Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Zeki ORDU


TERMELİ DÜŞÜNSÜN!


Bir yer nasıl tanınır?

Bu sorunun onlarca cevabı vardır. Mesela ben 1965 senesinde ilkokula başladığımda ki o zaman ülkede televizyon yoktu. Ülkenin üçte birinde elektrik vardı. Karayolundan günde toplam 10-15 taşıt anca geçerdi ve ben kendi ilim olan Ordu´nun kaç ilçesi olduğunu bilmezdim.

Beş sınıfı tek sınıfta bir öğretmenle okurken öğretmenimiz bir gün sınıfa hitaben ?Sene sonunda sizi Ünye´de Çamlığa götüreceğim? dedi.


Çamlık neresiydi, Ünye bize ne kadar uzaktaydı bilmem ama daha birinci sınıfta iken Ordu´nun bir de Ünye ilçesi olduğunu öğrendim. Üstelik Ünye´nin Çamlık denilen bir yeri varmış.


Daha çocuk muhayyilemde Ünye ve Çamlık hep yan yana durur. Aradan 50 seneden fazla zaman geçti Ünye denildiği zaman aklıma hep öğretmenimizin o sözü gelir.


Neyse bu kısmı geçelim.


Terme Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi öğrencilerinden bazıları benimle mülakat yapmaya gelmişlerdi. Yaklaşış 50 soru hazırlamışlar. Günler süren bir çalışma oldu. Sorular çok ilginçti ve ben onları cevaplamak için güçlük çekiyordum.


Soruların önemli bir kısmı yazdığım kitaptandı. Kitabın yazarı ben olamama rağmen kitaptan çıkan sorularda epey zorlandım. Ancak bir soruya rastladım ki şaşırıp kaldım.


Soru şöyleydi:

Soru 47: Sayfa 201´de sonuncu paragrafta Terme için ?Sizi orada ilk olarak zamanı hatırlatacak saat kulesi karşılayacaktır.? Demişsiniz ama bu saat kulesi artık yok. Bu konuda neler düşünüyor ve ne söylemek istersiniz?

Şimdi çık işin içinden!


Ne söyleyebilirim ki? Yıkıldığında 14 yıllık olan saat kulesi yıkılmadan önce ben Terme ile bir yazı yazmışım ve o yazıyı da kitabıma almışım. Nereden bilebilirdim onun birkaç sene sonra yıkılacağını.


Bu kitabı okuyanlar o satırlara rastlayacaklar. Şayet biri o saat kulesinin orada olmadığını görünce benim o yazıyı tabiri caizse ?salladığımı? düşünmez herhalde. İnsan olmayan bir şeyi uyduramaz. Demek ki başına bir iş gelmiş.


Her ne sebepten olursa olsun şimdi olmayan bu kule şu anda yaklaşık 15-16 yıllık olacaktı. Yerine ne yaparsanız yapın yapıldığı anda ?bir günlük? olacak ve üzerinden 364 gün daha geçince bir yılı devirecektir.


Yeni yapılacak ?şey? yerinde kaç sene kalır bilmem. Nasıl olsa bir ?adet? başlamış oldu. Belki 14-15 sene sonra yeni yapılan neyse o da yıkılır ve kaç yıllık Terme´de yarım asır ayakta kalmış bir eser olmayacaktır.


Neyse meydana ne yapılır ne zaman yapılır o Termelileri ilgilendirir. Bu durumda bize akıl vermek düşmez. Ben sadece yorumsuz olarak bir durumu paylaştım. Büyüklerimiz her şeyin en doğrusunu bilirler ve onların hikmetinden sual olunmaz.

?

Kimse Ünye´deki çamları sökmez değil mi?


Yerine ne yapılacak diye bir de onu tartışmayalım şimdi.

Saat kaç?