Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


TERMELİ YAZARLAR VE ŞAİRLER ANSİKLOPEDİSİ`NİN AMAÇLARI (2)

TERMELİ YAZARLAR VE ŞAİRLER ANSİKLOPEDİSİ`NİN AMAÇLARI (2)


Hayal ettim ki, az okuyup yazan bir ülke ve ilçede, bu yazar ve şairlerimiz vesilesiyle, çocuk ve gençlerimizde (yazdığımız biyografilerle şair ve yazarlarımızdan seçtiğimiz seçkin metinlerle) bir okuma ve yazma aşkı doğsun. Karanlıkta kalan zihinler; edebiyat, sanat ve ilim güneşiyle aydınlansın ve bu ışık, bütün memlekete yayılsın istedim.

Düşündüm ki, “Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi” isimli eser, Terme`nin edebiyat, kültür, eğitim, basın, tiyatro tarihine de bir nebze ışık tutsun. Terme`nin bir kültür atlası da ortaya çıkmış olsun. Bizden sonra bu sahalarda araştırma yapacak kişilere de yol gösterici olmayı istedim.
İstedim ki, “Bizden, Terme`den çok kıymetli adamlar yetişmez” önyargısı yıkılsın. Tam otuz yıl burada yaşayan ve yirmi yıldır da Terme`de öğretmenlik yapan bir eğitimci olarak gözlem ve tespitim şudur ki, Terme`nin çocukları istidat ve yetenek bakımından başka yerlerden geri değil. Bizler bu cevherleri tespit edip doğru bir rehberlik yapalım ve onları besleyelim.

Bu çok çileli çalışmayı hazırlarken istedim ki; Terme Belediyesi, Terme İlçe Millî Eğitim ve Terme Halk Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere bütün sivil toplum örgütleri Terme`nin yetiştirdiği yazar, şair, ilim adamı gibi kıymetli insanlara sahip çıksın. Bu kuruluşlar, sosyal sorumluk adına Termeli yazar ve ilim adamlarıyla Terme halkını buluşturarak, kültür ve sanat konusunda daha hassas olsun istedim. Terme halkının yazar, şair ve akademisyenlerimizden, yapılacak etkinliklerle (konferans, panel, seminer, şiir dinletisi, vefa gecesi vb.) istifade etmesi sağlansın istedim.

İstanbul`da Milli Eğitim Müdürlüğü`nün örnek bir kültür faaliyeti olarak gerçekleştirdiği “Yazar-Okul Buluşması” projesinin, Terme`mizde de gerçekleşmesini hayal ettim. Özellikle de Terme`deki okullarımızın kendi okullarından mezun olmuş yazar, şair ve ilim adamlarını öğrencileriyle buluşturup onlara muazzam bir motivasyon kazandırmalarını hayal ettim. Terme Lisesi, Terme Anadolu İmam-Hatip Lisesi, Terme Ortaokulu ve Terme Atatürk İlkokulu gibi çokça şair ve yazarın yetiştiği okulların bir köşesini bu şahsiyetlerin biyografilerine ayırmalarını hayal ettim. Öğretmen arkadaşlarımızın, çalıştıkları okullarda bu şahsiyetlerden bahsederek, öğrencilerini daha iyi motive edeceklerine inandım. Terme`nin kültür, edebiyat ve sanat bakımından çok zengin ve canlı bir merkez olmasını, “şehir kültürü”yle “kentlilik bilinci”nin oluşmasını arzu ettim.

Termeli olmayan ama bir müddet Terme`de yaşamış yazarlar, akademisyenler, buraya davet edilsin; gevşeyen bağlar kuvvetlensin, Terme, onlardan istifade etsin, istedim.
“Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi”ni hazırlarken, Terme`de yaşamış Hababam Sınıfı roman ve filminin yazarı Rıfat Ilgaz, Cumhuriyet döneminin en önemli şairlerinden Turgut Uyar ve Hilmi Yavuz ile Termeli Rahmi Özen, Senai Demirci, Ziya Behlül (Servetifünun dergisi şair ve yazarı) ve

Metin Kökten gibi tanınmış çok kıymetli yazar ve şairlerimize, bazı değerli ilim adamlarımıza bir vefa örneği olarak belediyelerimiz tarafından sokak, cadde, park, kültür merkezi ve okul gibi yerlere isimlerinin verilmesini hayal ettim.
İşte bu niyet ve amaçlarla bu hacimli eserimiz ortaya çıktı: Termeli Yazarlar ve Şairler Ansiklopedisi.

İnşallah, kamu ve sivil toplum örgütleri başta olmak üzere (özellikle de belediye, halk eğitim merkezi ve okullar) bütün Termeliler, bu eserden gerektiği gibi istifade eder.İnşallah bu kitaptaki değerli şair-yazar ve ilim adamlarımız; edebiyat, kültür ve ilim alanında yeni nesillere ilham kaynağı olur.

“Tohum saç, bitmezse toprak uyansın./ Hedefe varmayan mızrak utansın!”(N.Fazıl)