Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


TERME OKUMA KÜLTÜR ŞENLİĞİ

TERME OKUMA KÜLTÜR ŞENLİĞİ


Okuma ve düşünmeye duyarlı, kültür, ilim ve sanata ilgi duyan; kimlik ve kişilik sahibi bir gençlik yetiştiremiyoruz.
Okuma bir gönül ve sevgi işidir. Yemek yemek, uyumak, gezmek, eğlenmek için zamanımızın darlığı, paramızın azlığı bir engel değilse, kafamızın ve gönlümüzün gıdası olan faydalı ve güzel şeyleri okumak için de engel değildir. Okumayan insanın “kör, sağır ve dilsiz” olabileceği hakikatini idrak edebilirsek, işte o zaman okumayı kendimize en önemli vazife sayabiliriz.

Okuma ve kültür alanında ülkemizde ve İlçemiz Terme`de çok sevindirici faaliyetler de oluyor.
Terme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Terme Cumhuriyet Ortaokulu, Samsun genelinde okullarımızın 5.-6.-7. ve 8. sınıf öğrencileri arasında çeşitli edebiyat türlerinden oluşan yedi adet kitabı okuma, anlama, yorumlama becerilerini artırmayı içeren bir yarışma düzenliyor.

“Terme Okuma Kültür Şenliği” kapsamında 10 Mayıs 2014 tarihinde Terme`de il finalinin yapılacağı “Okuma Yarışması”nın amaçları şöyle belirlenmiş:
-Türk Millî Eğitimi`nin genel amaçları doğrultusunda; Samsun genelindeki bütün ortaokul öğrencilerinin okuma alışkanlığına katkı sunmak,
-Okuma alışkanlığını geliştirerek; öğrencilerin bilgi, beceri ve deneyimlerini hayata en iyi şekilde yansıtabilmelerini sağlamak,

-Öğrencilerin düşüncelerini ve kavram hazinelerini olgunlaştırmak suretiyle kendini en iyi şekilde ifade edebilmelerine imkan hazırlamak,,
-Öğrencilerin okudukları kitapları anlama, yorumlama seviyelerini görmelerine fırsat tanımak,

-Öğrencilerin okuma-yazma becerilerinin gelişmesiyle birlikte, toplumsal iletişime, zihni ve ruhi gelişmelerine yardımcı olmak,
-Her türlü düşünce, görüş ve önerilerini farklı ifade türleri aracılığıyla toplumla paylaşabilme becerisi kazandırmak,

-Türkçeyi doğru, güzel, etkili kullanma becerisini geliştirmektir.
Cumhuriyet Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Uğur Baştan, Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi edebiyat Öğretmenleri Ahmet Sezgin, Ç. Ahmet Bilgin, Yılmaz İmanlık ile Terme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Sorumluları Celal Kurt ve Sait Tuğ`dan oluşan “Proje Yürütme Kurulu”nun yarışma için belirlediği kitaplar şunlardır:

1. Dede Korkut Kitabı (Prof. Dr. Muharrem Ergin) 2. Ömer` in Çocukluğu (Muallim Naci) 3. Yürekdede İle Padişah (Cahit Zarifoğlu) 4. Vanilya Kokulu Mektuplar (Sevim Ak) 5. Gözlerinde Güneş Var (Sevim Ak) , 6-Sıcak Çikolatalı Yolculuklar (Sevim Ak) 7- Fadiş (Gülten Dayıoğlu).
Yarışmaya katılacak okulların internet başvurularının 4 Nisan`da tamamlanacağı “Okuma Yarışma”sında il finalinde ortaokullar için 100 soru sorulacaktır.

Okuma Yarışması`nda öğrencileri okumaya teşvik edecek çok cazip ödüller var: Dereceye giren ilk beş öğrenciye kitap, başarı belgesi, madalya ve plaketin yanında dizüstü bilgisayar; 6-10 arasındaki öğrencilere kitap ve başarı belgesiyle birlikte fotoğraf makinesi; 11- 15 arasında dereceye giren öğrencilere de kitap ve başarı belgesiyle birlikte birer kol saati ödülü verilecektir.

Danışman öğretmenlere (ilk 5 sıra) katılım belgesi ve çeyrek altın, Samsun finalinde en yüksek puanı alan öğrencilerin bulunduğu ilk 3 okul müdürüne de başarı plaket ödülleri verilecektir. Katılımcı bütün okullara, öğrencilere ve danışman öğretmenlere katılım belgesi takdim edilecektir.
Terme Okuma Kültür Şenliği`nde 3 eseri seçilen yazar Sevim Ak, ödül töreninde öğrencilerle olacak.

Okuma alışkanlığının kazandırılmasında ve Terme`nin tanıtımında çok büyük katkıları olacak bu örnek “Okuma Yarışması”nın fikir babası ve baş danışmanı çok değerli meslektaşım Uğur Baştan`ı, projeyi gerçekleştiren Terme İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Terme Cumhuriyet Ortaokulu`nu, Proje Yürütme Kurulu`nu, duyarlı okullarımızı yürekten tebrik ediyor; projeye destek veren Terme Kaymakamı Fahri Meral`e, Terme Ticaret ve Sanayi Odası`na ve bütün destekçilere teşekkür ediyorum.