Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Zeki ORDU


Terme İçin Neler Yapabiliriz?

Terme İçin Neler Yapabiliriz?


Bazı il ve ilçeler bazen bir yönüyle öne çıkarlar. Tarihi özellikler, coğrafi güzellikler, insani meziyetler ve sportif başarılar bunlardan bazılarıdır.
Her insanın bulunduğu yer ile hissi bir bağı vardır. Bu bağ çoğunlukla olumlu bir bağdır. Nadirattan da olsa bulunduğu yeri sevmeyenler de olsa bile; yine de o yerler insanlara bir şeyler ifade eder.

İnsanların bulundukları yere katkı sağlaması kısmen kendi elindedir. Elbette kalıcı güzel şeyler yapmak zordur. Zaman ister, fedakârlık ister, çalışma ister. En önemlisi de düşünmek ister. Bunlar zor şeylerdir. Onca dünya meşgalesi arasında bir de başkaları için iş yapmak akıl karı değildir bazılarınca.

Terme`de yapılan son öğretmenler Günü programında Terme için neler yapılabilir onu düşündüm. Terme`yi sosyal ve kültürel yönden nasıl tanıtır, Terme gençliğini olumlu işlere nasıl yönlendirilir, özellikle öğrencilere kültürel değerler ve aidiyet duygusu nasıl aşılanır dahi bunda öğretmenlerin nasıl bir katkısı olur?

Bu ve buna benzer sorular şerit gibi geçti aklımdan. O kadar genç öğretmen var ve bunların enerjileri ve idealleri var. Bir o kadar mesleğe yıllarını vermiş öğretmeler ve tecrübeleri var. Birçok idareci var. Yani mürekkep yalamış tabir edilen, eğitim ordusunun neferleri bir aradaydı. Bunlar enerjilerini ve tecrübelerini idareci ve sivil toplum kuruluşlarının da desteği ile bir araya getirilse çok güzel şeyler çıkacaktır.

Sakın kimse bu işlerle uğraşmaz demeyin. Siz o “adamsendeciler” ile bu işleri “angarya” görecek olanları bir tarafa bırakıp sadece gönüllülerden bile çok şey ortaya çıkar. Sadece küçük, çok küçük bir dokunuş lazım.
Mesela sadece öğretmenler kurulu bir ekip ile şiir şöleni düzenlemek. Herkes hazırlamış olduğu bir şiiri birkaç prova ile sunabilir. Bunun için Terme`de yer var.

Termenin sosyokültürel yapısı hakkında bir açıkoturum veya panel düzenlenebilir. Dinleyici olarak öğrenciler davet edilir. Onlara örnek olunur.
Türk şiirinin dünü, bugünü, yarını konulu veya Türk şiirinde bir dönem hakkında bir panel düzenlenir, öğrenciler ve vatandaşlar davet edilebilir.

Yine gençlerin ilgisini çekebilecek bazı programlar düzenlenebilir. Bunun için Yerel yönetimler, Milli Eğitim Müdürlüğü öncülük yapabilir. Kurulacak bir komisyonla planlar yapılıp, hayata geçirilebilinir.
Bu gibi faaliyetlerde görev alama isteyen kişilerin bulunabileceğini düşünüyorum Her şey gönüllülük esasına göre olursa daha kolay olacağı kanaatindeyim. Biz yoksak kimse olmasın yerine ben varım başka kim olmak ister inancıyla yola çıkılırsa mutlaka
kervana katılacaklar olacaktır.

Terme buna benzer bir faaliyetin içerisine girer ve bunu hayata geçirirse; emeği geçenleri tarih minnet ve şükranla anacaktır. Kısa zamanda adından ülke çapında bahsettirecektir. Her şey “benim olduğum yerde başkaları da olur” anlayışı ile yola koyulmaktır.

Temeli olmayan biri olarak Terme`ye nasıl bir katkıda bulunurum diye düşündüm. İlk aklıma gelen bunlardı. Mutlaka daha güzel ve kalıcı olanları sizin aklınızda vardır.
Var mısınız?