Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Zeki ORDU


TERME GELİŞİR Mİ? -1-

TERME GELİŞİR Mİ? -1-


Tuhaf bir suru değil mi?
Üç ihtimalli bir cevabı var. Bunlar nelerin yapılıp nelerin yapılmamasına bağlı. Ancak bu hususta bir şeyler söylemek veya yazmak tepkilere sebep olabilir. Çünkü:

1- Şehrin bu haliyle kalmasını isteyenler olabilir.
2- Hariçten gazel okumak kolay diyenler olabilir.
3- Derdi sana mı düştü, çok biliyorsan aklını kendi ilçe veya iline sakla diyenler olabilir.
4- Çok az sayıda teşekkür edenler olabilir.

Toplumsal meseleler hakkında söz söylemek aynı zamanda kişi ve teşkilatları da karşına almak demektir. Dün geldi bugün akıl veriyor yahut bizim aklımız bize yeter kabilinden sözler ülkenin muhtelif yerlerinde süregelen sözler cümlesindendir.

Yazımızın başlığından üç ihtimalden bahsetmiştik. Bu ihtimallerden ilki aynı zamanda olumlusu Terme`nin gelişebileceğidir. Evet, Terme veya bilme neredeki il veya ilçe gelişebilir. Bunların örnekleri de var. Ancak bunun yıllar alacağı kesin. Kısa sürede olacak iş değil. Ancak adım atılmazsa çok daha uzun senelere mal olur.

Öncelikle bir “Termeli” şuurunun yerleşmesi lazım. Yani daha konuşma çağına gelen fert kendisinin Termeli olduğunu bilecek, okul çağından itibaren de bulunduğu yer için neler yapacağını tasarlayacaktır. Kavgaya, dövüşe, husumete vardırmadan başka il ve ilçeleri geçmek için kendi

ilçesini her platformda tanıtacaktır. Tahsil hayatı bitiminde de arkada kalanlara yardımcı olacaktır. Yani olmalıdır…

Komşu il ve ilçelerde bu tür faaliyetler çoktan başladı ve meyveleri toplanıyor artık. Mesela Fatsa ilçesinde her fert “Fatsalıdır.” Ünye için “Ünyeli” olmak ayrıcalıktır. Bu başkalarını beğenmemek değil bulundukları yeri daha çok sevmek demektir. Ve ilçelerini daha ileriye taşımak için meşru olarak ne yapılması gerekiyorsa yapılması demektir.

Belli ki bu yazı buraya sığmayacak. Biz de devamını getiririz artık.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Termelilik şuuru kazandırmak yıllar alacak bir projedir. Burada sabır ve kararlılık çok mühimdir. Siz ilçenize istediğiniz kadar yenilikler getirin, istediğiniz kadar yatırımlar yapın fark etmez. Şayet Termeli, Terme`de değil de Terme dışında daha rahat yaşayacağını düşünüyorsa bir şey elde etmiş sayılmazsınız. Öncelikle ilçenin sosyal ve kültürel yönden kalkındırılması lazımdır. Bir yerin cazibe merkezi olabilmesi için oranın sevilmesi lazımdır. Sevgi dille değil fiili olmalıdır.

Terme`ye geldiğimde bazı bakımdan küçük bir İstanbul modeliyle karşılaştım. Ne demek küçük İstanbul modeli? Şu demek: Hangi köydensin sorusuna “Hamdolsun aslen şuralıyım” gibi cevaplar alınca şaşkınlığım arttı. Eğer hala biri “aslen” kelimesini kullanıyorsa bir gün “asıl” olan memleketine gitme ihtimali var demektir. İyi de siz bu şehri nasıl ileri taşıyacaksınız?

Terme`ye haksızlık yapılmasın. İlçenin coğrafi konumu ülkenin pek çok yerinden daha elverişli. Ve Terme geliştiği zaman bölgeye değil ülkeye örnek olabilecek coğrafyaya sahip.
Devamı haftaya

murat yılmaz
7.07.2014 11:28:44
Sayın Zeki Bey,Terme elbette gelişebilir, aslında bu gelişme, coğrafi olarak daha da büyümesi, nufüsun artması vs. değil. Hayat standartlarının, insanlarının olabilecekse daha da güzel olmasıdır, benim anladığım gelişmişlik düzeyi.Bu da mümkün tabiki. Özellikle, çocukların, gençlerin kendi gelişimlerini, pozitif üretimde bulunabilmesini sağlayacak projeler üretilme ve desteklenmeli. Çünkü, bir yeri geliştiren de, aksi yönde çökerten de, bizleriz, bireylerin kendisi.