Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Selim EROĞLU


TERME MUTFAĞI VE HALK EĞİTİM

TERME MUTFAĞI VE HALK EĞİTİM


    Kaymakamımız Hüseyin Konak, 2010 Ağustos'unda ilçemize yeni gelmişti. Kendisine basın olarak ziyarete gitmiştik. Bizi çok samimi karşılamıştı. Tam bir halk adamıydı. Hem hoş-sohbet hem de nüktedan bir mizacı vardı. Kısa zamanda kaynaştık.
    Tanışma esnasında hem edebiyat öğretmeni hem de Halk Eğitimde idareci olduğumu öğrenince ortaya ilginç bir fikir attı.
    ''Ben Terme'ye yeni geldim. Görev yaptığım ilçeyi bir mülki amir olarak her yönüyle, her şeyiyle tanımak isterim. Mesela buranın yöresel lezzetleri nelerdir, neleri meşhurdur, mutfağı nasıldır? Bana bu hususlarda yardımcı olmanı istiyorum.'' dedi.
    Ben ve arkadaşlarım ayaküstü bir şeyler söyledik. Ben bunu yeterli görmedim. Mülki amirin ricası emirdir diyerek hemen işe koyuldum.
    Kuruma gelir gelmez çok değerli ve maharetli  ''Usta Öğretiler''imizle  bir toplantı yaptım. Uzun uzun yapacaklarımızdan bahsettim. Karşılıklı fikir alış verişinde bulunduk. Usta öğreticilerimiz beni kırmadılar. Gönüllü olarak projede yer alacaklarını ifade ettiler.
    Ortaya şöyle bir sonuç çıktı:
    Her usta öğreticimiz kendi bildiği özgün yöresel bir yemek ( tatlı, meşrubat, salata , turşu…)
yapıp getirecek, bunları Kaymakam Bey ve maiyetine sunacaktık.    
    Süreci hemen başlattık. Belirli bir zaman verdik. İkram ve sunum tarihini belirledik. Mekan olarak Öğretmenevinin büyük salonunu ayarladık.
    Bu arada Kaymakam Bey, beni her gördüğünde '' ne oldu bizim proje diye sorarak sorumluluğumu artırdı.
Beklenen gün geldi çattı. Ben,  projeyi sadece sevk ve idare ediyordum. Bütün yük usta öğreticilerimizin omuzlarında ve maharetli ellerindeydi. İşe ciddiyet kazandırmak için davetiye bile bastırmıştık. Etkinliğin adını istişare sonucu ''DÜNDEN BU GÜNE TERME MUTFAĞI '' adını vermiştik. Terme mutfağında buluşalım diyorduk.
    Salonu  U düzeninde ayarladık. Masaların üzerinde birbirinden lezzetli ve görsel zenginliği olan yöresel Terme mutfağı ürünleri  arzı endam ediyordu. Her nimetin başında o ürünün sahibi, aşçısı usta öğreticimiz duruyordu.
    Öğle vakti davetimize icabet eden Kaymakam Bey ve maiyeti koptu geldi. Salon oldukça kalabalıktı. Katılım üst sevideydi.
    Ben programla ilgili kısa bir açış konuşması yaptım. Programın hazırlanmasının , fikir babasının Kaymakam Bey olduğunu bilhassa vurguladım. Asıl emeği geçenlerin değerli ve de maharetli usta öğreticilerimizin teşekkürü fazlası ile hak ettiklerini belirttim.
    Ortaya yüzden fazla  yöresel yemek çeşidi çıktı. Kaymakam Bey, her yemekten ayrı ayrı tattı, uzun uzun bilgi aldı. Bazı yemekleri ilk defa gördüğünü, çok ilginç bulduğunu, beğendiğini belirterek emeği geçenlere teşekkür etmeyi ihmal etmedi.
    Bu etkinliği Kaymakam Bey'in yönlendirmesiyle kitap haline getirmeye karar verdik. Her yemeğin ayrı ayrı profesyonelce fotoğrafını çektirdim.  Bir format hazırladım. O formata yemeğin adını, yapılışını, kullanılacak malzemeleri ve kim tarafından yapıldığını kaydettim. Bilgi Gazetesi matbaasında çalışan arkadaşlarla aylarca uğraştık. Neticede ortaya  '' GEÇMİŞTEN GÜNÜMZE TERME MUTFAĞI'' adlı eser çıktı. Sadece  şimdilik on adet çıkarabildik. Bir tanesini Kaymakam Bey'e taktim ettim. Çok memnun oldu, sonsuz teşekkür etti. Eserimizi Kaymakamlığın himayesinde çok sayıda bastırıp tüm Türkiye geneline dağıtmaya karar verdik.
    Fakat beklenmedik bir şey oldu. Kaymakam Bey, daha bir yılını doldurmadan ,  görevi başında amansız hastalığa yakalandı. İyileşeceğini ve tekrar aramıza döneceğini beklerken 16 Nisan 2011 tarihinde genç yaşta (44) rahmetli oldu. Cenaze namazını Pazar Camiinde mahşeri bir cemaatle kılarak  memleketi Zonguldak-Gökçebey'e ebedi istirahatgahına uğurladık.
    Proje yarım kaldı. Eserimizi kitap olarak bastırıp tüm Türkiye'ye dağıtacak ve ilçemizi en güzel şekilde tanıtacaktık.
O yıl rahmetli Kaymakam Bey'in teşfikiyle  Halk Eğitim olarak bilhassa maharetli usta öğreticilerimizin sayesinde güzel bir eser ortaya koyduk.
    Kaymakam Bey'e Allah'tan rahmet diliyorum, bu vesileyle kendisini hayırla yad ediyorum. Programın hazırlanmasında emeği geçen herkese, özellikle usta öğreticilere teşekkür ediyorum.
    Hayat devam ediyor. ''DÜNDEN BU GÜNE TERME MUTFAĞI'' gün yüzüne çıkmayı bekliyor. İlgililere ve de yetkililere duyurulur.