Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


TERME KENT MÜZESİ VE KÜTÜPHANESİ

Yahya Kemal İlkokulunun eski binası, ismiyle yaşatılmalı; ?Terme Kent Müzesi ve Kütüphanesi? olmalıdır.


Yahya Kemal İlkokulunun eski binası, ismiyle yaşatılmalı; ?Terme Kent Müzesi ve Kütüphanesi? olmalıdır.
?Terme Kent Müzesi?nde her bir odada Terme´nin bir yönü geniş bilgiler ve fotoğraflarla tanıtılıp sergilenmelidir.
Terme´nin tarihi; Terme Kent Müzesi´nde bütün dönemleriyle bütün bilgi ve belgeleriyle, fotoğraf ve resimleriyle tanıtılmalıdır.
Terme Kent Müzesi´nde Terme´deki bütün tarihî eser ve kalıntılar (Pazar Camii ve Türbesi, Cüneyd-i Bağdadi Türbesi, Karacalı Köyü Cuma/Mezarlık Camii, Karacalı Camii, Dağdıralı Camii, Yenicamii Camii, Aşağı Söğütlü Camii, Soğukpınar Evliyası Türbesi, Yeşil Tekke Evliyası Türbesi, Evliya Yanı / Yel Evliyası Türbesi, Ahmet Bey- İğnebelli Evliyası Türbesi, Kalfalı Evliyası Türbesi; Terme Çayı, Garpu Kalesi, Simenit Gölü, Pazar Camii önündeki tarihî çınar ağacı vb.) bilgi ve fotoğraflarla ayrı bir odada sergilenmelidir.
Terme Kent Müzesi´nde Terme Belediyesi, Terme Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti, Terme Adliyesi, Eski Terme Köprüsü, Terme Askerlik Şubesi, Terme Tarihi Mezarlık, Eski Pazar Yeri (Kapanaltı), Terme Cezaevi, Turan Sineması, Terme Halk Eğitim Merkezi, Pratik Kız Sanat Okulu, Türk Hava Kurumu, Türkiye Kızılay Derneği, Terme Kütüphanesi, Terme Ortaokulu, Terme Lisesi, Terme Atatürk İlkokulu, Terme Yahya Kemal İlkokulu, Fatih İlkokulu, Terme İmam-Hatip Lisesi, Kur´an kursları gibi eski bina ve yerlerin tarihi; belge ve fotoğraflarla sunulmalıdır.
Terme Kent Müzesi´nde ayrı bir odada Termeli önemli şair, yazar, müzisyen, ressam, tiyatrocu, sinemacı gibi sanatçılar; bilim ve gönül adamları biyografi, eser ve fotoğraflarıyla tanıtılmalıdır. Terme hakkında yazılan şiir ve yazılara, kitap, dergi ve gazetelere yer verilmelidir.
Terme Kent Müzesi´nde Terme´de yaşamış Rıfat Ilgaz, Turgut Uyar, Hilmi Yavuz gibi büyük şair-yazarlar tanıtılmalı; Terme hakkında yazdıkları, metin ve fotoğraflarla sunulmalıdır. Termeli şair-yazarların kitapları sergilenmelidir. Terme´de çekilmiş 2 sinema filmi afişlerle tanıtılmalıdır.
Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin yetiştirdiği önemli siyasetçileriyle bürokratları, eğitim, iş ve ticaret adamları tanıtılmalıdır. Ayrıca Çanakkale ve Millî Mücadele´den başlayarak Kıbrıs´ta, Güneydoğu´da ve başka yerlerde şehadete eren Termeli asker, polis ve sivil şehitlerimizin rahmetle yad edilmesine vesile olacak bir köşe olmalıdır bu müzede.
Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin önemli markası Termespor´a yer verilmelidir. Terme Gençlik Kulübü ile Termespor´un tarihi, Abdullah Aslan gibi önemli sporcularıyla sergilenmelidir. Ayrıca Olimpiyat, Balkan, Akdeniz, Kırkpınar şampiyonluklarıyla güreş sporunda büyük başarılara imza atan Kenan Şimşek, Hasan Gemici, Mehmet Donbay gibi büyük güreşçilerimiz de yer almalıdır.
Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin basın tarihi de yer almalıdır. Günümüze kadar Terme´de yayınlanmış bütün gazete ve dergilere örnek sayılarla ve fotoğraflarla yer verilmelidir.
Terme Kent Müzesi´nde Terme´nin bütün folklor değerleri tanıtılmalıdır.
Terme Kent Müzesi´nde maddi kültür değerlerine de yer verilmelidir. Eskiden Terme´de kullanılan kağnı, saban, boyunduruk, öndere, eyer, dizgin, kamçı, bakır sağan, tas, kazan, hareni, tencere, güğüm, ibrik, sitil, sini, turşu küpü, kepçe, ağaç kaşık, ağaç yayık, oklava, sacayak, kuzine, dokuma halı, kilim, el işlemeleri, köstekli saat, radyo, teyp, plak, lüks lamba, gaz lambası, çıra, huni, gazlı çakmak, kömürlü ütü, dibek, elek, kalbur, tırmık, çarık, Trabzon lastik ayakkabısı, kuş tüfeği, eski tabanca, eski fotoğraf makinesi yeni nesillerin bilmedikleri ama bir zamanlar hayatımızın vazgeçilmez eşyaları kent müzesinde sergilenmelidir mutlaka.
Terme Kent Müzesi´nde ilçemizin çok önemli lezzet değerlerinden pide, pirinç, fındık, lahana, yerel turşular, ördek salamurasının tanıtımı bu müzede yerini özellikle almalıdır.
Terme´de icat edilip üretilen fındık patozu, fındık toplama makinesi müzede tanıtılmalı; Türkiye´nin en büyük minibüs borsasının Terme´de olduğu bu müzede vurgulanmalı. Terme´nin kavağı hakkında da bilgi verilmelidir.
Terme Kent Müzesi´nde Celal Bayar, İsmet İnönü, Refik Koraltan, Tevfik İleri, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Muhsin Yazıcıoğlu, Tansu Çiller, Deniz Baykal gibi meşhur siyasetçilerin Terme ziyaretlerine yer verilmelidir. Büyük Şair-Yazar Necip Fazıl Kısakürek´in tarihi Terme konferansı bu müzede yer almalıdır.
Terme Kent Müzesi´nde ?Geçmişten Bugüne Terme Fotoğrafları? köşesine mutlaka yer verilmeli; bütün değerleriyle Terme´yle ilgili bir kültür bilinci, aidiyet duygusu, bir şehir kimliği ve ruhu inşa edilmelidir.
Terme´nin tanıtımına ve kültür hayatına büyük katkı sağlayacak bu eserin gerçekleşmesi için Terme Belediyesi, Termeli kültür, sanat ve iş adamları, Terme Kent Konseyi, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Valiliği, Samsun Kültür Müdürlüğü, Samsun Kültür ve Sanat Platformu Derneği destek vermelidir.