Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Hasan ÖZDEMİR


TERME´DE VAR, TERME İÇİN AL


Bundan dört yıl önce de bu konuyla ilgili yazı yazmıştım. O zamandan beri ilçemizde üretim yapan işyerlerinin sayısı hayli arttı. Değişik ürünler yetiştiren, elini taşın altına koyan örnek üreticiler günden güne artıyor. Ben de dört yıl sonra yine ?Terme´de de var, Terme için al diyorum?


Siz de ?Aman be Hasan Hocam, ne var Terme´de? demeyin. Bakın sıralayayım sizlere. Dün Terme´nin açık Pazar haftasıydı. Bu yazıyı yazma nedenim de bu idi zaten. Balık pazarından beri saat 15-16 arası yürüyordum. Ellerim soğuktan mosmor kesilmişti. Yerde 50-60 cm arası kar vardı.

Önümde bir simitçi duruyor ve ?Sıcak simit, sımsıcak? diye bağırıyordu. İnanmadım, tuttum gerçekten sıcacıktı. Hani şu bizim Samsun simidi diye aldığımız, çıtır simit. Hemen iki tane alıp birini yemeye başladım. Lezzeti ve tazeliği gerçekten güzeldi. Dönüp dört tane daha aldım. Bizim okuldan (B.Ç.A.L) mezun olan girişimci bir öğrencimizin yaptığını öğrendim. Termeliler olarak böyle arkadaşlarımıza sahip çıkmalıyız.


Söz un mamullerinden açılmışken söyleyelim ilçemizde yaş ve kuru yufka hazırlayan ve diğer unlu mamulleri bizle sunan üç- dört tane işyerimiz var. Hepsinde de 4-5 kişi çalışıyor. Su böreği, baklava, kesme makarna, mantı gibi mamulleri bizlerin hizmetine sunuyorlar.
İlçemizde eskiden üç tane tavuk çiftliği vardı. Şimdi bunlara açık alanda gezerek yumurta üretimi yapan çiftliklerimiz de eklenmeye başladı. Yumurta tüketimi herkesin evinde mutlaka yapılıyor. Marketlerden veya bakkallardan bu ihtiyacımızı karşılarken, ilçemizde üretilen yumurtaları öncelikle tercih etmeliyiz.


Başka ne var bakalım sırada. Bildiğim kadarıyla peynir fabrikaları da var. Temiz kaliteli ürünler yapıyorlar. Varsa bir aksaklık işyeri sahiplerine bildirerek, daha kaliteli ürün yapmaları için onlar yönlendirmek asli görevimiz olmalı. Beyaz peynir, kaşar peyniri, ayran, yağ, yoğurt gibi mamuller de fabrikalarımızın ürettiği ürünler arasında. Öncelikli tercihimiz ilçemizde üretilen ürünler olmalı. Çünkü burada çalışanlar bizim bacılarımız, bizim kardeşlerimiz. Evinize aldığınız her ürün onlara da ayrıca katkı sağlayacaktır. Onların evlerinde kaynayan aşa, giyilen elbiseye dolaylı olarak katkı sağlayacaktır.


Sakarlı mahallesinde kesme çiçekçilikle uğraşan girişimci bir arkadaşımız var sırada. Kendi imkanlarıyla hazırladığı seralarında kesme gül yetiştiriyor.


Yine Söğütlü Adalet mahallesinde ben ve oğlum İstiridye mantarı yetiştiriciliği yapıyoruz. Sotesi, pidesi, ızgarası, çorbası ve harika Terme pirinciyle birlikte lezzetli pilavı olan süper bir besin kaynağı bu mantar. Üretici sayısını arttırıp ilçemizde söz sahibi olmak için çalışıyoruz.
İlçemizin medar-ı iftiharı Yaşar Makine ve sanayi var sırada. En az 80 kişinin çalıştığı büyük bir kuruluş. Terme´nin sınırlarını aşarak dünyaya açılan, gelişmiş ülkelerle yarışan ülke ekonomisine katkıda bulunan bir fabrika. Neler mi üretiyor? Bakın. Dünyanın her yerine pirinç ayıklama tesisleri, fabrikaları kuruyor. Transmikser (Hazır beton üretimi ile ilgili araç), büyük damperli kamyon kasaları, fındık patozları, fındık toplama makineleri daha neler neler üretiyor.


İlçemiz büyük oranda tüketim toplumu olmuşken, bir şeyler üretmek için mücadele eden bu arkadaşlarımızın her alanda desteklenmesi gerekir.Pirinç fabrikalarında, hazır betonlarda, yemek fabrikalarında da durum aynı. Terme´de üretiliyorsa, Terme için almalıyız.
Haydi Terme, haydi Termeliler. Önceliğiniz her zaman kaliteli ürün yapan, Termeli olsun. Alış verişleriniz de TERMELİ esnafla olsun.


Kalın sağlıcakla?