Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Zeki ORDU


TERM(E)İK SANTRAL

TERM(E)İK SANTRAL


Kısa bir teknik açıklama yapacak olursak, ; termik santrallerin çevreye olumsuz etkileri şöyledir:

SO2 ve NOx gazları asit yağmurlarının oluşumundan birinci derecede sorumludurlar. Bacalardan atılan kükürt ve azot oksitler, hâkim rüzgârlarla ortalama 2 - 7 gün içerisinde atmosfere taşınırlar. Bu zaman süresi içinde bu kirleticiler, atmosferdeki su partikülleri ve diğer bileşenlerle tepkimeye girerek sülfürik asit ve nitrik asiti oluştururlar. Bunlar da yeryüzüne yağmur ve kar ile ulaşır. Böylece baca gazları ikinci kez ve daha geniş bir bölgeye etki etmiş olurlar. Bölgenin arazi yapısı ve hava şartlarına bağlı olarak, etki yüzlerce kilometreye kadar yayılabilmektedir. Asit yağmuru denilen bu olgu yalnızca canlılar için değil, eski sanat eserleri için de önemli bir tehlikedir.

Yazıyı akademik bilgi ve soğuk ifadelerden arındırarak konumuza devam edelim.
Önce yapılması planlana termik santralin seçildi yer niye Terme?

Bu çok kolay. Çünkü daha önce de buraya buna benzer bir tesis yapıldı. Yine itirazlar vs. Sonra her şey unutuldu ve her şey normal mecrasına girdi.
Yani?

Yanisi şu: Madem bir defa bu iş denendi ve başarıldı yine olur.
“bir defadan bir şey olmaz” diye bir söz vardır. “Bir defa” çok defanın temelidir. Bir defadan çok şey olur. Ha bir ha beş ne fark eder sonra. Zor olan “bir”dir.
Bütün yanlış alışkanlıklar da “bir”den başlamıyor mu?
Buraları geçelim.

Önce bu habere bu konuya “hassas” kişiler direndi. Şu veya bu sebepten. “Şu” veya “bu” sebepler çok farklıdır biline…
Bugün için direnen vatandaşlar kararlarını arkasında durabilecekler mi? Mesela Yapılacak olan tesise işçilerin hep aynı bölgeden alınacağı ve dolgun ücret verileceğini vaat ederlerse yine de protesto ederler mi? Yoksa karşı çıkanlara “bizim rızkımızla mı oynuyorsunuz? “derler. Kısa işin bir de bu tarafı var.
Yani neresinden tutsan kömür.

Şimdilik gökyüzü mavi. Yaz bitince dumanlar başlar. Kafa da dumanlanırsa “duman dumanı bir yerde bulur”.
Neymiş efendim, bir defadan bir şey olmazmış..

Olur efendim olur. Çok şey olur.
Alışkanlık bir defadan başlar.
Bir kere denemesin yeter ki…