Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Seyfi GÜNAÇTI


Terme Müzesi ve Kütüphanesi

Yahya Kemal İlkokulu, yıllarca Terme´nin ikinci sıradaki okulu olarak törenlerde ve bayramlardaki yerini aldı.


Yahya Kemal İlkokulu, yıllarca Terme´nin ikinci sıradaki okulu olarak törenlerde ve bayramlardaki yerini aldı. Bu okul 1958 yılında öğretime açılmış. Aynı yıl ünlü şairimiz Yahya Kemal Beyatlı ölünce (01 Kasım 1958), Termeli onu sevmiş ki Çay Mahallesi´ndeki bu okula onun adını vermişler.
Bu okulla birlikte Yahya Kemal adı Terme´de elli yıldan fazla süre ile yaşadı. Hayırsever işadamı Ahmet Ersoy bir okul yaptırmak istediğinde kendisine aynı mahallede bir yer gösterildi. Yeni yapılan bu okula, hayırsever işadamının adı verildi ve Yahya Kemal İlkokulunun öğrencileri bu okula taşındı. ´Yahya Kemal adı da tarihe karıştı´ derken şimdi o binada bir özel eğitim kurumu faaliyet gösteriyor. Lâkin onun da Miliç´te yapılmakta olan kendi binasına taşınması söz konusu.
O zaman bu bina ne olacak? Yahya Kemal adı yaşamaya devam edecek mi?
Binanın ´Terme Şehir Müzesi´ olarak değerlendirilmesi konuşuluyor. Gazetemizin 01 Mayıs 2019 tarih ve 847 sayılı nüshasında, gazetemiz yazarlarından Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ahmet Sezgin, ´Terme Kent Müzesi ve Kütüphanesi´ başlığı altında binanın müzeye dönüştürülmesi konusunu geniş olarak işledi. Yazı, her kesimden olumlu tepkiler aldı ve destek gördü. Ben de bu görüşe katılıyorum. Terme´nin bir müzeye ihtiyacı vardır.
Nisan 2013´de Turizm Haftası dolayısıyla Gölyazı Belediyesi´nde yapılan ve dönemin Kozluk Belediye Başkanı Şenol Kul´un da bulunduğu toplantıda, Terme´de bir müze açılmasının gerekli olduğu vurgulanmış ve katılımcıların hepsi bu fikri desteklemişti. Aradan geçen süre içinde ne yazık ki bu öneri ve istek gerçekleşmedi. İnşallah yakın zamanda gerçekleşir.
Müzeler, geçmişi geleceğe bağlayan kurumlardır. Eskiden yapılmış binaları yıkıyor, yerine apartmanlar dikiyoruz. Geçmişe ait mimarimizi ve sanatımızı bugüne taşıyamıyoruz. Yeni nesile çocukluğumuzu ve o hayatın zorluklarını anlatamıyoruz. İdare lambasını, kömür ütüsünü, kocaman pilli- bataryalı radyoyu gösteremiyoruz. Çünkü eskiye ait ne varsa hepsini çöpe attık. Bu şekilde geçmişimizi de atmış olmuyor muyuz? Halbuki bir müzemiz olsa, evlerimizde zorlukla yer verdiğimiz bu tür araç gereçleri müzeye vererek, geçmişimizi gelecek kuşaklara nakletmiş oluruz.
Şimdi önümüzde bir fırsat var. Yahya Kemal İlkokulu binası Terme Şehir Müzesi için uygundur. Başka bina aramaya gerek yoktur. Bunun yanı sıra aynı mekânda kütüphanenin hizmet vermesi de düşünülmelidir.
Toplumların hayatında kitabın ve onların korunduğu yerler olan kütüphanelerin önemini anlatmaya gerek yoktur. 1981 yılında Meyvelik Sokak´ta hizmete açılan Terme Halk Kütüphanesi bugüne kadar üç yer değiştirdi. Mevcut mekân ihtiyaca cevap vermemektedir. Kütüphaneye yeni kitaplar geldiğinde, ?yer yok? denilerek eski basım kitaplar geri dönüşüme gönderilmektedir. Bence bu, yanlış bir uygulamadır. Günümüz kitapları kaybolsa bile onu bir kitapçıda, bir yayınevinde bulabilirsiniz. Fakat 1940- 1950 basımı bir kitabı İstanbul´daki sahaflar dışında bir yerde bulamazsınız. O da garanti değil.
Bunu ben bizzat yaşadım. Turan Aziz Beler´in, 1946 baskısı bir kitabını İstanbul´da hiçbir kitapçıda bulamamış ancak Samsun Halk Kütüphanesi´nde bulup okumuştum. İki yıl sonra bir konuya bakmak üzere tekrar aradığımda, ´eski kitaplara yer kalmadı´ denilerek geri dönüşüme gönderildiğini üzülerek öğrenmiştim. Bu yüzden diyorum ki, eski basım kitaplar özenle korunmalıdır. Kitapların korunacağı yerler de kütüphanelerdir.
İki katlı olan Yahya Kemal İlkokulu binası, birbirine bitişik iki bloktan oluşmaktadır. Bir blok müzeye tahsis edilirken, uygun görülecek diğer blok da kütüphane için ayrılabilir ve gerekli düzenleme yapılarak kütüphane burada hizmet verebilir. Böylece ´Yahya Kemal´ adı da yaşatılmış olur.
Terme Halk Kütüphanesinin onarımı ve ek birimlerin düzenlenmesi için önemli miktarda bir ödenek geldiğini duydum. Bu para, eski Yahya Kemal İlkokulu binasında kütüphane için ayrılacak bölümün hazırlanması ve düzenlenmesinde kullanılabilir.
İlçe Yöneticilerimizin konuya el atmasını ve binanın müze- kütüphaneye dönüştürülmesi için gerekli resmi işlemlerin başlatılmasını bekliyoruz. Eğitimciler olarak bizler istenen desteği vermeye hazırız. En yakın zamanda Terme Şehir Müzesi´nin ve yeni kütüphanenin hizmete girdiğini görmek dileğiyle.