Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


TERMELİ OLİMPİYAT ŞAMPİYONU HASAN GEMİCİ


Kırkpınar eski başpehlivanı, Balkan, Akdeniz ve İslam Oyunları Şampiyonu, Barselona Olimpiyatları İkincisi Kenan Şimşek ile, Avrupa Güreş Şampiyonu Mehmet Tepe ile, Türkiye Güreş Şampiyonu Said Şen ile, Karakucak Türkiye Şampiyonu, Balkan ve Akdeniz İkincisi Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Donbay ile, Türkiye Şampiyonu Kerim Yüksel ile, gençlerde Türkiye Güreş Şampiyonu Hüseyin Şahinal ile, Büyükler Türkiye Güreş Şampiyonasında dördüncü olan Ali Aksuoğlu gibi çok kıymetli güreşçileriyle tanınan Terme´nin yakın zamana kadar adını duymadığım bir büyük güreşçisi, bir olimpiyat şampiyonu güreşçisi varmış meğer: Hasan GEMİCİ.

Ziya Ürük, 26 Haziran 2015 tarihli Kocaeli Gazetesi´nde ?Olimpiyat Şampiyonu Hasan Gemici? başlığıyla onun hakkında şöyle diyor: ?Şampiyon olmak başka, o unvanı taşıyabilmek ayrı meziyettir. Unvanlarını taşıyabilen hakiki şampiyonlardan biri Hasan Gemici´dir. Olimpiyat Şampiyonu olmuş hocasının karşısında küçük bir çocuk kadar saygılı. Çevresine güler yüzlü ve tevazulu. Hasan Gemici´de şampiyonluğun verdiği bir azamet yok. Aksine büyük bir tevazu. Olimpiyat Şampiyonluğunu arkasına alarak unvanından faydalanarak çıkar peşinde olmayan bir olgunluk. Allah böyle hasletlere sahip kişilere o unvanı veriyor. Veya o unvanı alanı büyük olgunluğa kavuşturuyor.

Hasan Gemici, 15.06.1927 Samsun-Terme doğumludur. 1951 Akdeniz oyunları, 1952 Helsinki Olimpiyatları 52 kilo şampiyonudur. Seka Kağıtspor güreşçisidir. Kısa süreli yurt dışında ve millî takımda antrenörlük yapmıştır. Kağıtspor lisansı ile Alman ve İsveç Millî takımları ile yaptığı müsabakaları 62 kiloda güreşerek takım arkadaşları ile birlikte kazanmışlardır.

Bu büyük ve örnek sporcu her fani gibi doğdu yaşadı ve hayata gözlerini 25.06.2001 tarihinde yumdu. Her sene adına güreşler yaparak ve mezarına ziyaret ederek yetişen nesile tanıtmaya, unutulmamasına çalışıyoruz.

Helsinki Olimpiyatları´nda şampiyon olan Hasan Gemici hakkında 1952 yılında Milliyet Gazetesinde çıkan haberde ?Samsun´un Terme kazasından olan
Hasan Gemici yüzde yüz bir Anadolu çocuğudur.? denilmekte.

Hasan Gemici´nin kendine has en iyi uyguladığı güreş tekniği "ters sarma"dır. 1955 yılında güreşi bırakan Termeli büyük güreşçi Hasan Gemici, 25 Haziran 2001 yılında Kocaeli´nde vefat eder. Hasan Gemici, evli ve 5 çocuk babasıydı. Kocaeli´nde adına bir spor salonu yaptırılmıştır.

?Hasan Gemici ve Cemal Yanılmaz,

Acar, Bayrak, Ayvaz nasıl anılmaz,

Kartal, Doğan, Zafer zaten yenilmez,

Verilmez rakibe koz bizim elde.? (Rasim Köroğlu)

Termeli Olimpiyat şampiyonu bu büyük güreşçiyi kaç Termeli biliyor? Termeliler, Terme´nin değerlerine ne zaman sahip çıkacak?

al i yüce
8.07.2019 00:09:25
evet hasan gemici nn yeğeni kırkpınarda samsun adına güreşti..hakmlerin sarı kartlarıyla yıkıldı..tanju gemici..tüm termeyi yöneten siyasi ve bürokrasinn bu çocuğa sahip çıkıp ladikliler gbi samsun terme diye künyesini okutmasını canı gönülden isterim..tanju gemici müthiş gelecek vaadediyor..