Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Selim EROĞLU


TERMELİ ŞAİRLER-YAZARLAR BULUŞMASI

TERMELİ ŞAİRLER-YAZARLAR BULUŞMASI


 Cuma günü Temel Kır Anadolu Kız İman- Hatip Lisesinde muhteşem bir şölen vardı. Bir ilk gerçekleşti. Termeli şairler ve yazarlar buluşması vardı. Gerçi resmi adı ‘’panel’’di ama ben ‘’şölen’’ demekte bir mahzur görmüyorum.
Paneli, aynı okulda edebiyat öğretmeni olan şair-yazar dostumuz Ahmet Sezgin tertip etmiş. Okulun müdürü Mehmet Türkan da şair-yazar olunca etkinlik daha da bir manidar oldu.
Açış konuşmasında moderatör Ahmet Sezgin: ‘’ Memleketimiz Terme, pirinciyle, amazon efsanesiyle, kavağıyla, deniziyle, ovasıyla… meşhur olduğu kadar şair ve yazarlarıyla da meşhurdur. Buradan sayısız şair ve yazar çıkmıştır. Çıkmaya da devam etmektedir. Denilebilir ki bir Maraş kadar mümbittir. Lakin bu yönüyle, ihmalkarlığımızdan olsa gerek, pek tanınmıyoruz. İstedik ki ilçemizi bu yönüyle de tanıtalım ve hak ettiği yere ulaştıralım. İşte bu sebepten bu anlamlı paneli yapmaya karar verdik’’ dedi.
Panel, okulun konferans salonunda gerçekleştirildi. Salon başta okuma- yazma aşkıyla lebalep öğrencilerle doluydu. Okullarda birçok programa katıldım, yaklaşık üç saat süren etkinliği baştan sona aynı heyecanla ve aynı sükunetle dinleyen öğrenci topluluğuna ilk defa rastlıyorum desem abartmış olmam. Öğrencileri ve onlara bu şuuru veren öğretmenlerini tebrik ediyorum. Böyle öğrencilere öğretmenlik yapmak çok zevkli olsa gerek.
Panele Termeli şair-yazarlardan Mehmet Türkan, Zeki Ordu, Ahmet Sezgin, Baha Rahmi Özen, Adnan Ocak, Celal Demir, Abdullah Kuşkovan, Azmi Taştan, Yılmaz İmanlık, Seyfi Günaçtı ve ben katıldım.
Önceden sahnede masalarımız ve oturma düzenimiz hazırlanmıştı. Önümüzde de isimlerimiz yazılıydı. Önceden her şeyin düşünülmüş ve planlanmış olması panelin ciddiyetini ortaya koyuyordu.
Her katılımcı moderatörün yönelttiği soru doğrultusunda okumaya nasıl başladığını, okumayı nasıl sevdiğini anlattı. Herkes birer şiir okudu. Programın ikinci bölümünde yazı yazmaya, yazı hayatına nasıl başladığımızı anlatacaktık ki maalesef süre bitti. Anlatamadan tadı damağımızda kaldı. Asıl bölüm eksik kaldı.
Programın sonunda şairler- yazarlar okuyucularına kitaplarını imzaladılar.
Etkinliğe İlçe Milli Eğitim Müdürü, İlçe Müftüsü, Öğretmenler, ve STK temsilcileri de katılmıştı.
Okulda ‘’ Termeli Şairler ve Yazarlar Köşesi’’ oluşturulmuş ki örneğini bir başka yerde görmedim. Önemli bir farkındalık. Okulun önemli bir köşesinde kendimizi bulmak hepimizi ziyadesiyle bahtiyar etti. Marifet iltifata tabidir. Vaziyeti görünce okuma ve yazma iştiyakımız bir kat daha arttı.
Böyle önemli bir etkinliğin bir okul salonuna hapsedilmemesi gerekir. Madem başında ‘’Terme’’ var bütün Termeliler’in haberi olması gerekir. Bilhassa öğrencilerin tamamına yönelik olmalı. Önceden afişlerle, gazete yazılarıyla duyurusu yapılmalı. İlçenin en büyük salonlarında halka ve öğrencilere matuf yapılmalı. Şairlerimiz ve yazarlarımız hayattayken taltif edilmeli. Kitapları bilhassa ilçe genelinde yok satmalı.
Gerçek vatan sevgisi doğup büyüdüğü yeri tüm değerleriyle sevmekten geçer. Yerel olunmadan evrensel olunamaz.
Umarım Ahmet Sezgin’in hummalı çalışmaları en kısa zamanda semeresini verir. Bu meyanda daha geniş çaplı bir buluşma gerçekleşir.
Panel her şeyiyle güzeldi.
Emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum.