dergilere (Filiz, Hürses, Terme Postası, Şirin Terme, Terme´nin Sesi, İstiklal, Kaynak, Terme Haber, Terme
Dergisi, Hasret, O Belde, Terme Birlik Mefkûre, Terme Bilgi, Terme Vizyon, Bilgi Pınarı vs.) örnek sayılarla ve fotoğraflarla yer verilmelidir.


Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin bütün folklor değerleri (örf ve adetleri, nişan, düğün, bayram, cenaze törenleri, giyim ve kuşamı, müziği, oyunları, eğlencesi, ağız özellikleri, mani, türkü, bilmece, atasözü, ninni, ağıt, efsane gibi anonim edebiyatı) tanıtılmalıdır.


Terme Kent Müzesi´nde maddi kültür değerlerine de yer verilmelidir. Eskiden Terme´de kullanılan kağnı, saban, boyunduruk, öndere, eyer, dizgin, kamçı, bakır sağan, tas, kazan, hareni, tencere, güğüm, ibrik, sitil, sini, turşu küpü, kepçe, ağaç kaşık, ağaç yayık, oklava, sacayak, kuzine, dokuma halı, kilim, el işlemeleri, köstekli saat, radyo, teyp, plak, lüks lamba, gaz lambası, çıra, huni, gazlı çakmak, kömürlü ütü, dibek, elek, kalbur, tırmık, çarık, Trabzon lastik ayakkabısı, kuş tüfeği, eski tabanca, eski fotoğraf makinesi yeni nesillerin bilmedikleri ama bir zamanlar hayatımızın vazgeçilmez eşyaları kent müzesinde sergilenmelidir mutlaka.


Terme Kent Müzesi´nde ilçemizin çok önemli lezzet değerlerinden pide, pirinç, fındık, lahana, yerel turşular, ördek salamurasının tanıtımı bu müzede yerini özellikle almalıdır.


Terme´de icat edilip üretilen fındık patozu, fındık toplama makinesi müzede tanıtılmalı; Türkiye´nin en büyük minibüs borsasının Terme´de olduğu bu müzede vurgulanmalı. Terme´nin kavağı hakkında da bilgi verilmelidir.


Terme Kent Müzesi´nde Celal Bayar, İsmet İnönü, Refik Koraltan, Tevfik İleri, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu, Tansu Çiller, Deniz Baykal gibi meşhur siyasetçilerin Terme ziyaretlerine yer verilmelidir.
Büyük Şair-Yazar Necip Fazıl Kısakürek´in tarihi Terme konferansı bu müzede yer almalıdır.


Terme Kent Müzesi´nde ?Geçmişten Bugüne Terme Fotoğrafları? köşesine mutlaka yer verilmeli; bütün değerleriyle Terme´yle ilgili bir kültür bilinci, aidiyet duygusu, bir şehir kimliği ve ruhu inşa edilmelidir.

Terme´nin tanıtım ve turizmine de büyük katkı sağalayacak bu eserin gerçekleşmesi için Terme Belediyesi, Terme Bilgi Pınarı, Termeli kültür, sanat ve iş adamları, Terme Kent Konseyi öncülüğünde yürütülmesi gereken çalışmalara

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Valiliği, Samsun Kültür Müdürlüğü, Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği, Samsun Bütünşehir Dergisi, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı da destek vermelidir.