Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ahmet SEZGİN


?TERME´NİN ANONİM HALK EDEBİYATI´NDAN SEÇMELER?


Çok zengin ve köklü bir mirasa sahip Türk halk edebiyatının en verimli, en orijinal, en tabiî mahsulleri, sözlü geleneğe bağlı anonim halk edebiyatı içindedir. Anonim halk edebiyatı, Türk milletinin inançlarını, tarihini, dilini, dünya görüşünü, zevklerini, dertlerini kısaca öz kültürümüzü yansıtması bakımından son derece önemlidir.

Çok geniş ve zengin olan anonim halk edebiyatımızın tam manasıyla araştırılıp derlenememiş olması, edebiyatımız ve millî kültürümüz açısından büyük bir kayıptır. Bu sahada yapılacak çalışmalar, hem edebiyatımızı ve kültürümüzü hem de dilimizi zenginleştirecektir. Millî kültürümüzün yeni nesillere aktarılmasıyla da bir kültür köprüsü inşa edilmiş olacaktır. Millî değerleri koruyup zenginleştirmeden çağdaş ve evrensel olunamayacağını bilmemiz gerekir.

Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, çok değerli eğitimci-yazar kardeşim Selim Eroğlu´nun lisans tamamlama tezi olarak hazırladığı ?Terme´nin Anonim Halk Edebiyatı´ndan Seçmeler? isimli çalışması, edebiyatımız ve kültürümüz açısından son derece önemli ve faydalı bir eserdir. Bu güzel ve orijinal eser, özelde Terme, genelde Türk folkloruna büyük katkı sağlayacaktır.


Eğitimci-Yazar Selim Eroğlu, bu kitapçığın önsözünde eserin önemini ve gayesini şöyle ifade ediyor: ?Anonim Halk Edebiyatı, halkımızın yaşayışını, fikri ufkunu, hayat felsefesini, bediî hazlarını en güzel şekilde bizlere vermesi bakımından büyük öneme haizdir.(?) Yörem olan Terme´nin Anonim Halk Edebiyatı mahsullerini derlemeyi ve ilim âlemine tanıtmayı vicdani bir borç bilerek bitirme tezi içerisinde ele almayı uygun bulduk.?


Bu eserde Selim Eroğlu, ?halk şiiri ve nesri?yle ilgili derlediği metinleri aktarırken, değerli ilim adamlarının eserlerinden istifade ederek okuyuculara türlerle ilgili bilgi vermiştir. Metinleri aktarırken yöre halkının ağız özellikleri korunmuştur.


?Terme´nin Anonim Halk Edebiyatı´ndan Seçmeler? isimli eser 2 bölümden oluşmaktadır: ?Halk Şiiri? başlıklı birinci bölümde Selim Eroğlu, ?Türküler?, ?Ramazan Manileri?, ?Ninniler? ve ?Atasözleri? ara başlıklara yer vermiştir.?Halk Nesri? başlıklı ikinci bölümde ise ?Efsaneler?, ?Masallar? ve ?Deyimler? ara başlıklarıyla konu araştırılıp sunulmuştur.


?Terme´nin Anonim Halk Edebiyatı?yla ilgili derleme çalışması, Terme´de ?ilk? olması açısından da çok önemlidir. Eğitimci-Yazar Selim Eroğlu´nun ?Terme´nin Anonim Halk Edebiyatı?yla ilgili çalışmalarının bir kısmının yıllar öncesinde ?Terme Birlik Mefkûre? isimli gazetede ilgiyle ve zevkle okunduğunu biliyoruz. Bu değerli çalışmanın değerli araştırmacı-yazar-eğitimci İsmet Gültekin´in olağanüstü fedakârlığıyla 2005 yılında kitaplaştırılması ve geniş bir okuyucuyla buluşturulması takdire şâyan bir hizmettir.


Bu vesileyle bu eserin derleyicisi Selim Eroğlu Hocamı candan tebrik ediyor, çalışmalarının devam etmesini diliyorum. Birinci hamur kâğıda 45 sayfa olarak basılan ebadı küçük ama kıymeti büyük bu eserin edebiyat âlemine hayırlı olmasını yüce Allah´tan niyaz ediyorum.