Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Seyfi GÜNAÇTI


Terme Lisesi


Terme Lisesi, Terme´nin en eski lisesi.

1969-1970 sezonunda eğitim ve öğretime başlamış.

Onunla tanışmamız 1981 yılına rastlar. Temmuz 1981´de Terme İmam hatip Lisesi´nde göreve başladığımda Terme Lisesi´nin de varlığından haberdar oldum.

O yıllarda okulun müdürü rahmetli Hasan Azcan´dı. Terme´de yeni idim ve orada pek tanıdığım yoktu. Okula da ilk ne zaman gittiğimi hatırlamıyorum. İlk Öğretmenler Günü töreni dolayısıyla ilçe merkezinde görev yapan öğretmenler olarak okulun bahçesinde toplanmış ve üçerli sıra halinde Hasan Azcan´ın önderliğinde düzgün bir yürüyüşle Cumhuriyet Meydanı´na gelmiştik.

Sonra 6 Kasım 1983 seçimleri için görev almak üzere Terme Lisesi salonunda toplandık. Salon, baraka tarzında yapılmış çatısı olan tek katlı bir bina idi. Okulun tiyatro, yılsonu proğramı vb sosyal faaliyetleri bu salonda yapılırdı. Burası ayrıca ilçenin tek düğün salonuydu. Şimdi bu salonun olduğu yerde Terme Ortaokulu´nun 3 katlı ana binası yükseliyor.

O zamanlar ilçenin iki lisesi vardı: Terme Lisesi ve İmam Hatip Lisesi.

Bu iki lise arasında eğitim, bilgi yarışması ve spor başta olmak üzere sürekli bir yarış ve rekabet vardı. Hatta bu yarış bayramları da kapsıyordu. İki lisenin de bando takımları vardı. Her lise kendi bandosu ile bayramlara katılır, kendi okulunun bandosu eşliğinde resmi geçit yapardı. Bando elemanları kendilerini seyircilere beğendirmek ve en iyi olabilmek için tüm hünerlerini gösterirlerdi. 1981-82 döneminde İmam Hatip Lisesi´nin majörü(şefi), Pazar Camisi´nin bugünkü müezzini Kerim Şahin Hoca´ydı.

Derken ben de bir gün kendimi Terme´nin bu en eski lisesinde buldum. Gelişimiz, rotasyon denilen mecburiyetten olsa da ben hayra vesile olduğunu kabul ediyorum. Çünkü meslek hayatımın son yılında bu okulda görev yapma imkanı verdi bana.

Burada her bakımdan dolu dolu bir öğretim yılı geçirdiğimizi düşünüyorum. Sosyal ve kültürel faaliyetlerin hepsine bu sütunlarda yer vermem mümkün değil. İmkanlarım ölçüsünde birkaç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öğretim yılı başında 25 kişilik öğrenci gurubu ile Samsun Huzurevi´ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin, yaşlılar arasında canı sıkılır diye düşünürken tam aksi bir durumla karşılaştık. ?Gitmeye hazırlanın? dediğimde, ?Hocam, ne olur ninelerle amcalarla biraz daha sohbet edelim? diyenler çoğunluktaydı.

Futbol takımımız ilçe 1.si ve Samsun 4.sü oldu. O kadar lise arasından bu dereceyi elde etmek azımsanmayacak bir başarıdır. Maçların bir kısmını yağmur-kar yağışı altında oynayan öğrencilerimize teşekkür ediyor, onları hazırlayan Beden Eğitimi Öğretmeni Gökmen Yılmaz´ı kutluyorum.

Kız voleybol takımımız da zorlu maçlardan sonra Terme şampiyonu olmayı başardı. Nazlı´dan Nagihan´a, Tuğba´dan Aleyna´ya ve Sedef´e kadar bütün öğrencilerimizi ve onları yetiştiren Be. Eğit. Öğretmeni Filiz Güngör´ü tebrik ediyorum. Bu arada o boyu ile güzel oyunlar çıkaran ve benden daha iyi(!) servis atan İklima´yı unutmayacağım.

Bilgi yarışmaları, münazaralar, geziler, fidan dikme faaliyetleri, halk oyunları ekibinin Samsun birinciliği? Hepsinin de ayrı bir başarı hikayesi var. Bu etkinliklerin hepsine yer veremediğim için arkadaşlardan özür diliyorum. Lâkin birlik ve beraberlik örneği yemek ikramlarından söz etmeden geçemeyeceğim.
Önceleri ayda bir yapılan toplu yemekler, daha sonra haftaya kadar indi ve okulda yapılmaya başlandı. Hatta bazı haftalar iki yemek ikramı ile ödüllendirildik! Hemen bütün öğretmenler bu faaliyete katıldılar. Şahsım adına kendilerine teşekkür ediyorum. Bazıları bu topluca yenen yemekleri önemsiz saysalar da bana göre bütün bu sosyal, kültürel ve de sportif faaliyetlerin ateşleyicisi, bu yemeklerdi.

Öğretmenler hep bir arada, kaynaşma içinde bu yemeklerde elde ettikleri moral motivasyonla birlik ve beraberlik içerisinde görevlerine daha bir şevk ve istekle sarıldılar. Başkalarını bilmem ama ben görev arkadaşlarımla beraber yediğim bu yemekten aldığım moralle en az bir hafta idare ettiğimi söyleyebilirim.

Tabii bu işin bir de yönetim tarafı var. Okul yönetimi destek vermese bunlar olmazdı ya da verimli olmazdı. Bu sebeple Okul Müdürü Zeynep Sayılır ve Müdür Yardımcıları Abdullah Var ile Hakan Öztürk´ü de katkılarından dolayı kutlamak gerekiyor.