Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Selim EROĞLU


TERME DEYİNCE AKLA PİDE GELİR OLMUŞ

TERME DEYİNCE AKLA PİDE GELİR OLMUŞ


İstanbul-Samsun Tanıtım Günleri`nde ilçemiz açısından gördüğüm diğer bir husus, pirinçten sonra pidenin akla gelmesi oldu.
Gerçekten de tanıtım günleri sayesinde Terme deyince akla pide ilk sıralarda gelir olmuş.

Standımızı ziyaret eden hemen herkes, `Terme pidesi` yok mu diye soruyor. İmkanlar ölçüsünde sorulara cevap verdik ve ikramda bulunmaya çalıştık.
Bu yıl ki tanıtımda Ulusoy Tesisleri`nin sahibi İmran Okumuş, pide ikram işini gönüllü olarak meccanen üslendi. Yeterli miktarda pide ve servis yapacak elaman bulundurdu. Kendisi de zaman zaman stantta bulunarak gelen misafirlerle bizzat ilgilendi ve onlara pide ikram etti.
Pidemizi tadanların ekserisi haklı olarak biz bu pideyi nerede bulabiliriz diye soruyorlar. Bizden adres istiyorlar. Açıkçası bu hususta epey zorlandık. İstanbul`un bazı semtlerine yer yer `Terme Pide Salonları` açılmış. İçlerinde bir hayli piyasa edinenleri var. Şubeleşmeye gidenleri bile olmuş.

Bu konuda büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Büyük bir boşluk olduğu muhakkak. Çünkü ihtiyaç var. Müteşebbislerimiz bu ihtiyacı iyi değerlendirirlerse uzun vadede büyük karlar elde ederler.
Bu seneki tanıtımın çoğu, ticari amaçla açılmış yerlerle doluydu. Tanıtım işi yavaş yavaş ticari mecraya doğru kayıyor. Doğrusu da bu. Tanıtımın amacı bir noktadan sonra para kazanmak olmalı. Mesela bizim dışımızda özel sektör seyyar Bafra Pide Salonu açmış, iyi de satış yapıyorlardı.

Terme pidesinin satış yerinin olmaması büyük bir eksiklik olarak göze çarptı. Çünkü herkes taze taze , çeşit çeşit Terme pidesi yemek istediğini ifade etti. Beş gün süren ve yaklaşık beş yüz bin kişinin ziyaret ettiği bir etkinlikte böyle bir yerin olması, hem tanıtım hem de ticari açıdan çok isabetli olurdu.

Tanıtım günlerinden dönerken Düzce valisi Sayın Ali İhsan SU ve vali yardımcısı Sayın Salih Karabulut`un ziyaretlerinde bulunduk. Hatırlanacağı üzere hem Ali İhsan Su, hem de Salih Karabulut ilçemizde kaymakamlık yapmışlardı. Bizi çok iyi karşıladılar. Terme`den ve Termeliler`den övgüyle bahsettiler. Bütün Teremeliler`e selamlarını iletmemizi ifade ettiler.

Öğrencim Engin İşlek, Düzce`nin içinde `Terme Pide Salonu` açmış.Terme pidesini bütün Düzceliler`e sevdirmiş. Düzce Valiliğinde çalışan memurlar, Termeli olduğumuzu söyleyince, bize büyük ilgi gösterdiler. Artık Terme pidesini tanıdıklarını ve zaman zaman karınlarını Terme pidesiyle doyurduklarını söylediler. İnanın bu bizi çok mutlu etti. Biraz fiyatları pahalı buluyorlar. Durumu Engin`e ilettim. Taktir onun. İki Valimiz de misafirlerini buraya getirip Terme pidesi ikram ediyorlarmış.

Ticaret ve Sanaiyi Odası işin önemini kavramış. İlçemizin her iki girişine `Pide Terme`de Yenir` yazılı dev tabelalar yerleştirmiş. Çok da güzel olmuş. İlçemizin tanıtımına büyük önem veren ve canla başla çalışan Ahmet Abi`yi (Ekmekçi) ve ekibini tebrik ediyorum. Bu tabir daha da genişletilebilir.Mesela, Terme deyince akla pide gelir; sadece Terme`de değil, her yerde Terme pidesi yenir, gibi. Çünkü bizim amacımız Terme pidesini ülkenin her tarafına yaymak olmalı.

Sırf pide yemek için Terme`ye gelinir mi? Neden olmasın. İnsanlar menemen yemek için Çakallı`ya gitmiyor mu? Terme pidesi ilçemize turist çeken bir unsur olabilir. Oluyor da zaten. Gaye bunu daha da geliştirmek olmalı.
Zannımca yedincisi düzenlenen `Samsun Tanıtım Günleri` yavaş yavaş semeresini vermeye başladı. Umarım daha da iyi olur. Sağlıcakla kalın.